Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GPU APU Phoenix: Čím nižší TDP, tím vyšší mezigenerační posun 3D výkonu

4nm od TSMC je velmi usporny, škoda že Nvidia na to kašle a do neho tlači 300-450W

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U RTX 4090 je mozne stiahnut spotrebu -150W. Staci podvoltovat a obmedzit max takt a powerlimit. Strata vykonu 5%

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak aspon srovnani se Zen3+.. pekne :)
Ted jeste to koupit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je můj horký kandidát. Smůla je, že koupit něco normálního (s ethernetem, rozumným displayem a klávesnicí) a v rozumném čase bude zase mission impossible. :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

s takovymi 25W TDP v placce to vypada na slusne delo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si musíš stěžovat u výrobců notebooků. Snaží se dělat přednostně dražší modely, aby víc vydělali. A navíc často AMD řešení ořezávají, nebo kurví (např. USB4 bez Thunderboltu, nebo slabší chlazení), aby se prodávaly Intel modely, které dneska rozumný člověk nemá moc důvod koupit.

Jinak vypuštění Ethernetu mne taky štve, ale většina lidí bohatě vystačí s wifi a nemusí doma tahat dráty, Další ptákovina, která zbytečně zvyšuje cenu a u hraní požadavky na grafiku , je nesmyslně vysoké rozlišení displejů. Ale spousta zřejmě lidí uvažuje v duchu "čím víc proužků, tím víc Adidas, a vzhledem k reálným příjmům lidí na západ od nás asi vyšší ceny prodejnost moc neomezují.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak OEMka maji stale bliz k Intelu nez AMD, castecne za to muze vysoce konzervativni koroporatne/firemni klientela, ktera objednava (zna) pouze Intel. Vyjimky potvrzuji pravidlo.
Takze kdyz OEM rekneme vyrobi 10k notebooku Intelu, tak vi ze je uda bud v komerncni nebo retail sfere. Kdyz vyrobi 10k AMDcek, musi se spolehat jen na retail.
Snad se ledy pohnou pristi rok, kdy AMD snad planuje 'presvedcit" OEMka, ze by jim mohli s jejich celkove lepsi nabidkou prepustit vetsi cast trhu nez doposud.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak dlouho se bude svádět vina na výrobce notebooků? Není snad povinností AMD se postavit šikaně? Není snad ta pasivita AMD problémem AMD? Já spolupracovat s firmami, které dlouhodobě kurví moje produkty, tak něco udělám a po takové době i něco riskantního, přičemž propojení s jedním výrobcem notebooků nepovažuji za něco riskantního. Riskantní by bylo si založit vlastní značku notebooků. Vždyť je to jak u debilů na dvorečku!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Za nevyrábění a kurvení notebooků nemohou výrobci, ale AMD, že neplní svou povinnost postavit se jejich šikaně :-O ? Napadá mne hned několik možností, co mohlo vést autora k napsání takového komentáře, ale žádná z nich není zrovna lichotivá ;-).

Pokud jde o lež, že AMD nic nedělá proti kurvení notebooků s jejich procesory, tak doporučuji přečíst příspěvek Petera Fordeka v nedávné diskuzi k uvedení procesorů 7000U (viz odkaz dole). Pěkně tam shrnuje přehled o AMD certifikační programu Advantage.

https://diit.cz/clanek/amd-uvadi-ryzen-7040u-zen-4-apu-pro-15-30w-reseni...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD je rado, ze mu OEMka nejake chipy vubec vezmou.. doba, kdy by si mohli "diktovat" jak co chteji (tak jak to dela Intel) je prozatim scifi..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, AMD asi nema silu nekomu neco diktovat. Ale myslim, ze na tom nema ani moc zajem. Podle toho, jak vidim jejich chovani, se mi (aspon zatim) zda, ze v te firme vladne spis racionalne inzenyrsky duch, a ze tak firma dava spis prednost partnerske spolupraci, nez diktatu, nebo hamounske vychytralosti.

Uroven spoluprace s AMD ale asi bude dost zalezet i na konkretnim partnerovi. A na jeho pristupu i vztazich s jinymi dodavateli.

Kdyz byl clovek od Dellu na AMD prezentacich novych produktu, vzdycky se tvaril jako klicovy partner, ale AMD notebooku realne udelali minimum a velmi pozde. Ostatne byli asi i posledni, kdo zacal delat Epyc servery.

