Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fyzika přes GPU je mrtvá, alespoň prozatím, říká AMD

Procpak si AMD ted tak stezuje? Misto ATI prece mohli Havoc koupit sami, ne? Trosku mi to pripomina, kdyz pred lety prisel Intel s Itanii. Hned to bylo, dle AMD, zcela nesmyslne zavadet 64bit procesory. Procpak asi? Protoze v te dobe nemeli odpovidajici produkt? :-) A ted Intel mozna stopne vyvoj pocitani pres GPU - jauvejs. No, mozna se Ageia poucila a vyuzije svoji sanci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si tu AGEJU koupil za pěknej ranec a doufal jsem že mi to vylepší herní požitek z Prince of Persia I ale ono to je pořád stejný. Kde mám co nastavit aby se to projevovalo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prodat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.... funkce  FOR SALE ale v Options neni :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsem pred pul rokem nekde rekl, ze GPU je vubec idiotsky chip, hlavne na vypocty, byl jsem za blazna... Ted to rika i AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD by mela radsi drzet klapacku a stydet se v koute, za to co posledni rok predvadi. Packalum neprislusi kritizovat druhe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ljelinek: vazne takhle nekdo z AMD reagovalo na Itanium, ktere vubec nemirilo do segmentu jako produkty AMD? Nejak se mi tomu nechce ani verit. A mimochodem doufam nechces tvrdit, ze snad Intel byl prvni, kdo zacal vyrabet a dodavat 64bit CPU... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor: A rikaji totez i vyvojari folding@home (a dalsich pripravovanych) klientu, kteri vyuzivaji GPU pro (tebou oznacene "idiotske") vypocty parovani molekul a dalsich, ktere jsou na GPU cca 60x rychlejsi nez na soucasne nejlepsi x86 architekture reprezentovane Core 2 Duo jadrem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To El-Condor. Muzu vedet proc Je GPU idiotsky cip hlavne pro vypocty? Ja si myslim, ze je to naopak vec s velkym potencialem. Firmy si muzou rikat co chcou a nemusi to vubec souviset s kvalitou ci schopnosti nejake veci. Firmy chcou hlavne prodat. Mozna, ze kdyz se zeptate vyvojaru GPU z AMD tak vam podaji uplne jine informace nez je oficialni stanovicko firmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Scorpio: Ne, nebyl prvni, ale byl prvni s cenove prijatelnymi 64bit procesory. Ano, Itanium nemiri mezi bezne lidi, ale diky jak cene, tak i neprijetim ze strany konkurence, byl, podle me, nastup 64bit mezi prave bezne lidi odlozen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ijelinek: K čemu potřebuje běžný člověk (zajímavý termín ;) 64bit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>1stMagic: Bezny = obycejny? Snad je tu podobnost. Jinak pro vypocty a vizualizace bych chtel zkusit 64bit, protoze predpokladam, ze vypocty jedou rychleji na 64bit a usetri mi, snad, nejakou tu drahocenou minutu, kterou budu moci stravit nekde jinde nez u pocitace. Takze i pro bezneho cloveka se 64bit muze hodit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>> K čemu potřebuje běžný člověk 64bit?

Buď vystačíš se stávajícími aplikacemi, a pak tě přece nikdo nenutí. Můžeš navěky zůstat u XP a současného softu. Nebo ne, a pak potřebuješ 64 bitů.

Chceš hrát hry, řekněme. Ty jsou náročné na paměť. Finančně dnes není takový problém koupit šestnáct giga a zítra? Standard. Ale co se šestnácti gigabajty RAM na dvaatřicetibitovém systému?

Běžný uživatel na svém stroji pracuje. Aplikace, se kterými dělá, jsou stále náročnější, 64 bitů je zcela nezbytných. Jestli si někdo chce doma opečovávat svého muzeálního miláčka příštích dvacet let, proč ne. I dnes se najdou lidi, kteří pracují na Amize. Nicméně je to opravdu jen rarita, asi jako lidi, co jezdí auty-veterány.

Nepotřebujeme 64 bitů, potřebujeme 128 bitů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ijelinek: Urychlí snad takovému "běžnému člověku" IA64 psaní dopisů, vytváření tabulek, prezentací, nebo emailovou komunikaci, či snad načítání stránek v jeho oblíbeném webovém prohlížeči? Ne, už vím, urychlí to karty ve FreeCellu a vypalování stažených filmů!

