Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Canonical vyvíjí Vulkan pro Mir

Neni uplne pravda (ze potrebuji podporu nVidie). Sice toho o waylandu a Miru moc nevim, ale je mozne (a je to jedina sance jakou Mir ma) ze pujde v Miru pouzit stejne ovladace jako ve waylandu a ze casti ktere ted pisou nepotrebuji zaviset na konkretni graficke karte.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neumím pochopit proč se Canonical tímto způsobem z mého pohledu naprosto zbytečně tolik vysiluje a plýtvá svými vývojářskými kapaciami.
Není to přece tak dávno co sami vyvíjeli svou vlastní verzi paralelního SysV initu - Upstart. A kde je tomu konec dneska? Mám takový dojem, že vývoj ukončili a už plně přešli na systemd.

Osobně jsem přesvědčenej o tom, že Mir potká stejný osud jako Upstart.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jenže tahle soutěživost je esencí Linuxu. Vyhraje ten lepší (teda většinou.) :-) Bylo to u zvukovek, pak to potkalo SysV (i když si myslím, že Gentoo to mělo historicky vymyšleno nejlíp pomocí OpenRC a systemd se prostě nechytá).

Takže nakonec to Mir může i vyhrát, pokud bude nejlepší, nebo nabídne něco navíc. Linux není jako MS, kde dostaneš kachličky a můžeš si tak akorát zanadávat v diskusích (plus tě BTJ obviní, že jsi debil) :-))

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Měli by raději soutěžit s Windows a OSX. Takhle se vysílí bojem mezi sebou a výsledkem je zmatený zákazník, který si linux nikdy nepořídí a pár znalých co ano. Část z těch znalých objeví těžko překonatelné chyby a uteče. Ať se soustředí na důležitější věci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenze to musi napred zlikvidovat tu "esenci Linuxu".

Standardizace, jedno graficke rozhrani, jedna aplikace na kazdou vec - presne jako Google s Androidem.

Pak bude sance na uspech i u beznych zakazniku. Bezny zakaznik nechce mit nainstalovanych sedm polododelanych apliakci z nichz ctyri uz nejsou dale vyvijene, ale jednu co umi vsechno co ma a nadale se na ni pracuje.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Sorry ale toto neplatí pre žiadny SW a tobôž nie pre Win.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže touto zgleichschaltizací by ztratil Linux to, čím je výjimečný - možnost jej "napasovat" na libovolné řešení. A dopadl by stejně jako Google s Androidem (nebo MS s Windows) - sice nabyl drtivé převahy a zvládl přebít konkurenci, ale zároveň ztratil schopnost racionálního vývoje, čehož je právě Android (ale i Windows v posledních iteracích) vzorovým příkladem. Pokud bych to měl vyjádřit obecně, tak obě tyto platformy už nereflektují to, co chtějí uživatelé, ale to co si vývojáří Google a MS _MYSLÍ_ že by měli chtít.

P.S.: připadá ti např. Apache, Tomcat, Lighthttpd jako nedodělaný? Nebo třeba Apache, nginx, squid (myšleno ve funkci reverse proxy), popř. Sendmail/postfix/qmail/exim (a i když se třeba qmail už nevyvíjí, tak z pohledu minimalismu a nenáročnosti má stále své zastánce)? Ty ses mylně chytnul role Linuxu jako desktopu, ale to je zcela minoritní role tohoto OS.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nemyslím si, že by Linux měl "soutěžit" s Windows nebo OS X a měl se stát "dalšími" Windows. Pokud by tu takový tlak a zájem byl, uspěl by např. ReactOS. Linux poskytuje (IMHO) alternativu, jiný filozofický přístup k designu operačního systému, a právě tím soutěží s oběma výše jmenovanými platformami a vytváří tak třetí, zcela unikátní a svobodnou platformu, která má zcela jiné možnosti užití než ony dvě. Co se chyb týká, mají je všechny OS, stejně tak jsou zcela invalidní lichá očekávání některých uživatelů, že ke zvládnutí Linuxu postačí kusé znalosti ovládání a procesních úkonů z Windows.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja predevsim nechapu, proc by Linux mel PRESTAT byt svobodnou platformou. Stal se snad Linux mene svobodny kdyz na nem Google zalozil Android? Pokud si nekdo chce postavit na Linuxu system ktery bude soutezit s Windows nebo OS X, at si to udela. Ja zustanu na Gentoo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kez by se systemd nechytalo ... bohuzel, co ma za problemy v kvalite dorovnava marketingem a hrubou silou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nie som kompetentný, nevidím moc do toho, ale kľudne môže mať pravdu aj canonical.

