Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Děravý optický čip od IBM přenáší 1 Tbit/s

To musí být zatraceně velký kanál který dokáže nalít do tohoto potrubí 2X960Gbit/s. Napadá někoho kde? Co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to prenos na kratke vzdalenostil, cilem jsou tedy firemni datacentra. Navic, jak zpravicka rika, laboratore maji vzorek, takze se da cekat, ze pokud se to bude vyrabet, budou zrejme varianty s ruznymi pocty linek. Toto je technologicka ukazka, co vyzkumnici dokazou, nejde to do prodeje.

Dovedu si to predstavit klidne i jako pripojeni vetsiho diskoveho pole - moji kolegove ted planuji diskove pole s asi 700 fibrechannel disky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale stejně by mne zajímalo, jaký čím je možné tento chip krmit. Dnešní PC zvládnou přenášet data mezi RAM a CPU pouze rychlostí 100 Gbit/s .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle to diskové pole, ke kterému přistupuje pár desítek serverů s více desítkami procesorů? A obecně sítě v data centrech, mohla by to být zajímavá sběrnice na stohování switchů.

Data k přenesení se vždycky najdou, sice je to jiná kategorie, ale třeba podmořský kabel evropa USA má kapacitu 60Tbps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No rád bych viděl, jak budete spojovat do jednoho pole 1000 disků :-)) . Jeden disk zvládne číst a zapisovat zhruba 100 MBps, tzn 1 Gbps. Přenosová rychlost (řadiče) bude taky omezená rychlostí sběrnice, PCie 3.0 zvládne pouze 1GBps per lane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vychazis z predpokladu, ze jeden disk ma jeden radic v jednem PC. To u velkejch SAN reseni neplati. Dokonce tam nemusi bejt ani neco podobnyho klasickymu serveru. Z velkyho SANu muze koukat rada 10Gbit portu Ethnernetu nebo optiky na kterejch je FCoE nebo iSCSI a v datovy ceste jsou jen jednoucelovy procesory. Cim vyssi redundance a zajisteni proti vypadku tim vzdalenejsi je takovy zarizeni od normalniho PC nebo serveru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se divim ze PCckari ctou tyhle zpravy. Vis ony sou i pole kde muzes mit 2000 disku a dela j 360000 IOPS a sekvecne 13GB/s ;-) Takovy pole ma i pres 100 portu... ;-) A dalsi tvuj predpoklad je ze se do pole instaluji jen normal disky, FC 15k disk dava vic nez 100MBps a dneska si vetsina vetsich zakazniku kupuje SSD a pole si automaticky presouva data podle potreby z SSD na FC 15K nebo NL 7k ... Ze strany hostu nikdo nepripoji server pres jedno HBA ;-) Vykonejsi systemy se pripojuji treba 8x8Gb/s FC ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dnesni PC sestava vetsinou z jednoho procesoru s nekolika malo jadry
dnesni superpocitac tvori stovky skrini obsahujicich stovky jader
pro vyuziti teoretickeho vykonu v radu petaflops je treba radny prisun dat
napr. K computer (Linpack 10 petaflos) sestava z 800+ skrini po 768 jadrech
viz http://www.aics.riken.jp/en/kcomputer/system-2.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Největší problém bych viděl v připojení optiky k tomu chipu. Aby pak konektor/patice na těch 24 vláken nestála x-násobek ceny samotného komunikačního chipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, ono nejde o to vyrobit chip nebo obecne opticky prijimac/vyysilač, to je sranda, to co je problém je kabeláž a konektory, v této velikosti a počtu vlaken si to ani moc neumim představit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je duvod navrhu pro dnes bezne pouzivanou konfiguraci nx12
napr. multimode ferrule MT48 viz http://img.directindustry.com/pdf/repository_di/27720/multi-fiber-connec...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen jsem trochu nepochopil k čemu tento "čip" je. Jestli jde jen o D/A převodník pro "optickou sběrnici", nebo to má ještě nějaký "hlubší" význam, který mi uniká ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to zrejme jen vicenasobny integrovany laserovy vysilac/prijimac. V soucasne dobe mate laser a fotodiodu jako diskretni soucastky, vyrabene mozna i jinou technologii.. tady by to meli mit vse integrovane.

Ale kdyz vidim ty dratky.. tak si rikam ze to bude beztak jen precizne poskladano, ne integrovano.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to muselo mít 24 optických párů?
- Podle mě by mohl stačit i jeden... za předpokladu, že každý pár VCSEL-fotodioda budou naladěny na jinou vlnovou délku. (lasery budou mít různé barvy)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro komunikaci v ramci data centra (do ~100m) tato technologie (4x12) vyhovuje, DWDM ma nasazeni v komunikacich na delsi vzdalennosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak rika paco. Na mensi vzdalenosti je sikovnejsi natahnout x paru vlaken, nez to vsechno komplikovane cpat do jednoho. Navic se to dobre skaluje. Jinak je skoro jisty, ze casem budeme kombinovat obe technologie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.