Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kolik výkonu přidává Haswellu eDRAM?

Intel ve svých materiálech zveřejnil několik specifikací, které se týkají eDRAM integrované grafiky Haswellu. eDRAM není technologie, kterou bychom v PC segmentu vídali běžně, tak se pojďme v krátkosti na její parametry podívat…

Integrovanou pamětí eDRAM jsou v současnosti vybavené top modely Haswellu, jejichž integrovaná grafika odpovídá internímu značení „GT3e“ případně marketingovému „Iris Pro 5200“. Ty jsou k dispozici pro notebooky, případně v podobě integrovaných základních desek pro desktopy (procesory řady R).

eDRAM má za úkol poskytnout grafickému jádru paměť, ke které bude mít několikanásobně rychlejší přístup než k paměti systémové (sdílené). V případě Haswellu je vyráběna stejně jako hlavní křemíková „kostička“ 22nm procesem (Tri-gate CMOS) a dosahuje plochy 77 mm². Taktovací frekvence je nastavena na 1,6 GHz (koncept je navržen až pro 2 GHz) a běží při 1V napětí.

Krom dalších parametrů nás zaujal graf zobrazující, jaké výkonnostní nárůsty umožňuje eDRAM realizovat. Nenechte se zmást textem „75% Speed up“, po zvětšení slajdu na plné rozlišení je patrné, že těchto 75 % je dosaženo pouze v nejlepším případě, průměrný nárůst činí kolem 40 %.

Naskýtá se otázka, proč v grafu není více výsledků s anti-aliasingem, kterému by právě eDRAM mohla pomoci (různé typy integrovaných pamětí byly často používané především jako nástroj k implementaci MSAA bez ztráty výkonu, čímž zpravidla byl míněn pokles FPS do 5 %). Důvod je ten, že pro akceleraci MSAA pomocí eDRAM není grafické jádro Haswellu optimalizováno. Jeho implementace MSAA není limitována ze strany paměťové propustnosti, ale po stránce hardwarové implementace. Hardware zkrátka není schopný pracovat s MSAA vzorky tak rychle, jako grafických čipech AMD a Nvidie, aby se jediným limitujícím prvkem výkonu mohla stát paměťová propustnost. Proslýchá se, že u příští či přespříští generace Intel tento nedostatek odstraní, a tak by modely vybavené eDRAM mohly získat určitou výhodu. Mimochodem, z praktického hlediska stojí za zmínku, že stávající generace nemá nativní podporu pro MSAA 2×, ale jen MSAA 4×, což se projevuje tím způsobem, že použití MSAA 2× znamená prakticky stejný propad výkonu jako MSAA 4×. Nemá tedy smysl jej používat a pokud výkon na MSAA dostačuje, je výhodnější nastavit rovnou 4×.

Diskuse ke článku Kolik výkonu přidává Haswellu eDRAM?

Úterý, 11 Únor 2014 - 14:21 | Renier X | Smazáno

Zobrazit diskusi