Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GIMP 2.9.6 - vylepšení na všech frontách

Pomalu se blížíme k vydání přelomového GIMPu 2.10. Jeho nejnovější vývojová verze 2.9.6 tak opět zavádí další očekávané novinky.

Oproti předchozímu vydání 2.9.4 je zde nová implementace schránky, která podporuje copy&paste vrstev a skupin vrstev. Nové barevné tagy usnadňují přehled v projektech s hodně vrstvami a skupinami vrstev. Zjednodušily se některé věci v GUI, třeba přidávání/odstraňování masek vrstev, je zde lepší dialog pro atributy vrstev, do ukončovacího dialogu přibyla volba „Uložit jako“.

GIMP si nyní pamatuje daleko více věcí z nastavení / dialogů z minulého spouštění. Je zde nový dialog výchozí stránky v předvolbách a také přibyl nový svislý posuvník pro případy, kdy se toto okno nevejde na monitor.

Z nástrojů se sluší zmínit (ponechám anglicky) nový Move (ukazuje relativní souřadnice a orientační body), svižněji běžící Fuzzy Select a Bucket Fill, lineární vzorkovač pro Warp Transform tool či korektně pracující barvy / výběr barev v případě, že používáte jiný barevný prostor než sRGB.

Z hlediska formátu je zde podpora načítání a exportování formát WebP včetně podpory ICC profilů, animací a metadat. PNG pracuje korektně s lineární gammou a je zde jedna oprava pro PSD. Z interního hlediska používá nový GIMP LCMS 2.7 či knihovnu libpng 1.6.25. Celkově bylo opraveno zhruba 60 chyb oproti GIMPu 2.9.4. Mezi aktualizovanými překlady je i čeština.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GIMP 2.9.6 - vylepšení na všech frontách

Žádné komentáře.