Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bude AMD vyrábět i GPU pro Sony PlayStation 4?

PlayStation 4 logo AMD
Patrně existuje možnost, že si Sony jako autora a výrobce grafických čipů pro čtvrtou generaci herní konzole PlayStation vybrala AMD. Přinejmenším je o tom přesvědčený zpravodajský server Forbes.

Pokud si zrekapitulujeme situaci s přípravou nové generace konzolí, máme tu spolupráci Nintenda s AMD, která byla oficiálně potvrzena již v červnu 2011 a dále náznak spolupráce Microsoftu s AMD na čipu pro nový Xbox. Ten se objevil rovněž loni v létě; potvrzující indicií může být zjištění serveru SemiAccurate, podle nějž se čipy pro Xbox vyrábějí u IBM a GlobalFoundries. Oficiální vyjádření AMD ani Microsoftu však zatím nepřišlo.

Forbes nyní s překvapující jistotou tvrdí, že i třetí z konzolí doplní grafický čip vyvinutý pod taktovkou AMD, byť nezmiňuje nic, co by se dalo považovat za více než jen nepřímé důkazy, jako například tvrzení Thomase Seiferta z AMD, že herní byznys bude v roce 2012 jedním z klíčových zdrojů příjmů pro společnost.

Playstation 3 Slim
Sony PlayStation 3

Pokud by se AMD skutečně podařilo získat všechny tři smlouvy, bude zajímavé sledovat, zda se budou jednotlivá řešení lišit. Splečnost má v tuto chvíli k dispozici 3 DirectX 11+ architektury, které jsou vyvážené různým způsobem: Od VLIW-5, která je nejefektivnější v herní grafice (např. Radeon HD 6800) přes VLIW-4 (např. Radeon HD 6900) až po GCN optimalizovanou i pro univerzální výpočetní využití (Radeony HD 7000). Teoreticky by mohla připadat v úvahu i druhá generace GCN zvaná Sea Islands, která bude po stránce návrhu (pokud se již nestalo) dokončena v letošním roce.

Můžeme očekávat, že půjde o upravenou verzi určitého ze jmenovaných řešení. Nemyslíme si však, že by AMD pro tuto generaci konzolí vyvíjela zcela odlišnou výpočetní jednotku, jako tomu bylo v případě čipu Xenos pro Xbox 360 (jeho vec4+scalar konfigurace se u dalších GPU již neobjevila a stala se jen jakýmsi přechodem od architektury vec3+scalar DirectX 9 čipů na superskalární VLIW-5 generace DirectX 10/11).

Zda se Forbes trefil či utnul, se ještě nějakou dobu nedozvíme. AMD se rozhodla situaci nekomentovat a Sony odmítla potvrdit i prostý fakt, že pracuje na nějaké nové herní konzoli. Výrobci by se k nadcházející generaci herních konzolí mohli vyjádřit v rámci výstavy E3 2012 v Los Angeles, která se bude konat 5. až 7. června.

Diskuse ke článku Bude AMD vyrábět i GPU pro Sony PlayStation 4?

Pondělí, 27 Únor 2012 - 14:00 | junk mail | Sony je pro mě mrtvá značka...
Pondělí, 27 Únor 2012 - 12:26 | mamlasos1 | To se není čemu divit že se Sony nevyjídřila, by...

Zobrazit diskusi