Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dostane smartphonový Intel Atom Medfield hardwarovou akceleraci videa pod Linuxem?

Intel Atom Z2460
Stěžejní otázkou, která visí nad každým uvedením Intel Atom SoC s PowerVR grafikou uvnitř, je podpora v linuxových systémech, tedy i Androidu. Totéž se týká i nejčerstvějšího Atomu Z2460 "Medfield" určeného pro mobilní telefony…

Phoronix se na to podíval trochu blíže. "Medfield" podle všeho dostane podporu hardwarové akcelerace dekódování i kódování videa skrze tradiční Intelovo VA-API. Připomeňme, že tento Atom zvládá přehrávat i nahrávat H.264 video do 1080/30p - to pochopitelně nikoli silou x86 Atomového CPU jádra, ale pomocí hardwarové části za to zodpovědné.

"Medfield" a další SoC využívající GPU dané PowerVR generace/rodiny, jsou/budou prý schopné využívat PowerVR VA-API podporu pro stávající čipy, vedle Atomu Z2460 to platí třeba pro Atomy "Penwell" (SoC integrující Atom CPU s technologiemi licencovanými u Nokia, je součástí 32nm rodiny "Saltwell"). V GIT repozitáři open-source Intel ovladače je příslušný vaapi/pvr-driver. Implementace by měla ve finále běhat jak na Androidu, tak MeeGo, autorem ovladače je Austin Yuan z Intelu.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dostane smartphonový Intel Atom Medfield hardwarovou akceleraci videa pod Linuxem?

Žádné komentáře.