Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GStreamer 1.2 s podporou WebP, JPEG2000 či Google VP9

Amarok 2.8
Nová verze multimediálního frameworku GStreamer přichází s mnoha novinkami, včetně třeba podpory JPEG2000, WebP, či experimentální podpory Google VP9, konkurenta H.265.

Kapitoly článků

1.  Přehled hlavních novinek

Oproti verzi 1.0, se kterou je GStreamer 1.2 samozřejmě zpětně kompatibilní, přibyla nová API týkající se streamovaného videa, mapování paměti, MPEG-TS, video dekodéru/enkodéru atd. Zajímavé jsou ale nové pluginy. Je zde jeden nový pro Microsoft Smooth Streaming, DASH adaptive streaming protocol, bluez pro komunikaci se zařízeními s Bluetooth, podpora komprese a dekódování JPEG2000 v OpenJPEGu, dekódování formátu WebP (komprese bude přidána později), či experimentální podpora pro dekódování i encoding formátu Daala a VP9.

Další pluginy a filtry zahrnují yadif, srtp, sbc, fluidsynth, midiparse, mfc, ivtv, accuraterip a audiofxbad, spraveno je chování některých konvertorů z hlediska prokládaného videa (týká se to videoscale a videoconvert), obecně se video a audio filtry snaží více, aby co nejméně snížily kvalitu videa/zvuku, pro Linux a BSD pak platí řady vylepšení a vyčištění kódu pro V4L2. Celkově bylo opraveno více než tisíc bugů.

GStreamer využívá v sobě řada projektů, jmenujme například přehrávače Amarok, Audition, Banshee, Kaffeine, Rhythmbox a Totem, video editor Pitivi, VoIP Empathy, GNU implementace Flashe (Gnash) a používaly jej také Maemo smartphony Nokia a také Palm Pre a mnohé další projekty.

Kompletní přehled novinek je na další stránce článku (v angličtině)…

Tagy: 
Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Přehled hlavních novinek

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GStreamer 1.2 s podporou WebP, JPEG2000 či Google VP9

Čtvrtek, 26 Září 2013 - 11:12 | JeCh | AmaroK přeci nepoužívá GStreamer. AmaroK je...

Zobrazit diskusi