Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GParted Live 0.25.0-1 zlepšuje indikaci změny velikosti oddílu

Linuxové „upravovátko“ diskových oddílů povýšilo na novou verzi, která snad konečně omezí ono nervózní okusování prstů při pozorování průběhu operací.

Hlavní novinkou jsou totiž indikátory průběhu s jemnějším rozlišením pro operace změny velikosti diskových oddílů typu Ext2/3/4 a NTFS a pro Ext 2/3/4 také z hlediska kontroly provedené operace. Další novinkou je je vylepšená podpora pro Linux Software RAID. Celý OS je pak založen na repozitáři Debianu „Sid“ z 19. ledna, takže hodně nový. Mimo jiné z toho ale plyne, že systém už není i586, ale i686.

Znamená to mimo jiné použití kernelu 4.3.3-5 (aktuálně dostupná verze 4.4 - o jejích novinkách jsme vás informovali - je sice z 10. ledna, ale do „Sidu“ se tehdy ještě nedostala). Toto vydání GPartedu bylo testováno i pro použití pod virtuálními systémy VirtualBox a VMware, běhá na strojích s BIOSem i UEFI a nemá problém fungovat na PC s grafikami Intel, stejně jako AMD/ATI a Nvidia (bohužel bez bližšího upřesnění - víme, že třeba ovladač nouveau to ještě s GTX 900 úplně skvěle neumí).

Z možných komplikací tvůrci upozorňují na to, že pokud po spuštění neuvidíte kurzor myši, stačí otevřít terminál a on se objeví. GParted také lze obsluhovat i jen za pomoci klávesnice. Novou verzi můžete stahovat přímo skrze domovský web (projekt využívá hostování na SourceForge), případně využít třeba umístění na USB flashku.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GParted Live 0.25.0-1 zlepšuje indikaci změny velikosti oddílu

Středa, 27 Leden 2016 - 17:49 | Nox | Dnes som s tymto softom v pohodicke resizoval...
Úterý, 26 Leden 2016 - 13:47 | sandis | Vyskusam, pokial to pojde spustit aj na...

Zobrazit diskusi