Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čínské firmy se spojují, vyvinou 14nm CMOS a menší technologie

Čínské firmy Semiconductor Manufacturing International a Huawei, americký Qualcomm a nano-výzkumný institut Imec formují společný podnik za účelem výzkumu a vývoje nových výrobních procesů, 14nm a menších.

Čína, resp. její technologické firmy, tak jasně dává(jí) najevo, že nechtějí jen vyrábět pro západ, nebo Korejce. Cílem nově založeného společného podniku SMIC Advanced Technology Research & Development v Šanghaji je vývoj 14nm CMOS procesu a obecně FinFET technologie na daných nanometrech a následně menší a menší výrobní procesy.

Největší podíl v nově formovaném podniku drží právě SMIC, zatímco Huawei, Qualcomm a Imec jsou minoritními vlastníky. Lze tedy předpokládat, že výrobce čipů SMIC bude tím hlavním, kdo bude zajišťovat budoucí výrobní kapacity pro mnohá ARM SoC, která nyní Qualcomm vyrábí jinde (u TSMC, Samsungu, …) a která míří mimo jiné do smartphonů firmy Huawei.

V první fázi se nový podnik zaměří na vývoj 14nm CMOS technologie pro nasazení v sériové výrobě. Ta bude založena na know-how, kterým disponuje institut Imec a výroba bude probíhat v továrně SMIC. SMIC také bude držitelem licence na potřebné intelektuální vlastnictví pro tuto sériovou výrobu, kterou následně poskytne dalším partnerům.

14nm sériová výroba ve společném podniku v továrně SMIC by měla nastartovat v roce 2020, což je na jednu stranu 5 až 6 let za 14nm FinFET výrobou u Samsungu, nicméně pro mnohé účely půjde o použitelné řešení, které by neměl být tak velký problém „shrinknout“ na ±10 nanometrů. Ostatně president Qualcommu, americké společnosti, hovoří o FinFETu v Číně už poměrně běžně.

Tato zpráva je dalším důkazem toho, že Čína vyvíjí veškeré možné úsilí v tom, aby v technologiích dohnala svět a nesloužila mu už jen jako levná výrobna. Plány se samozřejmě mohou zpozdit, ale bez ohledu na to, zdali technologii vyvíjí soukromé společnosti, nebo je zde spoluúčast státu, měl by se západní svět mít na pozoru. Nebo o to více nadále šlapat na plyn, aby v této „technologické studené válce 21. století“ jednoho dne nehrál až druhé housle.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čínské firmy se spojují, vyvinou 14nm CMOS a menší technologie

Čtvrtek, 25 Červen 2015 - 12:43 | David Ježek | vím, viz věta "Ostatně president Qualcommu,...
Čtvrtek, 25 Červen 2015 - 12:19 | knizmi | > Čínské firmy Semiconductor Manufacturing...

Zobrazit diskusi