Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

DARPA vyvíjí plně digitální systém pro řízení letecké podpory a pro raketové údery

perexpcas
Program PCAS (Persistent Close Air Support) společnosti DARPA má za cíl zefektivnit koordinaci palby vzduch – země, ale mohl by klidně i způsobit revoluci v oblasti vývoje armádní technologie a ve způsobu rozmísťování jednotek na bojišti. Vojáci budou vybaveni bojovým tabletem a náhlavní HUD soupravou.

Pro vojáka je koordinace úderů ze vzduchu dozajista poměrně složitá a nebezpečná věc. Musí neustále myslet na to, aby letecký úder nezasáhl jeho spolubojovníky nebo nezabil takto sám sebe. Pro zamýšlený úder a označení cíle se používá jen hlasových pokynů a papírová mapa. Může často uběhnout i pěkně dlouhá doba, než dojde k rozkazu, přesunu na pozici a k následnému úderu na cíl. Za tuto dobu se může zamýšlený cíl samozřejmě přesunout, nebo napadnout dislokovanou jednotku, co čeká na leteckou podporu. Společnost DARPA si proto dala za cíl celý proces zefektivnit.

darpa1

Zamýšlený digitální systém pro řízení letecké podpory tak umožní pozemním silám a bojovým posádkám letadel společně vybrat a upotřebit “přesné“ řízené zbraně z různorodých leteckých platforem. Program vlastně usiluje o to, aby pokrok v oblasti výpočetní a komunikační techniky zvýšil účinnost úderů ze vzduchu na pozemní cíle, stejně jako i zlepšil rychlost a schopnost přežít vojákům, kteří jsou momentálně zaměstnáni nepřátelskými silami.

Psali jsem dříve o DARPA:

Dan Patt (programový manažer společnosti DARPA) k tomuto řekl: “Naším cílem je udělat leteckou podporu více přesnější, akceschopnější a snadnější na koordinaci pod stresujícími operačními podmínkami. Můžeme upotřebit menší výzbroj na eliminaci menších nebo pohyblivějších terčů, minimalizujeme tím riziko palby do řad vlastních vojáků nebo nepřímý zásah“.

Bližší pohled na systém PCAS

Aktuální návrh systému PCAS se dělí do dvou subsystémů, PCAS-Air a PCAS-Ground. Subsystém PCAS-Air se skládá z vnitřního naváděcího systému, zbraní a bojových řídících systémů, plus vysokorychlostního datového transferu skrze ethernet. Podle taktických informací doporučí PCAS-Air automatické algoritmy optimální cestovní trasy k cíli, která zbraň pak bude po příletu použita, a jaké bude optimální rozmístění. Posádka letadla tuto informaci obdrží skrze hardwired rozhraní nebo bezdrátově skrze počítačový tablet. Dále PCAS-Air by informoval pozemní síly přes PCAS-Ground, technologicky by tak došlo ke zlepšení mobility, pochopení situace a komunikaci pro koordinaci palby. Vojáci by byli vybaveni HUD technologií (HUD náhlavní souprava), která by byla spojena s tabletem, tak by získali taktické zobrazení, mapy a další doprovodné informace, mohli by se plně věnovat protivníkovi a nemuseli se dívat na tablet, aby získali aktuální informace, o tom co se děje právě nahoře nad jejich hlavami.

darpa2

To, že to DARPA opravdu myslí vážně, signalizuje i to, že od prosince 2012 do března 2013 bylo jednotkám dislokovaným v Afghánistánu předáno v rámci programu PCAS něco přes 500 tabletů vybavených Androidem a PCAS-Ground softwarem. Tyto bojové tablety obsahují kupříkladu digitální GRG (Gridded Reference Graphics), digitální elevaci terénních dat, nástroje k plánování mise a provedení akce. Ve vzduchu během letu GPS navigace dovolí pilotům a pozemním silám lokalizovat svou vzájemnou polohu v reálném čase.

darpa3

Subsystém PCAS-Ground tak začíná nahrazovat jednotky, které používaly papírové mapy, plus výrazně vylepšuje schopnost pozemních sil rychle a bezpečně koordinovat údery ze vzduchu.

Program PCAS se tak má stát projektem s plně digitálním systémem, který propojí komerční IT produkty a modely jako jsou otevřená rozhraní, prvky modularity a mobilní softwarové aplikace.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku DARPA vyvíjí plně digitální systém pro řízení letecké podpory a pro raketové údery

Úterý, 3 Září 2013 - 10:52 | mikeczcom | No řekl bych že o vojáčky jim nejde, to by se...
Pondělí, 2 Září 2013 - 16:54 | Fotobob | Prachy, politický vliv (moc), zdroje. Nechceme...
Pondělí, 2 Září 2013 - 15:53 | Tudva | Tady nejde o zabijacke pudy. Tady de o uzemi/vliv...
Pondělí, 2 Září 2013 - 15:39 | randomofamber | To přeci jasné. Jedni si češou ofinu napravo a je...
Pondělí, 2 Září 2013 - 15:05 | kat | Nechápu proč se stále někdo snaží vyvíjet co...
Pondělí, 2 Září 2013 - 13:59 | BTJ | Jinak z takove budoucnosti cloveka docela mrazi...
Pondělí, 2 Září 2013 - 13:58 | BTJ | Hehe, tak uz vim, proc byla akce v afghanistanu...
Pondělí, 2 Září 2013 - 09:32 | randomofamber | Hezká představa, ale jen představa... Snad...
Pondělí, 2 Září 2013 - 08:53 | Dave Tramtunberk | Znáte takový ten fail, když si něco klikáte na...
Pondělí, 2 Září 2013 - 08:34 | Nalim | Kurnik koukam, ze nejdulezitejsim vojakem zitrka...

Zobrazit diskusi