Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čínská TCL postaví továrnu 11. generace na obří LCD a OLED panely

V Číně se díky velkovýrobě pro celý svět točí obrovské peníze a firma TCL není výjimkou. Právě investuje téměř 7 mliard dolarů do výstavby světově nejpokročilejší továrny na LCD a OLED panely a TV.

Továrnu firma označuje jako jedenácté generace (11G), což konkrétně v tomto případě znamená, že bude při výrobě telvizorů používáno skleněných substrátů velikosti 3370 × 2940 mm, porcovaných pochopitelně na příšlušné velikosti úhlopříček TV. Investice ohledně této továrny byla výrobcem ohlášena již v květnu tohoto roku, od té doby se změnila jedna zásadní věc: vedle výroby LCD bude TCL v této továrně vyrábět též OLED. Měsíční výrobní kapacita dosáhne 90 tisíc výše uvedených skleněných substrátů.

Z produktů očekávejme LCD televizory úhlopříček až 75 palců (~191 cm), dále pak LCD televizory s poměrem stran 21:9 a také již zmíněné OLED produkty. Mezi výrobními technologiemi jmenuje TCL oxide semiconductor, měděné procesy, POA, Super GOA a také OLED Printing. Na IFA 2016 v Berlíně se aktuálně prezentovala 8k televizorem, jehož LCD panel byl kompletně vyroben firemními technologiemi.

Do továrny připluly investice přímo ze Shenzenu, první produkty z ní vzešlé se na trhu objeví v dubnu 2019 s tím, že na plnou sériovou výrobu továrna najede v červenci 2019. Je tedy zjevné, že jde skutečně o zcela novou továrnu, nikoli o úpravy dosavadních kapacit. S ohledem na rok 2019 lze předpokládat, že vedle v té době běžných 4k se budeme moci podívat i na 8k televizory TCL. A je také pravděpodobné, že právě továrny tohoto typu povedou ke zlevnění OLED TV v globálním měřítku.

Tagy: 
TCL, 8k, LCD, OLED
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čínská TCL postaví továrnu 11. generace na obří LCD a OLED panely

Sobota, 10 Září 2016 - 17:26 | ODSakEda | https://www.alza.cz/30-dell-up3216q-ultrasharp-...
Pátek, 9 Září 2016 - 14:12 | Gaunter | Tak konečne niečo poriadne na sledovanie reklám...
Pátek, 9 Září 2016 - 14:00 | jakub novak | mno, ja se hlavne tesim na dobu, az si budu moci...

Zobrazit diskusi