Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

FreeBSD 10 přinese řadu významných novinek

FreeBSD logo velké
Operační systém, který mimo jiné před lety spolehlivě poháněl „staré dobré CDRko“ a v dnešní době pohání kupříkladu srdce Mac OS X či mnohé FullHD televizory, chystá po revoluční devítce řadu novinek i do desítky…

Jako vždy pro FreeBSD platí, že tento přehled není pevně garantovaný a může se stát, že se něco nestihne (či se kvůli tomu vydání o chvilku zpozdí), ale většina věcí byla na dobré cestě již během finišování novinkami po okraj našťouchaného FreeBSD 9.

Pro FreeBSD 10 se chystá kupříkladu konečně onen toužebně očekávaný přechod od GCC k LLVM/Clang. Připomeňme, že GCC je ve FreeBSD používáno v poslední GPLv2 verzi (4.2.něco), neboť s přechodem GNU projektů na GPLv3 jej nemohlo FreeBSD dále využívat a autoři spustili revoluční, v posledních letech horečně finišovaný přechod k LLVM/Clang. Dá se říci, že jakmile tento náročný proces zahrnující jak úpravy v samotném FreeBSD (a jeho kernelu), tak v projektech LLVM a Clang, dozná finální prověřené podoby, bude moci tento přechod provést díky práci FreeBSD týmu i řada dalších projektů (včetně pochopitelně všech od (Free)BSD odvozených).

K výše uvedenému lze přidat dodatek, že se pracuje i na implementaci Libc++, standardní LLVM C++ knihovny, která nejenže nahradí libstdc++, ale přidá i podporu C++11. Tento projekt je licencován pod MIT/UIUC licencí, ze které FreeBSD nedostává nepřekonatelnou kopřivku.

Desítka dále přinese podporu FUSE, tedy pro souborové systémy běžící v user-space v obdobě implementace známé z linuxového jádra a jiných projektů.

Zatímco Ubuntu a další míří pomalu k Waylandu, FreeBSD i nadále bude podporovat X.Org, a to ve verzi 10 včetně podpory KMS (Kernel mode-setting). Zde FreeBSD přeci jen za Linuxem zaostává, ale pracuje se na podpoře GPU všech tří hlavních výrobců - nejdále jsou zde asi s Intelem, nicméně otevřené ovladače pro Radeony a GeForce (Nouveau) se také jistě časem dočkají.

Dále tu máme podporu PCI hot-plug, rozhraní Apple/Intel Thunderbolt, plnohodnotnou podporu architektury ARMv7, řadu novinek kolem Xen virtualizace či vylepšení týkající se 802.11n WiFi/WLAN. Souborový systém ZFS se dočká vyšší míry paralelizace, boot-loader dostane podporu UEFI (je otázkou, jak bude řešen Secure Boot - na to jsme velmi zvědavi), o zvuk se postará nový Uber-audio démon (že by variace na PulseAudio?), suspend/resume (tak to jsme zvědavi!) a pro fandy Linusova systému zde bude nově i podpora 64bitových linuxových binárek. Eye-candy faktor zastoupí podpora animovaných bootovacích obrazovek.

Jediné, co v tuto chvíli chybí z důležitých informací, je nějaká roadmapa vedoucí k cíli. Kdy přesně FreeBSD 10 vyjde, to je v tuto chvíli podobně jisté jako schodek rozpočtu ČR v podání jistého „taky-ekonoma“. Netřeba ale zoufat, FreeBSD 9 je tu s námi sotva půl roku a tak o nějaké morální zastaralosti těžko hovořit (snad kromě té fosilní verze GCC).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku FreeBSD 10 přinese řadu významných novinek

Žádné komentáře.