A teď mi řekněte, opravdu by stál většině uživatelů přechod na nativní 64bit architekturu za mizernou zpětnou kompatibilitu a tragickou rychlost při zpracování 32bit kódu? Trh prostě vyhověl požadavkům zákazníků, tak se s tím konečně smiřte a přestaňte šířit ty vaše itanistické smyšlenky. Pokud vám zastaralá x86 architektura tak strašně leze krkem, nikdo vám nebrání migrovat na nějakou vyspělejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

x86: To začíná platit dnes. Platilo to i v roce 2001?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že grafické karty a vůbec hry všeobecně jsou věci, které ženou technologii mílovými kroky dopředu. Zarputilí hráči jsou totiž jediní, kteří jsou ochotni do svého PC investovat nehorázné peníze každý rok a pořídit si novou grafiku jenom protože vyšlo Crysis nebo podobná věc. Grafické karty výkonnostně podle nVidie (brát s rezervou) sledujou Moorův zákon^2, takže procesorům dobře paralelizovatelných úlohách s malý množstvím podmínek dávno ujel vlak, co se týče výkonnosti. A vzhledem k tomu, že třeba nová generace GPU už podporuje hodně obecné výpočty (viz nVidia CUDA a chysté ATi Close to Metal), myslím si, že GPU mají do budoucna obrovský potenciál. Držím tomu palce, nakonec kde jinde by to mělo být vidět, než v syntéze reality :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ljelinek & ostatní: tak nějak tě nechápu. Proč nebyl cenově přijatelný např. 64b MIPS R4000 z roku 1991??? IA64 je totální nepodarek, navíc víceméně "ukončil" (ve jménu vyšší kvality, která se naprosto nepotvrdila) takové CPU jako byly HP PA-RISC nebo DEC Alpha

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

x86: ano. Pokud jsou aplikace napsány tak blbě, že ani pořádně nefungují, potřebuješ 64b OS. Ale ta doba zde ještě není a IMHO dlouho ještě nebude. 98% uživatelů i dnes BOHATĚ stačí PC s 1,5GHz CPU a 2GB RAM - samozřejmě pokud nepodlehnou "potřebě" lítat v silně neoptimalizovaném AEROplánu :-)
 
P.S.: Pamatuju si doby, kdy 600kB program uměl věci nevídané. Ano, nebyl psán v .NET, byl asi tak 100x rychlejší a hlavně nepadal. Dnes se takové programy blíží celkovou velikostí plnému CD... :-) Samozřejmě chápu ekonomické aspekty vývoje SW (tj. že je levnější donutit zákazníka upgradovat HW, než optimalizovat na vlastní náklady SW), nicméně s tímto silně nesouhlasím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Kulichbulich a Magovec:

GP/U je idiotsky chip zejména proto, že jsme se už dávno dostali k absurdním hodotám, zejména ve spotřebě. Dnešní tzv. Mainstreamová grafická karta má často potřebu jako celý zbytek počítače. Je hlučná, nenažraná a i přes gigantický větrák má často i obrovské teploty. Tohle je vskutku řešení hodné animovaného seriálu "A je to" (Pat a Mat -kdo zná pochopil).
Zejména co se týče výpočtů, cesta tudy očividně nevede. Intel už před rokem zveřejnil nějaký chip (80 jádro?) s výkonem 1 TFlop (jestli se dobře pamatuju) a spotřeboiu nižší než dnešní CPU. To je trošku jiná káva nemyslíte pánové?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor
Trocha si pletes pojmi a dojmi, dnesny mainstreamovy grafisky cip vo folding@home rozmeta Cell a pri tom je vyrobne lacnejsi a ma nizsiu spotrebu.
A k tomu zazraku od Intelu, si skus uvedomit jednu vec to bolo 80 16bit ALU jednotiek polepenych do hromady a isto vies, ake ohromne vyuzitie maju dnes celociselne 16bit vypocty a porovnavat to s grafikou, ktora ma sice polovicny vykon ale v 32bit float a navyse oproti tomu Intelovskemu pokusu ma aj ovela lepsie predikcie vetvenia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TyNyT : možná o tom nevíš, ale binárky .Netu jsou velmi velmi malé a co se týče těch ekonomických aspektů, tak hlavní problém je v tom, že ten "skvěle zoptimalizovaný" program by šel na trh o dva roky později... a je otázka, jestli by ho ještě někdo chtěl (správná odpověď je, že nechtěl ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2El-Condor: A nejlepší na tom je že nezastavitelný vývoj udělá za několik měsíců z dnešní nenažrané HiEnd grafárny pomalou nenažranou grafárnu :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musím se smát, a máte po srandě, přesně jak jsem spekuloval, Ageia death = GPU physics death.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, GPU na fyziku je vzkutku pitomost, ostatne stejne jako SLI a podobne. Kolik lidi by si kopilo druhou (3ti) grafiku (v cene veskereho ostatniho HW) jen proto, aby se jim na ni pocitala "fyzika" ?

