Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Na CES byl k vidění falešný Pascal a k „nevidění“ dvě pravá Polaris GPU

CES udělal alespoň částečně jasno v tom, jak bude vypadat nabídka první vlny nových generací grafických karet. Karty vyložila Nvidia i AMD - některé ovšem lícem na stůl, jiné byly cinklé…

Nvidia předvedla kartu určenou pro samořídící auta, která byla podle popisků osazena ARM procesory s jádry Cortex A57 a Denver a dále GPU Pascal. Netrvalo dlouho a vzniklo podezření, že moduly ve skutečnosti nesou aktuální Maxwell, tedy MXM moduly s mobilní GeForce GTX 980M. Nyní lze tyto spekulace považovat za potvrzené, na některých snímcích se podařilo rozluštit datum výroby čipu, které je rok staré. Osazená GPU tedy vznikla asi půl roku před tím, než došlo na tape-out prvního Pascalu. Nejsou jen podobná jádru GM204, ale jsou to jádra GM204.

Letošní CES byl druhou situací, kdy před publikum předstoupil zástupce Nvidie s údajným Pascalem v ruce. Poprvé (snímek níže) šlo o model, který se ani nesnažil podobat reálnému produktu („HBM“ paměti přilepené přímo na substrát pouzdra GPU, chybějící interposer), podruhé - nyní - si roli Pascala zahrál Maxwell. To jediné, co zatím vypadá jako reálný produkt, bylo k vidění pouze na fotografii, která byla součástí prezentace (projekce) konané v minulém roce.

I přes to zatím nemá smysl propadat pesimizmu. Důvodem, pro který Nvidia neukázala skutečný Pascal, nemusí být hypotetické problémy, ale jen mírné zpoždění. Je totiž možné, že modul pro samořízení nemá být osazen dvojicí velkých Pascalů (GP100), ale s ohledem na 250W TDP spíš dvojicí GP104. Redakce německého webu 3DCenter upozornila, že online databází zásilek Zauba prošly informace o balíčku, který považuje za dodávku vzorků a testovacích nástrojů pro GPU GP104. Jenže datum odeslání je 29. prosinec 2015. Následovaly novoroční oslavy a do konce týdne muselo být vše připraveno na CES. Lze připustit, že Nvidia jen o pár dní prošvihla možnost využít reálné GPU, a tak zaimprovizovala a použila starší hardware.

Amd Polaris Ces 2016 Ppw

Prezentace spotřeby Polaris

Situace AMD byla jiná. Společnost veřejně neukazovala hardware jako takový, ale jeho schopnosti. Došlo na několik prezentací, z nichž minimálně jedna prokazatelně využívala nového hardwaru. Stávající 28nm by nebyl takových výsledků schopen: Šlo o prezentaci energetické efektivity, na které byl použitý menší čip architektury Polaris a každý mohl vidět na wattmetru okamžitou spotřebu sestavy.

Amd Hdr Ces 2016

Prezentace HDR (tato ale běžela na Fury X)

Druhá prezentace se týkala podpory pro HDR (sestava předvádějící rendering a zobrazení v HDR běžela na Radeonu Fury X, údajně ale bylo k vidění i HDR UHD video, které však podporuje teprve Polaris). Třetí prezentace předváděla FreeSync přes HDMI, což je sice na stávajícím hardwaru možné, nicméně až nová generace je vybavena HDMI 2.0, které umožňuje větší rozsah obnovovacích frekvencí.

Amd Ces 2016 Freesync Hdmi

Prezentace FreeSync přes HDMI

Snad i díky tomu, že většina mediální pozornosti cílila na tyto prezentace, kde bylo možné nějakou vlastnost produktu vidět v praxi, unikal doposud fakt, že někteří návštěvníci měli možnost vidět i fyzickou podobu čipu architektury Polaris - nikoli však onoho malého, na němž běžela demonstrace spotřeby, ale většího GPU.  Anthony Garreffa z TweakTown se snažil přijít na způsob, jakým by jej mohl zachytit, ale dozor AMD kontrolující zákaz fotografování byl neúprosný.

O větším Polaris čipu je zatím známo jen pramálo. Předpokládá se, že jím AMD nahradí produkty jako Radeon R9 290(X) / 390(X), které jsou z důvodu velkého čipu Hawaii, vysoké spotřeby a 512bit PCB poměrně drahé na výrobu. Řeč by tedy byla o produktu s výkonem v rozmezí Radeonu R9 390X a Radeonu Fury Nano (všimněte si, že právě Nano doznala $150 slevy, což může indikovat chystaný nástup produktu obdobného výkonu).

Ať už jde o hardware Nvidie nebo AMD, ukazují dosavadní indicie, že by k vydání prvního FinFET hardwaru mohlo dojít plus mínus v červnu letošního roku. Samozřejmě za předpokladu, že nedošlo a nedojde k nějaké doposud neznámé komplikaci.

Diskuse ke článku Na CES byl k vidění falešný Pascal a k „nevidění“ dvě pravá Polaris GPU

Čtvrtek, 14 Leden 2016 - 13:00 | Marek Moravčík | Všetko je to iba o názore. Ja G-Sync ako niečo...
Čtvrtek, 14 Leden 2016 - 11:50 | trodas | <i>Keď sa kritizuje podvod alebo šaškáreň...
Středa, 13 Leden 2016 - 21:18 | Marek Moravčík | Keď sa kritizuje podvod alebo šaškáreň tohto typu...
Středa, 13 Leden 2016 - 21:05 | trodas | <i>V tom ako ortodoxne kritizujete všetko...
Středa, 13 Leden 2016 - 12:29 | RedHawk | ach jo. moja posledna nVidia bola GF6200 v Dell a...
Středa, 13 Leden 2016 - 11:30 | skaven | aneb jak se od Pascalu dostat k propirani GTX970...
Středa, 13 Leden 2016 - 11:15 | Anonym | aneb jak se od Pascalu dostat k propirani GTX970...
Středa, 13 Leden 2016 - 10:29 | no-X | „Paměťový interface si vezme dost z plochy čipu,...
Středa, 13 Leden 2016 - 10:01 | Marek Moravčík | Je idnividuálne čo si človek z takejto...
Středa, 13 Leden 2016 - 09:34 | skaven | . Nad tým čo držal Huang fyzicky v ruke akurát...

Zobrazit diskusi