Naproti tomu Asus dela uz radu let velmi dobre AMD notebooky, vcetne tech s AMD grafikami, a je vzdy prvni, kdo je uvadi na trh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"a ze tak firma dava spis prednost partnerske spolupraci, nez diktatu, nebo hamounske vychytralosti."

Ty se už probuď. Tohle určitě zabere, takové úsměvy a slušné chování k někomu, kdo ti léta hází klacky pod nohy kvůli tvému konkurentovi. Je to začarovaný kruh-problém slepice/vejce, který musíš přetnout nestandardním a alespoň trochu odvážným chováním. Nevím kolik dalších důkazů a roků dál potřebuješ. Intel prodává v noteboocích odpadky, které se prodávají, protože často ani není na výběr. Takhle to může pokračovat donekonečna.

AMD se bude prodávat málo, protože ho výrobci nepoužijí, Intel neztratí svojí sílu a AMD bude prodávat málo pořád, rok za rokem až do konce vesmíru. Athlon64 první díl, Ryzen druhý a bez změny přístupu je naivní očekávat nějakou změnu v díle třetím, který ale ani nemusí přijít.

Ano, u Asusu jsem si všiml, že má více typů s AMD než ostatní, ale bohužel to je Asus a ty notebooky jsou málokdy bez chyb.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asus ale neni typicky 'korporatni' vyrobce typu Dell, HP, Lenovo. Mozna i proto bere toho vic od AMD. Jeho podil na trhu tomu i odpovida.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik procesoru kdo od koho bere nemame moc sanci zjisti. Da se cekat, ze vyrobci dodavajicu hlavne firmam berou vic od intelu, protoze u firem je setrvacnost velka. Udelaji instalacni obraz disku pro par modelu a ty pak berou klidne i nekolik let. Ale asi i tady se amd zacina prosazovat. Aspon podle nasi firmy soude.

Ja ale resim spis, ktery vyrobce dela vic a lepsich amd modelu notebooku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ASUS mel i vyhradni pravo na 6xxxHS variantu, kdyz vysla. Z toho co jsem tak odpozoroval, tak je opravdu ASUS asi ten, ktery dela 'nejvic, nejdriv a nejvice zajimavych' modelu od AMD. Pocitam ze pristi rok, pokud AMD uvede mobilni Zen5, tak se situace muze obecne pro AMD obratit k lepsimu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud šikanovaný má nějakou sílu, tak je jeho povinností se šikanovateli postavit - zvláště, pokud se bavíme v kontextu akciové společnosti, která má zodpovědnost vůči akcionářům.

AMD tu sílu dnes má, protože tu dnešní mizérii v notebookách může klidně zahodit. Epycy už se uchytili a ve spojení s nima mohou prodeje v notebookách dočasně klesnout o polovinu při přechodu na dodávání primárně svému výrobci notebooků a jen těm, co se zaváží k nekurvení notebooků. Žádná konkurence pro AMD APU v případě her a dalšího 3D SW neexistuje, takže se fakt nebojím o nízké prodeje notebooků AMD only.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze mirda ma dost cernobile a silove videni sveta :-O. Skoro by se chtelo rict az intelovky silove ;-).

Kvuli podobnym pristupum dochazi casto k problemum :-(. A nekdy i k valkam :-O.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zato tebe asi někdo hodně dlouho šikanoval, že ti přijde normální to neřešit a raději hledat výmluvy proč nechat šikanu pokračovat. Bez smajlíku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo, můžu se tě zeptat, kolik ti je let ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel si udělal chybu na kterou jsem alergický a dal si před otazník mezeru, takže zeptat se můžeš, ale to je tak všechno. Jestli je pro tebe dohoda AMD s nějakým výrobcem notebooků natolik nereálná, že ti to přijde jako něco černobíle zbytečně agresivního, tak vůbec nemáš právo tuhle otázku pokládat, protože taková dohoda by byla v rámci normální zdravé agresivity. Zvláště pokud AMD musí čelit takovému hovadu jako je Intel, který to s agresivitou několikrát přehnal.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Máš převrácené vidění světa.
AMD se chová tak nějak normálně.
Intel se chová tak jak si myslí, že mu to projde.
Občas to sice neprojde, ale pokuty/odškodnění byly zatím vždy takové .. směšné. A pozdě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Normálně? Být věčným otloukánkem normální není. To jsme to dopracovali, když je normální nechat se šikanovat i v situaci, kdy je síla na vzepření. Jsem před chvíli prolítl nabídku Asus s nejlepšími APU od AMD - opět všechny zabetonovaný dedikovanou nvidií. Krásně využitý potenciál nejvýkonnějších APU na světě. A to je Asus mezi výrobci notebooků k AMD více nakloněn. Marketing AMD na hovno, strategické plánování taky na hovno, takže můžou mít spotřebu 2x nižší, ale stejně se Intel s Nvidií můžou dál flákat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMD se snaží. Viz ta jejich certifikace notebooků. Ale asi moc neuspěla, nebo jo?

