Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Červnová aktualizace TrueOS 2017

Operační systém kdysi známý jako PC-BSD přichází s novým aktualizovaným vydáním, přesně dle půlročního harmonogramu.

Pro TrueOS to tak znamená velký krok vpřed oproti předchozím instalačním obrazům. Pro, ty kdož systém provozují a pravidelně aktualizují, se samozřejmě nic moc zásadního nemění. Každopádně za poslední měsíce byla otestována spousta nových věcí a systém tak obsahuje i méně experimentálních prvků.

Opraven je kupříkladu Vim při běhu na AMD platformě. Instalátor používá pouze grafické ovladače VESA (pro MBR instalace) a SCFB (pro UEFI instalace), standardně se neinstaluje HAL (k dispozici v repozitářích), ve výchozím nastavení není nakonfigurováno PostgreSQL (kvůli možné kolizi s MySQL a SQLite). Ze „zábavných věcí“ je vylepšena funkčnosti instalátoru v rozlišení 640×480 („Dámy a pánové, kdo z vás to má!“). Instalátor nově podporuje instalaci volitelných balíčků, například grafických ovladačů (Nvidia vydává svůj uzavřený ovladač pro FreeBSD, dále se to týká třeba ovladačů pro hosta ve virtuálu).

OpenRC je aktualizováno na verzi 0.26.2. Dále se pracovalo na desktopu Lumina, ten je například nyní více modulární. Opraveno je několik věcí souvisejících s Pythonem a jeho použitím v systému. Operační systém TrueOS je ke stažení v podobě ISO obrazu pro optická média a virtuální prostředí, stejně jako IMG pro USB flashky:

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Červnová aktualizace TrueOS 2017

Sobota, 8 Červenec 2017 - 18:29 | MystiX | Zkusil jsem to. Nikdy jsem nic horšího neviděl a...
Úterý, 6 Červen 2017 - 16:24 | Misko Uško | preco by sme nemali 640x480 ? proste mi staci pri...

Zobrazit diskusi