Osobne jsem totiz nevidel dosud zadny jiny vyuziti nez zvetseni poctu castic/narocnejsi vypocet efektu. Skutecnou fyziku ovlivnujici prostredi sem jeste nevidel.

Az nekdo napise demicko, kde hodim granat, udela se krater (kdokoli, ne na predem nascriptovanym miste) a do toho se schovam ... muzem mluvit o fyzice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vykládej Hulánovi. Nadruhou stranu Ageia je taky oničem, jenomže to byla jen první generace že, kolik generací měly grafárny než se dopracovali tam kde jsou ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> n:
Máš nějaký důvod dokazovat si, jaký jsi king, že umíš napsat sprosté slovo i tak, že ho nikdo nepřečte? Tady to nemaže automat na základě klíčových slov, ale člověk na základě svého rozhodnutí. A toho neoblbneš, zejména ne, když jeho kódové jméno je W.I.F.T. FT W97 ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ljelinek>
>Procpak si AMD ted tak stezuje? Misto ATI prece mohli Havoc koupit
>sami, ne?

exituje takyto sum
AMD tosses around the idea of acquiring Ageia
http://www.engadget.com/2007/11/21/amd-tosses-around-the-idea-of-acquiri...

AMD considers buying Ageia
http://www.custompc.co.uk/news/601680/amd-considers-buying-ageia.html

Skratka a dobre uz dva dni idu reci o tom,ze AMD kupi Ageia aj s ich chipom na fyziku a to v pripade ak cena bude pre AMD prijatelna

v podstate t nie je prekvapenim

tooz ak AMD sama tvrdi, ze
SUNNYVALE, Calif. -- 19.11.2007
Prepisujuc prvadila pocitacov pre nadsencov AMD dne uvadza platformu ?Spider?. Platforma AMD Spider spaja AMD Phenom? quad-core processors, graficke karty ATI Radeon? HD serie 3800 , chipset AMD 7-Serie so software-om pre CrossFireX? an AMD OverDrive?. Platforma AMD Spider je hlavnym milnikom na ceste k Accelerated Computing, co je vizia AMD, podla, ktorej by sa zrychlovali jednotlive typy programov pridanim koprocesora(alias akceleratora) pre danu cinnost
http://www.amd.com/us-en/Corporate/VirtualPressRoom/0,,51_104_543~122053...

AMD plánuje návrat matematického koprocesora
21.3.2006
MD pre svoje nové procesory už licencovalo niekoľko veľmi zaujímavých technológií - ZRAM na zvýšenie hustoty a výkonu ich pamätí cache, pamäťový interface Rambus XDR - a posledným prírastkom zrejme bude matematický koprocesor od firmy Clearspeed.

Procesor Clearspeed CSX 600 sa využíva najmä v oblastiach lekárskeho výskumu, CAD a data mining. Pri vhodnom optimalizovaní inštrukcií je schopný dosiahnuť výkonu 25 gigaflops, teda 25 miliárd operácií s desatinnými číslami za sekundu. Pre porovnanie ? súčasné najrýchlejšie Opterony dokážu udržať výkon 5,7 Gflops, aj keď oveľa komplexnejších inštrukcií
http://www.pcrevue.sk/buxus_dev/generate_page.php?page_id=40071
Ageia nie je nic ine

Teda Phenom musi vediet kompilovat kod do Virtex-u od Xilinx-u pre DRC RPU a rozdelovat parcu koprocesorom... toto nikto pri Phenomoch v testoch nezvazil...

AMD Spider: Hi-end čipová sada RD-790FX
Pomocí stejné sběrnice HT 3.0 je severní můstek spojen s jižním, na který jsou přímo napojené PCIe sběrnice a zařízení desky. Veškeré funkce spojené se síťovými kartami, disky, a PCI sběrnicí jsou podřízené také jižnímu můstku. (to ale znamena ze DRC RPU moizer ist medzi nich! ako Hypertransport hub alebo Hypertransport Router...)
http://www.pctuning.cz/index.php?option=com_content&task=view&id...

