Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Computex 2012: Deska Asus ZEUS integruje dvě high-end grafiky

Asus ZEUS 05
Prazvláštní základní deskou upoutal řadu návštěvníků Asus. Koncept na platformě Intel X79 totiž integruje hned dvě high-endové grafické karty, tedy víc než jen obvyklou Intelí HD Graphics…

V nejedné firmě převyšují schopnosti zaměstnanců požadavky dané jejich rutinní pracovní náplní, a tak uvítají příležitost, kdy se mohou trochu blýsknout. Pánové z Asusu se blýskají často a rádi: I když výsledky těchto snah přijdou na trh alespoň v podobě limitované edice, základní desku Asus ZEUS pravděpodobně v krabici s cenovkou nikdy nenajdete.

Asus ZEUS 01

Jako základ byla zvolena platforma Sandy Bridge-E HEDT (LGA2011, X79 Express). Samotnou patici procesoru lemuje osmero DDR3 slotů, které zvládnou celkem až 128 GB paměti (čtyřkanálově), severně od socketu se rozkládají napájecí obvody deseti fází a jižně pak VRM grafického systému. Ten je natvrdo přidrátovaný k dvojici šestnácti PCIe 3.0 linek; zbývajících osm pak obsluhuje další integrovaná zařízení.

Ke grafickému subsystému uvádí Asus pouze toliko, že jde „o prvotřídní duální PCIe 3.0 řešení“. Redakce VR-Zone si je prakticky jistá použitím GPU od AMD a má tip na dvojici Radeonů HD 7970.

Tuto informaci bychom mohli přijmout jako definitivní a novinku ukončit, ale… Všimněte si s námi: Jižně od dlouhého pasivního chladiče najdeme napájecí konektory 2× 6-pin a 2× 8-pin. To by akorát odpovídalo dvojici plnohodnotných desktopových Radeonů HD 7970.

Asus ZEUS 05

Běžná sedmdesát devět sedmdesátka nese 384bit sběrnici, takže potřebuje 12 paměťových čipů. Pro dvě karty tedy celkem 24. Na fotografiích desky jich je patrných ale celkem 12 (další čtyři by mohly být překryté chladičem), ale rozhodně to nevypadá na 24. Navíc nejsou chlazené - pokud by například polovina byla umístěna z druhé strany desky, nemohly by být chlazeny ani proudícím vzduchem - mezi deskou a case je obvykle jen pár milimetrů silná kapsa nehybného vzduchu.

Asus ZEUS 06

Konfigurace pamětí by tedy spíš poukazovala na Radeony řady HD 7800. Pokud ale přistoupíme k samotnému hliníkovému bloku, můžeme pochybovat i o tom. Chladící kapacita tohoto radiátoru se od pohledu vyrovná maximálně tak tomu, co známe z pasivních Radeonů HD 7750:

Možná by byla na místě námitka o umístění aktivního ventilátoru, který může být součástí desky, ale kvůli prezentaci nebyl umístěn - pak by ovšem design radiátoru nebyl navržený jako čistě pasivní řešení, ale žebra by byla uspořádána trochu odlišně. S ohledem na kombinaci těchto nejasností by nás nepřekvapilo, pokud by se ukázalo, že nejde o nic víc než maketu, která je sice postavená na skutečných komponentech, ale jejím účelem není funkčnost, jen poutání pozornosti (což je celkem běžná praxe, kterou vídáme rok co rok).

Asus ZEUS 04

S tímto vědomím je už jen formalitou vzpomenout, že deska nese 8 SATA 6 Gb/s portů (šest z toho má samostatný řadič), k tomu čtyři 3 Gb/s porty, dvanáct konektorů USB 3.0 (osm na zadním panelu, čtyři na desce), gigabitový ethernet a 8+2-kanálovou zvukovku. Výstupy grafiky jsou řešené mini-DisplayPortem v kombinaci s Thunderboltem.

Po bližším prozkoumání snímků se přikláníme k závěru, že jde skutečně jen o nefunkční maketu. Fotografie sice nemají optimální rozlišení, ale i na snímcích jiných desek o stejném rozlišení jsou patrné vodivé cesty (spoje) v PCB. Zde není ani náznak, komponenty jsou patrně jen přilepené či nastřílené do desky čistého kuprexitu. Ani to není žádná novinka, jedním z prvních profláklých produktů vytvořených tímto způsobem pro výstavní prezentaci byla maketa 2×2 grafické karty 3Dfx Voodoo 6 - 6000 (respektive 6500) z roku 2000.

3Dfx Voodoo 5 - 6500
3Dfx Voodoo 5 - 6500 prezentační maketa (rovněž chybějí spoje v PCB)
Tagy: 
Zdroje: 

VR-Zone (1, 2)

Galerie ke článku

Diskuse ke článku Computex 2012: Deska Asus ZEUS integruje dvě high-end grafiky

Pátek, 8 Červen 2012 - 13:37 | Pumx | Dnes uz to davno neni kuprexit.... Ad spoje, fake...
Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 11:32 | no-X | Srovnával jsem to s řadou černých desek od Asusu...
Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 11:17 | BTJ | Nevim nevim, moje stara deska byla natrena cernym...
Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 09:33 | mikeczcom | teda musím uznat jak jsem viděl ve článku zmínku...

Zobrazit diskusi