Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CEO Nvidie: Výtěžnost 28nm je stále daleko za 40nm, TSMC má co dohánět

Nvidia Jen Hsun Huang
CEO společnosti Nvidia, Jen-Hsun Huang, se při finanční telekonferenci v krátkosti vrátil k tématu 28nm výroby u TSMC. Podle jeho slov není problém jen v kapacitě, velké rezervy má stále i výtěžnost.

„Očekáváme, že během tohoto [třetího] kvartálu budeme limitováni dodávkami [ze strany TSMC], informovat o tom budeme v průběhu čtvrtého kvartálu. Jde o zřejmý důsledek kombinace poptávky, výtěžnosti a alokace, tedy více proměnných. Až dosud byla poptávka velmi silná, zásobujeme tedy trh, který hladoví po Kepleru.“

Huangova slova jsou zatím poměrně jasná - než se dostaneme k pokračování, bude třeba menší odbočka. Zákazníci TSMC dosud platili buďto za vyrobený wafer (bez ohledu na to, kolik čipů z takového waferu bylo funkčních), nebo pouze za funkční čipy (bez ohledu na to, jestli byla výtěžnost špatná nebo výborná). Pro vysvětlení jsme situaci mírně zjednodušili - určité vazby mezi cenou a výtěžností existovaly vždy, jinak by TSMC přišla na buben, ale základní princip byl nastavený takto. S 28nm procesem platí všichni zákazníci TSMC za wafer (nikoli za funkční čip) a od toho se odvíjí další slova ředitele společnosti:

„V důsledku nákupu waferů jsou naše marže velmi ovlivněné zlepšováním výtěžnosti. Ta je opravdu významnou pákou a pokud bychom mohli udělat cokoli pro její zlepšení, nebudeme váhat. 28nm procesu stále zbývá obrovský prostor pro zlepšení na úroveň 40nm.“

Nvidia GK104 GeForce GTX 680
28nm GPU GK104 / Kepler

Tato slova jsou velmi zajímavá - už s ohledem na obecně akceptovanou domněnku, že výtěžnost výroby čipu Kepler / GK104 musí být výborná, protože v nabídce Nvidie chybějí produkty, které by měly vyšší počet deaktivovaných funkčních bloků (GeForce GTX 680 a 690 jsou postavené na plně funkčních čipech, GeForce GTX 670 má vypnutý pouze jeden SMX blok z osmi). Uvidíme, jakou konfiguraci přinese GeForce GTX 660 (Ti), která je téměř za dveřmi.

Pokud však vezmeme v potaz platby za celé wafery, nemusíme dlouho přemýšlet nad tím, proč Jen-Hsun Huang volá po zlepšení výtěžnosti, nikoli po rozšíření výrobních kapacit :-).

Zdroje: 

Nvidia - Earnings Call (Seeking Alpha)

Diskuse ke článku CEO Nvidie: Výtěžnost 28nm je stále daleko za 40nm, TSMC má co dohánět

Středa, 15 Srpen 2012 - 17:54 | Mirda Červíček | No a to zrovna v tomhle období končí dodávky 40nm...

Zobrazit diskusi