Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Broadcomm uvolnil dokumentaci a ovladač pro GPU Raspberry Pi pod BSD licencí!

Otevření architektury GPU VideoCore IV 3D je významným milníkem nejen pro Raspberry Pi, ale i další SoC toto GPU využívající.

Za 28. únor si jistě Broadcomm zaslouží obrovskou pochvalu. Dva roky od uvedení prvního Rapsberry Pi na trh uvolňuje tento výrobce jím používaného ARM SoC (Broadcomm BCM2835) dokumentaci a vzorové zdrojové kódy k obsaženému video enginu. Padá tak velká překážka v plně open-source využití Raspberry Pi na systémech jako Linux. VideoCore IV 3D GPU je od nynějška zcela otevřené.

Pro Broadcomm je to svého druhu dárek k výročí tohoto báječného projektu minipočítače typu „dodělej doma“, který první týden od zahájení prodeje prodal 100 tisíc kusů a dodnes více než 2,5 miliónu.

Otevření kódu se týká mimo jiné i části zajišťující OpenGL ES 1.1 a 2.0 funkcionalitu. Nadace Raspberry Pi tak vyhlásila soutěž o 10 tisíc dolarů pro prvního, kdo na novém otevřeném ovladači předvede uspokojivě běžící Quake III. VideoCore IV jinak samozřejmě umí vedle 3D grafiky také 2D, kompresi i dekódování video až po 1080p a další věci. Vedle Raspberry Pi jej najdeme v řadě dalších výrobků a čipů od Broadcommu, mimo jiné SoC pro smartphony či tablety, ale také satelitní set-top boxy atd. Dosah uvolnění dokumentace a zdrojáků ovladačů je tak mnohem větší než jen samotné Raspberry Pi.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Broadcomm uvolnil dokumentaci a ovladač pro GPU Raspberry Pi pod BSD licencí!

Úterý, 4 Březen 2014 - 07:55 | John Douberro | ze stránek RPi: "The source release targets...

Zobrazit diskusi