Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

FFmpeg dostal hardwarovou akceleraci H.265

FFmpeg logo
Do projektu FFmpeg, který využívá řada známých aplikací, proudí podpora formátu H.265 postupně. Nově zde vedle dekodéru i encoderu máme také hardwarovou akceleraci.

Dle očekávání za touto implementací stojí tak trochu i lidé z Intelu, kteří do FFmpeg přidali kód zprovozňující hardwarovou akceleraci pro H.265 (HEVC) skrze VA-API. Přidání podpory souvisí s uvedením generace procesorů Skylake, které dekodér obsahují. Jestli či jak dobře a kdy využijí tuto podporu i grafické procesory dalších výrobců (myšleno zejména AMD a Nvidia), to už je na nich.

Podpora H.265 je již nějakou dobu součástí open-source ovladačů od Intelu, pročež už zbýval jen tento krok na straně FFmpeg, konkrétně v knihovně libavcodec. FFmpeg tak srovnává krok s dalším multimediálním frameworkem, GStreamer, do nějž podobnou věc přidali tvůrci GNOME již minulý měsíc.

Implementace v FFmpegu je poměrně klíčová věc, neboť FFmpeg ve svých útrobách používají projekty jako VLC, HandBrake, Blender, YouTube, MPC-HC, ffdshow a mnohé další. A přiznejme si na rovinu, že dekódování x265 videí procesorem je přeci jen náročnější než v případě x264.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku FFmpeg dostal hardwarovou akceleraci H.265

Čtvrtek, 3 Září 2015 - 10:47 | BlackRider | No je hezky ze pridali podporu, ale ceho...
Pondělí, 31 Srpen 2015 - 08:36 | TyNyT | Zapomněls zmínit Kodi (ex XBMC)... ;-)

Zobrazit diskusi