Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co přinese Linux kernel 3.14

Linux logo 2014
Ač už víme, že některé věci to do kernelu 3.14 nestihnou, i tak bude novinek spousta a rozhodně zajímavých.

Začleňovací okno pro kernel 3.14 je již zavřené. Před 4 dny vyšla verze 3.14-rc1 a vydání té finální se blíží. Nejprve se podívejme na GPU. Sluší se připomenout, že podpora pro hardwarovou kompresi videa na GPU AMD to do 3.14 nestihla, bude patrně až v kernelu 3.15. Do této verze to ale stihla podpora dynamického power managementu a další opravy, plus korektně fungující UVD akcelerace na čipech generace „Southern Islands“ (Radeony HD 7000). Pro starší Radeony generací HD 2000 až HD 4000 je zde podpora pro práci s OpenGL Geometry Shadery.

Pro GPU Nvidia zde ale novinky jsou, otevřený ovladač nouveau, do kterého nově přispívá i Nvidia přináší podporu nových GPU, mimo jiné akcelerace na čipech GK110 a GK208, ale na plnou podporu re-clockingu (power managementu) si ještě počkáme, tuto chvíli je v experimentální fázi a tudíž ve výchozím nastavení vypnutá. Vylepšena je podpora pro Tegry (PRIME).

GPU část v čipech Intel „Broadwell“ si zase o něco polepší, novinky pak zahrnou i zvukovou část této architektury, ale více toho přijde také až v kernelu 3.15. Nicméně to nevadí, jde o dosud neuvedenou architekturu. Intel také přidává podporu pro High Bit Rate 2 na svých DisplayPort výstupech (nabízí datový tok 17,28 Gbit/s na DP 1.2) A nakonec si polepšuje také ovladač VMware SVGA2, který se připravuje na implementaci nového virtuálního GPU do tohoto virtualizačního softwaru. Nové virtualizační schopnosti moderních čipů od AMD a Intelu jsou zahrnuty v podpoře Xen PVH. Došlo i na nejnovější CPU jádra MIPS a také Xtensa SMP.

Je zde implementace obecné podpory CPU Boostu a vylepšené v podpoře P-stavů u Intel CPU, nový ovladač byl připraven též pro AMD Cryptographic Coprocessor, což je důležité zejména s ohledem na čerstvě představené 64bit ARM Opterony. Samsung opět zapracoval na jím vyvinutém souborovém systému pro flash paměti, F2FS vylepšuje svůj výkon, nové vlastnosti i vyšší výkon dostane i souborový systém btrfs.

A samozřejmě mnoho a mnoho dalšího.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co přinese Linux kernel 3.14

Žádné komentáře.