Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD uvádí Ryzen 7040U, Zen 4 APU pro 15-30W řešení

Musim AMD marketingu pogratulovat... skvele vykonostni slidy..vsude maji o neco delsiho pindika, ale nejaka realna namerena hodnota, od ktere by se clovek mohl odpichnout ani jedna. Jen tak dal :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v poslednim slajdu maj aspon nastaveni v jakym testovali.. srovnani r7-4840u proti u7-1360p udelali pri stejnym tdp.. na rozdil od intelu kterej testoval svy 10nm procaky pri 28w kdezto ryzeny pri 15w.. konkretni cisla maj smysl u desktopu kde je naky dany tdp.. v notebookach si stejne kazdej vyrobce nastavi jiny tdp a limity..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze to je mi fakt k nicemu. Ja nemam k dispozici ani 1360 ani 4840(?). Klidne mohli zmerit aspon CB20/23 pri 15/25W.. to je uloha asi na 1h plus slidy. K tomu mohli prihodit PCmark10, Mozna nejaky photoshop pudget bench a k tomu aspon 3 hry treba ve fullHD. Cele by jim to zabralo cca 1d testovani i se slidy.
Takhle jsem se dozvedel, jak je ten chip uzasny vuci konkurenci, ale abych si to srovnal napr s tim co mam aktualne, s desktopem, at vim, o kolik bych si polepsil, tak vim velky prd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna u procesorů pro ultrathin platformy bývá různými subjekty testování v Cinebench kritizováno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nejak nerozumim proc, je to normalni test pri urcitem TDP, proc by to melo byt u ULV jinak, tomu nerozumim.
V principu je to ale jedno. Ta prezentace neobsahuje jedine srovnatelne namerene cislo/hodnotu, od ktereho by se clovek mohl odpichnout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kritici většinou jako argument uvádějí, že nejde o zátěž, kterou by někdo na ultrathin platformě provozoval. Souhlasím ale s tím, pokud si chci srovnat, jaký výkon má ultrathin řešení třeba proti 45W variantě, tak to relevantní může být.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak nejak. Nejde o to, ze na tom clovek bude hodiny prevadet videa a renderovat filmove sceny (i kdyz i to by se asi dalo), ale jde o to porovnani vykonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aj tie odklady asi limitujú požiadavky na AMD Advanatge pre 7040 radu, a to buď problémy s ich splnením, alebo AMD nestíha certifikačné testy. Kľudne by mohla byť požiadavkou modularita resp. možnosť výmeny komponentov

Mobilní Ryzeny „HS“ neprodá AMD každému, dodávky podmínila kvalitou notebooku
18. 3. 2020
Řada HS má nastaveno 35W TDP, ale nejde o jediný rozdíl, kterým se oproti 45W H liší. AMD se pro zvýšení kvality notebooků s jejím hardwarem rozhodla, že modely HS nebudou distribuovány každému výrobci, který si je objedná. Podmínkou je spolupráce s AMD, jakýsi certifikační program, v jehož rámci AMD testuje daný typ notebooku jak před jeho vydáním, tak sleduje softwarové aktualizace vycházející jak z Windows Update, tak například aktualizací BIOSu a ovladačů výrobce notebooku, aby nedošlo k chybě, která bude mít degradující účinek na výkon nebo výdrž baterie (např. špatné nastavení BIOSu ze strany výrobce, poškození napájecích profilu a podobně).

Pro tyto účely společnost zřídila laboratoř v Austinu (Texas) a Šanghaji (Čína).
https://diit.cz/clanek/mobilni-ryzeny-hs-neproda-amd-kazdemu

TDP navíc je notebookům k ničemu, pokud výrobce nezajistí adekvátní chlazení
27. 11. 2020
Mezi Ryzen 7 4800H a Ryzen 7 4800HS je jediný rozdíl: První má nastavené 45W TDP, druhý 35W TDP.
35W Ryzen 7 4800HS je v průměru tisíců výsledků o 200 bodů rychlejší než 45W Ryzen 7 4800H se stejnými parametry. Dalo by se očekávat, že v případě limitace ze strany poddimenzovaného chlazení bude 45W model jen nepatrně rychlejší než 35W model, případně skončí na prakticky stejném skóre. Jak to, že je 35W model rychlejší? Evidentně se zde projevila obchodní politika AMD, která zpřístupňuje 35W model pouze těm výrobcům, kteří splní určité kvalitativní požadavky na konstrukci notebooku.
https://diit.cz/clanek/tdp-navic-je-notebookum-k-nicemu-pokud-vyrobce-ne...

AMD Advantage 2022: 3× více notebooků, přísnější kritéria, lepší vychytávky
7. 1. 2022
AMD začal s kvalitativními požadavky na konstrukci notebooků při uvedení první generace mobilních 7nm procesorů, Ryzenů 4000M. Tehdy přišla s řadou procesorů „HS“,
Druhým krokem, který přišel v loňském roce, byla tzv. AMD Advantage. Tato certifikace šla dál a mohly ji získat notebooky vybavené kombinaci CPU (APU) AMD s GPU AMD
Jenže někteří výrobci, které nechci jmenovat (Asus), pro změnu o****li ostatní prvky - takové, u nichž mnohy AMD nenapadlo, že by nich výrobce v této cenové kategorii mohl šetřit. Šlo hlavně o absenci tzv. mux-čipu, kdy herní obraz z grafiky nešel přímo na obrazové rozhraní, ale po PCIe sběrnici přes APU, což snižovalo FPS
AMD proto pro letošní modely požadavky rozšířila a zpřísnila.
...
V sestavě nesmí chybět PCIe 4 NVMe pro rychlé spouštění systému a minimálně 16 GB paměti DDR5, která je osazena dvoukanálově.
..
Navzdory vyšším kvalitativním požadavkům připravují výrobci 3× více AMD Advantage-kompatibilních notebooků, než bylo vydáno v roce loňském. To došlo na 7 modelů, pro letošek jich zatím nahlásili přes 20.
https://diit.cz/clanek/amd-advantage-2022-3x-vice-notebooku-prisnejsi-kr...

