Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ČTc podepsal kontrakt na 200 000 ADSL portů, kolik uživatelů bude za rok?

Internet pro všechny logo
Už minulý týden v pátek se objevily první zprávy o tom, že Český Telecom překvapivě vybral jako svého nového dodavatele síťových zařízení pro ADSL čínskou firmu Huawei Technologies. Firma tak získala pětiletý kontrakt, když se o zakázku musela ucházet spolu s dalšími 12 uchazeči. Podle agentury ČTK do finále postoupili vedle Huawei ještě Siemens, Alcatel a Ericsson.

HuaweiSpolečnost Huawei Technologies vznikla v roce 1988 a zabývá se budováním telekomunikační infrastruktury a poskytováním služeb. Do konce loňského roku instalovala kolem 8,5 milionu přípojek na ústřednách pro ADSL v 25 zemích. Zařízení dodává do USA, Francie, Brazílie, Číny nebo Ruska. Se svými mini-DSLAMy se firma dokázala protlačit i na slibně se rozvíjející trh v Chile nebo Jižní Africe. Podle této zprávy si u něj Český Telecom objednal zhruba 200 000 portů pro ADSL. Více podrobností se dozvíte také z článku pana Peterky na serveru Lupa.

Další zajímavou zprávou, kterou tiskové oddělení ČTc pustilo do světa, je počet uživatelů, kteří v současné době využívají ADSL. Podle zatím posledního údaje z 20.1.2004 měl Český Telecom zrealizováno zhruba 15 tisíc přípojek ADSL. V pátek 20.2. 2004 (tedy přesně o měsíc později) jsme se dozvěděli nejčerstvější čísla a ta hovoří o zhruba 17 tisících uživatelů. Není to tak dávno co jsem se v článku ADSL v roce 2004: Čeká nás stagnace nebo velký třesk? pokoušel odhadnout počet uživatelů ADSL na konci roku 2004. Tehdy ještě nebyl znám vítěz výběrového řízení na dodávku technologií ADSL a pochopitelně ani počet portů, které hodlá v roce 2004 ČTc nainstalovat. Jestli tedy za 10 měsíců dokázal ČTc na zhruba 24 000 volných portech získat 15 tisíc klientů (údaj z 20.1.2004), zdá se, že se mu podařilo využít své porty ADSL na cca 63 procent.

Toto číslo je při prognózách budoucího vývoje velmi důležité. Kdyby se totiž Českému Telecomu podařilo i v tomto roce zachovat procentuelně podobnou "využitelnost portů", znamenalo by to při 200 tisíc portech celkem 126 tisíc uživatelů ADSL. To je však prostá matematika, ve skutečnosti bude využitelnost portů o něco nižší, protože jak se zdá, konkurence nespí. Sám Eurotel už má dnes něco kolem 50 tisíc uživatelů svého paušálního GPRS DataNonstop a konkurenční T-Mobile sice počty svých uživatelů paušálního Internetu nezveřejnil, přesto se odhaduje počet jeho zákazníků do 10 tisíc. Vážnou hrozbou pro ADSL od Telecomu je i produkt bezdrátového ADSL "Bluetone Angel" od Českých radiokomunikací, které neustále zvyšují dostupnost této formy připojení. Na těchto stránkách najdete seznam lokalit, kde už je služba Bluetone Angel dostupná včetně orientační mapy pokrytí.

Také paušální Dial-up může velmi podstatně ovlivnit zájem uživatelů o vysokorychlostní ADSL. První informace ze strany GTS i ČTc naznačují, že zájem ze strany uživatelů je velký. Podle posledních dostupných zpráv získala jen společnost GTS za první dva týdny víc než 1000 uživatelů služby GTS PohodaDoma. Více informací se dozvíte z tohoto článku.

Také kabelový Internet nechce zůstat mimo hru. Podle mediálního konzultanta společnosti Karneval pana Jana Hlaváče má v současnosti Karneval víc než 4000 zákazníků využívajících připojení k Internetu. Celkově má Karneval zhruba 180 tisíc zásuvek, na kterých je přístupný Internet. Nejvýznamnějším projektem realizovaným v nejbližších dnech je bezesporu kabelový Internet v Plzni. Z celkového počtu 60 tisíc přípojek by totiž mělo umožňovat připojení k Internetu zhruba 75% zásuvek, což je asi 45 tisíc. Podrobné informace naleznete v článku Vyplatí se počkat Plzeňákům na karneval?.

Zdá se tedy, že nás čekají opravdu horké jarní dny, alespoň co se týká nových událostí na trhu s internetovým připojením. Komu přece jen nevyhovuje ADSL, GPRS nebo Dial-up, má ještě možnost poohlédnout se po nějakém bezdrátovém připojení. Snad by vám pro začátek pomohl náš seznam bezdrátových sítí, který už obsahuje celkem 70 komerčních i komunitních projektů.

Z posledních kroků Českého Telecomu je však zřejmé, že jeho zástupci pozorně poslouchali naše náměty a připomínky na téma rozšiřování ADSL při jednáních Internetového Fóra. První vlaštovkou by mohly být Telecomem oznámené nové mechanizmy s pracovním názvem "triggery" umožňující monitoring zájmu o ADSL i v lokalitách, kde zatím není dostupné. Podobný způsob se uplatňuje i ve Velké Británii, kde uživatelé podávají "předběžné" objednávky a ADSL je jim zavedeno ve chvíli, kdy se dosáhne předem určeného počtu uživatelů patřících pod jednu ústřednu. Telecom by mohl zajít ještě dál, a možná se jednou dočkáme doby, kdy si budeme moci objednat ADSL na každé poště prostřednictvím korespondenčního lístku, podobně jako v Dánsku. Jestli jsem si tedy před několika dny dovolil odhadnout počet ADSL přípojek na konci tohoto roku na zhruba 50 tisíc i nadále na svém odhadu trvám. Budu jen rád, jestli se dnes mýlím a ve studiích zahraničních společností zabývajících se monitoringem rozvoje vysokorychlostního připojení se za pár měsíců dočteme o rodícím se "tygrovi" na trhu s broadband připojením.

Autor Miloslav Sova je iniciátorem Výzvy k rozšíření Internetu v ČR a zakladatelem občanského sdružení Internet pro všechny.

Diskuse ke článku ČTc podepsal kontrakt na 200 000 ADSL portů, kolik uživatelů bude za rok?

Středa, 25 Únor 2004 - 08:25 | Anonym | A co takhle kontrola Výborem lidové kontroly ?
Úterý, 24 Únor 2004 - 09:05 | Anonym | Hlavně propagujte Bluetono Angel,tam už naplnili...
Pondělí, 23 Únor 2004 - 20:59 | Anonym | Ještě malou poznámečku. Zkusil někdo z čtenářů...
Pondělí, 23 Únor 2004 - 20:47 | Anonym | V otázce počtu ADSL přípojek se musím ČTc trochu...
Pondělí, 23 Únor 2004 - 18:38 | Anonym | jsem u karnevalu zakazanikem jiz cca 3 rok (...
Pondělí, 23 Únor 2004 - 13:58 | Stream Line | Další příklad tunelování ČTc: již asi rok Telecom...
Pondělí, 23 Únor 2004 - 13:57 | Anonym | 4000 zákazníků využívajících připojení k...
Pondělí, 23 Únor 2004 - 13:41 | Anonym | Nemá 4 miliony, jedná se o překlep, nebo přesněji...
Pondělí, 23 Únor 2004 - 13:12 | Anonym | Podle mediálního konzultanta společnosti Karneval...

Zobrazit diskusi