Tady se pořád AMD obhajuje jako nějaká ubližovaná chudinka co jejím procesorům ostatní hází klacky pod nohy, ale vždyť ona si ty notebooky může nechat vyrobit a prodávat pod svojí značkou.Zjevně se ji do takového kontroverzního kroku nechce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a komu takovou znacku budes prodavat a jak?
Zeptej se sebe, proc by ti treba korporaty meli najednou zacit brat No-Name znacku, kdyz jsou roky zavedene na HP, Dell, Lenovo, atd. To z jejich pohledu nedava smysl, tudiz nedava ani smysl, aby to delalo AMD.
V retailu by to mohlo mit trochu vetsi sanci..ale zase..kdo bude od nuly kupovat No-Name brand. Znacky maji taky svoji vahu. Tim, ze udelas vlastni, kratkodobe moc nezmenis. Podivej se na NV..ta uz roky dela FE modely a pritom stale spoleha na OEMka..a ma pritom uplne jiny "zvuk" v GK (ten trh defacto ovlada), nez AMD v notasich.
Ono se to lehce rekne, ale z pohledu bussinesu, to tak jednoduche neni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I samostatná značka by šla, ale jednodušší by bylo koupit třeba 20 % Aceru a dodávat nejvíc jemu. Stejně ti ostatní chtějí odebírat hlavně od Intelu, takže na nich nezáleží. Dokud Intel nemá chiplety, tak AMD může na korporátní notebooky házet bobek.Samozřejmě by bylo třeba vyházet marketing AMD, který ani neumí vysvětlit, že jejich šestijádro je o dost lepší než intelovské "šestijádro" 2p/4e. Lisa je typická přízemní kráva z IBM - Ryzen není její dílo a akorát mu přistříhává křídla.

Značky notebooků mají takovou váhu, že už většina uživatelů na značky kašle, protože se s každou z nich spálila. Já už koukám jen na materiály, klávku, záruku a displej a svojí osobní mírnou slabost pro Acer klidně nechám stranou a koupil bych od kohokoliv, kdo by nabídl zajímavý produkt.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD marketing by mohl byt urcite lepsi, s tim souhlasim.
Jestli by pomohlo se 'vnutit' do nejake firmy jako je Acer..nevim. Asi zalezi, jak by jim na to vysel bussines case.
Co se tyce druhe poloviny...tam uplne nesouhlasim. Ty nejsi bezny uzivatel, takze pro tebe treba znacka nema tolik vahu. Ale bezni lidi, koupi treba to co maji v praci. Nebo meli jeden dobry kus a zkusi to koupit znova, atd. Podivej se na Apple..tam prodava znacka uplne (byt teda s prispenim MacOS).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ten Ethernet už od vydání Wi-Fi 6/6e moc neřeším (a to jsem byl dlouholetý odpůrce toho, že to z notebooků v podstatě vymizelo). Se zbytkem souhlas. Hlavně ty předimenzované displaye moc nechápu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to vypadá, že ani na 4 nm nemá AMD odvahu na přímé srovnání s 10 W M1 na 5 nm. S větráčky se musí trapčit, i kdyby na chleba nebylo...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tady je MT vysledek nejspis 25W 7840U ve CB23 - 14730 bodu! Mazec. 13% Rychlejsi nez napr 105W 3800XT na 105+W.
https://wccftech.com/aokzoe-a1-pro-handheld-amd-radeon-780m-rdna-3-igpu-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.