Framework Provides New Details On Its Upgradeable/DIY AMD Ryzen Laptop
in AMD on 3 May 2023
. The new Framework laptops with AMD Ryzen processors can be configured with either an AMD Ryzen 5 7640U or Ryzen 7 7840U. The Ryzen 5 7640U is a six-core part while the Ryzen 7 7840U is eight cores. Both are Zen 4 CPU cores and feature integrated RDNA3 graphics.

The pre-built Ryzen 7040 series model is priced starting at $1049 (or $1469 for the higher-end Ryzen 7 processor) or $849 USD if wanting to assemble yourself.

https://www.phoronix.com/news/Framework-Ryzen-Laptop-Details

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

..ty si s tema traktatama, ktere stejne 95% lidi necte, nedas pokoj

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl bych tak přísný. Občas bývají Fordekovy komentáře příliš dlouhé, ale bývají tam zajímavé informace a odkazy. A zrovna tenhle je velmi pěkné shrnutí vývoje snah AMD o prosazení kvalitních notebooků využívajících naplno možnosti jejich čipů. A taky uvádí zajímavou hypotézu o možném důvodu zpoždění příchodu AMD mobilních novinek. Takže já naopak tleskám.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jj v podstatě to vydá na samostatný článek :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako sorry :) , ale cely jeho traktak je off topic ve smyslu toho, co jsem na te prezentaci kritizoval. Rovnez je to off topic, protoze se jedna o U, ne o HS radu.
Az bude clanek o zpozdeni chipu a jejich historie a nebude to na 3 A4 strany, tak si to mozna prectu :)
Obcas si rikam, jestli taky neni nejaka kopie "ChatGPT"..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>ale cely jeho traktak je off topic ve smyslu toho, co jsem na te prezentaci
>kritizoval

neviem, čo je trakták, asi je to skomolený traktát. A kritizovali ste chýbajúce third party testy. Tie nie sú lebo nie sú produkčné vzorky a ja som poskytol možný dôvod ich neexistencie

>Rovnez je to off topic, protoze se jedna o U, ne o HS radu.

Ale pri U-čku je tá certifikácia ešte dôležitejšia

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Traktat".. je v posunutem vyznamu ve smyslu prilis dlouhe prednasky, prilis dlouheho textu, kde posluchac/ctenar ztrati motivaci dale poslouchat/cist
"A kritizovali ste chýbajúce third party testy. "
.. nikoliv. Kritizoval jsem nekonkretni testy samotneho AMD, ktere neobsahuji jedinou konkretni namerenou hodnotu, pouze srovnavaji relativne neco s necim a kde AMD vychazi vsude delsi pindour a kde nic z toho se neda overit. Pokud bych si chtel srovat napr svuj notebook s potencionalnim "U" Phoenixem tak nemohu. AMD mi nic nedalo.
"Ale pri U-čku je tá certifikácia ešte dôležitejšia"
.. clanek je o U rade. Co ma spolecneho zpozdeni vydani notebooku s neadresnim marketingem AMD, tomu opravdu nerozumim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> s neadresnim marketingem AMD, tomu opravdu nerozumim.

Je zrozumiteľnejší masám a odhaliť sa dá len vďaka reálnym testom reálnych produktov.

Ale OK beriem to ako pripomienku, ktorú zapracujem do systému tvorby príspevkov

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

vďaka

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že opět nebudou žádné rozumné business class stroje, TongFang možná vydá něco s ULV Rembrandtem, ale jinak to moc růžově nevypadá. Hlavně v kontextu toho, kdy Lenovo začalo pájet RAM i u velkých notebooků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, nějaké seriózní stroje s tímhle asi moc nehrozí. Ale nějaká ta "spotřební elektronika" na domácí žvýkání se snad najde. Věřím tomu, že aspoň Lenovo něco takového stihne vydat už do vánoc :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si tu představuješ pod "seriózním"?

IMO něco se solidní stavbou, velkou baterkou, OK klávesnicí a na čem poběží dobře Linux bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je přesně to co jsem tím slovem myslel. Pokud bude, tak tím líp samozřejmě :)

Ale když se podívám na nabídku strojů s předchůdcem (Ryzen 7 6800U), tak to je právě jen ta spotřebka typu Lenovo Yoga 7 14ARB7. Pro moje použití doma v pohodě, ale do firmy bych to netahal.

Pak tedy ještě jsou nějaké ThinkPady s Ryzenem 7 PRO 6850U, ale "PRO" asi zatím nebylo vydáno v sedmitisícové řadě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bude mne zajímat i spotřeba, jak bude ta vypadat vedle M2...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.