Napr ak je Mir pripravený na dotyk a Wayland nie, je to výhoda na strane Miru a podobne. Canonical potreboval tieto veci do Ubuntu Phone.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Wayland byl na telefonu dřív než Mir (Jolla Phone v roce 2013), takže se opravdu nedá říct, že by Mir byl připravený na dotyk a Wayland ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si nainstalovat Fedoru s tou alfa verzi Waylandu, ktera je k dispozici. Myslim, ze velmi rychle pochopis, proc Canonical vytvari Mir. V podstate je to dane tak, ze bud vyjma RedHat fans vsichni zustanou na X-kach nebo zacne fungovat Mir.
---
Jinak obavam se nejhorsiho, i po vydani Vulkanu bude jedinym moznym hracskym prostredim Windows 10 a vyvojari tak muzou smele zustat u DirectX (12). Tentokrat vinikem nebude Microsoft tvrde prosazujici sve Windowsy, ale primo linuxova komunita respektive firmy jako RedHat, ktere bohuzel v podstate ukradli linux.
Ja neverim, ze Wayland bude kdy pouzitelny a jestli ano, tak ne driv jak za 5 let pri soucasnrm stavu v jakem se nachazi. Jestlize RedHat prosadil u Intelu podporu pouze Waylandu a to same se podari u NVidie a AMD, tak je vcelku jasne, ze vetsina zajemcu o hrani her pod linuxem je odkecana, protoze za prve ti lide pouzivaji Ubuntu a jeho klony a za druhe Mir uz ted v alfa verzi vypada o dost lip nez Wayland.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pán je zajisté odborník. Já jsem si v reálu vyzkoušel obojí, Wayland ve Fedoře a Mir v Ubuntu (desktop). A jestli Wayland ve Fedoře (respektive GNOME na Waylandu, protože Wayland je jen protokol) je alfa verze, tak Mir v desktopovém Ubuntu je megaexperimentální pre-alpha, protože je po stránce stability a funkčnosti tak minimálně rok za Waylandem ve Fedoře. A to jede v závětří za Waylandem, protože přebírá hromadu věcí, které byly udělané pro Wayland (změny v GTK/Qt, libinput, libhybris,...).

Nevím, kde berete tu jistotu, že Mir funguje a Wayland ne. Ani jeden z nich není nějak technicky výrazně lepší než druhý, jen Wayland tu byl dřív a podporují ho všichni kromě Canonicalu. Aby to všechno fungovalo, není potřeba pracovat na Waylandu nebo Miru, ale na věcech kolem toho (ovladače, frameworky, vstupní technologie, aplikace, kompozitory,...). Tady má mnohem větší šance Wayland, protože má mnohem šiřší podporu. Už ho podporují prostředí jako GNOME, KDE, Enlightenment, pracují na něm firmy jako Intel, Samsung, Red Hat, Collabora, Jolla. Na Miru pracují v Canonicalu 4, slovy čtyři lidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"respektive GNOME na Waylandu,"

FYI, Wayland je protokol, referencni implementace kompozitoru (teda server) se jmenuje Weston

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem zkousel oboji, dokonce ne jen na jednom stroji a dopadlo to presne opacne, Mir je uz ted stabilnejsi nez Wayland. Pravdu mas, ze hotove zdaleka nejsou oba a oba padaji. Proste ani jedno neni v tuto chvili pouzitelne, ale prave jak pises, ze Wayland se zacal vyvijet driv, tak by mel byt daleko blize k cili k realnemu nasazeni a to v zadnem pripade neni, takze ty 4 lidi v Canonicalu to zvladaji lepe nez ja nevim kolika clenny tym v RedHatu? Respektive jestli cast veci jen prebiraji, tak mozna to je duvod, OK, to je mozne, takze muze byt realna i varianta, ze pokud prebiraji nektere spatne veci z Waylandu, tak ze proto to porad nefunguje. Kazdopadne to nic nemeni na veci, z teto situace je mi smutno, protoze pokud bude panovat nejistota vzhledem k tomu co se bude dit na linuxu, stare prostredi pomalu prestane byt podporovano a nova graficka prostredi stoji za hovno, tak nevim ktery herni vyvojar bude mit zajem o linux jako perspektivni herni platformu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Máme asi odlišné představy o stabilitě. Toto je dnešní video Unity 8 na Miru: https://www.youtube.com/watch?v=tsiFyCZ-YGU
Aplikace padají, Xmir neumí přebírat téma vzhledu, neumí sdílet clipboard, nefungují klávesové zkrátky. Stále to neumí naprosto základní desktopové věci.
Toto je video GNOME 3.18 na Waylandu: https://www.youtube.com/watch?v=Ru9AN_BhWUE
To není aktuální video, to je půl roku starý software. Sám jsem to několik dní používal v práci, ani jednou to nespadlo a až na drobnosti fungovaly všechny desktopové věci. GNOME 3.20 na Waylandu je zase o kus dál a na běžné desktopové věci už ho lze normálně používat. To se o Unity 8 na Miru říct zdaleka nedá. Ale ať si každý udělá obrázek sám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Mir uz ted v alfa verzi vypada o dost lip nez Wayland"

Vypada ? bud mluvis o codebase (coz silne pochybuji), nebo ta druha pravdepodobnejsi moznost, ze absolutne netusis o cem mluvis. Zadny graficky server *nijak nevypada*, vypadat nejak muze jen program pouzivajici ten server (treba nejake prostredi). Priste si laskave odpust komentare k vecem, o kterych vis prt...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jses debil, dal te komentovat nehodlam.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tímto jsi ten svůj diskusní vstup tady pěkně završil. Ano, už prosím nekomentuj, není třeba.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nadavky nastupuji kdyz dojdou argumenty.

Navic ma pravdu, xserver je jen to na pozadi, co neni videt, respektive to ve finale muze vypadat jakkoliv autori chteji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu slovo "vypada" tak, jak jsem ho pouzil ve svem komentari, muze nejakym vzdalenym zpusobem naznacovat, ze to nejak vypada graficky, ze je to nejak videt vizualne, krome teda toho ze to pada?
---
Me to prislo, ze ne a ze jeho komentar je jen provokace a pokus z jeho strany ze me delat debila. Proto ta tvrda reakce a proto s takovym clovekem nehodlam vest zadnou diskuzi, nema to cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.