17.9.2007
Grafický čip R600 používaný na kartách ATi Radeon HD2900XT dosahuje pri skenovaní dát antivírusovým programom 21× vyššie rýchlosti ako dva dvojjadrové procesory Opteron
Spoločnosti Tarari sa podarilo upraviť antivírus Kaspersky SafeStream tak, aby bolo možné pri skenovaní dát využívať výkon grafického akcelerátora. Zatiaľ čo dva procesory Opteron dosahovali v teste rýchlosť skenovania 36 MB/s, grafický čip R600 dokázal dáta skenovať 21× rýchlejšie, to znamená rýchlosťou 775 MB/s.
http://www.itnews.sk/buxus_dev/generate_page.php?%20page_id=50348

A DRC Reconfigurovatelne jednotky sa uz nasadzuju

RPU sa po vloznei do socektu namieto Opteronu stane systemom, ktoru bude podporgramy SW vykonavat harwareovo na jeden takt Vysledskom je typicke ztychlenie beu programu 10x-20x a v niektorych pripadoch az 100x az 1000x ako keby bezali ako SW na CPU!!
http://www.drccomputer.com/drc/products.html
http://www.drccomputer.com/drc/press.html
http://www.hypertransport.org/news/pr/Mitrionics-DRC_11-12-07.pdf

Priamo BIOS-y konecne podporuju HTX konektor na vymienatlne koprocesory od 18.10
http://www.hypertransport.org/news/pr/HTC_AMI_HTX_BIOS_10-18-07.pdf

AMD sloučí procesor a grafickou kartu
21. 11. 2006
http://www.root.cz/zpravicky/amd-slouci-procesor-a-grafickou-kartu/

21.9.2006
Firma AMD plánuje ako ďalší protiúder v reakcii na vynikajúce mikroprocesory Core 2 od Intelu vytvoriť ekosystém koprocesorov rozličných typov kompatibilných s HyperTransportom (HT), ktoré sa budú môcť bez problémov zasunúť do voľných pätíc vo viacprocesorových opteronových systémoch. Táto stratégia s kódovým označením Torrenza má dodať menej výkonným serverom AMD s Opteronom výhodu pred intelovskými servermi Woodcrest, pretože špecializované koprocesory by teoreticky mali byť rýchlejšie pri plnení svojich úloh v špecifických aplikáciách než všeobecnejšie zamerané procesory Intelu. Zákazník, resp. OEM predajca by mal potom na výber, či si do svojho systému s hlavným procesorom od AMD zakúpi napríklad Java koprocesor pre webový server alebo vektorový koprocesor pre simulácie. Hoci by Opterony teda boli slabšie v jednojadrovom výkone než Woodcresty od Intelu, firma AMD by teoreticky stále mohla vyhlasovať, že má najlepší pomer ceny/výkonu, keď pomocou koherentného HyperTransportu prepojí Opterony s rozličnými typmi koprocesorov.
http://www.infoware.sk/buxus_dev/generate_page.php?page_id=44190

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Jak nepřečte ? já vím že to smazal člověk, první i druhej post se sprostým slovem. A ten kdo to maže je u mě pokrytec, když si tady lidi flusali do xichtu tak v diskuzi posty zůstali (proto vím že to nemaže automat) a když já napíšu obecný a neadresný "a máte po piči" je to během pěti minut smazaný, no jo nestrannost "skluzšnýho" člověka kterýmu nikdy z úst nevyletělo ani slovo "piča" že?.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

n: to, že každému občas či častěji nějaká sprostá slova uletí, to patří k životu. Ale zde jsi mezi slušnými lidmi a tak se podle toho chovej! Pokud chceš slušně diskutovat, věnuj se tématu a ne OT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> n:
Právě že píšeš "obecný a neadresný" vulgarity. Na výkřiky tohoto typu tu jaksi není nikdo zvědavý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo to jsem viděl jak jsou zde lidi slušní, jak si jedni flusali do xichtu a jak to jiní slušní tak nechali... bože. ok seru na to, diskutovat zde nebudu když Vám a Vašemu JEMNOCITU vadi můj naturel, bohužel ke mě sprostý slova patří jako k autu kola, líbí se mi jejich znělost a ani je vlastně za (tak moc) sprostý nepovažuju, zdar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> n:
Mohl bys nám dát odkaz na diskuzi, kde si lidi "flusaj do xichtu"? Abychom to kdyžtak taky promazali... není vyloučeno, že nám něco uniklo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>fotoba: No, to beru, koupi Ageiu, v poradku, to je korektni byznys. Ale zacit tvrdit neco, co se mozna, mozna ne, stane, to je trochu mimo misu, zvlast kdyz takove vyroky mohou poskodit konkurenci (a to nemyslim jen tento pripad, vsechny velke firmy maji sve skraloupy, ale vseobecne ze by mela byt i mezi konkurenci nejaka slusnost).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.