Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První snímek Haswell GT3e s eDRAM Crystalwell

Haswell GT3e diagram
Světem prolétl první snímek jádra procesoru Haswell ve verzi s nejvýkonnější integrovanou grafikou GT3e nesoucí vlastní embedded paměť…

I když již byla podoba čipu známá z dříve uniklých schémat, přináší reálná fotografie jednu novou informaci: Srovnání čipu s dalšími součástkami, díky nimž si můžeme udělat určitý názor na rozměry samotného jádra.

Srovnáním poměru hrany jádra s rozměry známých součástek se lze dopracovat i k určitým výsledkům. Fotografie je však silně neostrá, takže přesnost výsledku není vysoká. Na základě různých metod se většina uživatelů zkoumajících obrázek dostala k výsledkům v rozmezí cca 235 - 260 mm² pro procesorové jádro (s integrovanou grafikou GT3) a zhruba 75 - 80 mm² pro menší křemíkovou kostičku - eDRAM.

Haswell GT3e die

Pokud byste chtěli porovnat s konkurencí, APU AMD Richland měří cca 246 mm², takže v tomto ohledu půjde o stejnou ligu. Nejvýkonnější Haswell má však navíc oněch až 80 mm², takže celkem přesáhne 300 mm² - jak výrazně tuto cifru překročí, nemá s ohledem na nepřesnost srovnávací metody smysl posuzovat.

Závěrem můžeme zrekapitulovat, že grafické jádro GT3e ponese 40 výpočetních bloků, bude dostupné v segmentu high-endových notebooků, vyhne se Ultrabookům a pravděpodobně i desktopu. Poslední dobou se sice objevily zprávy, že by se mohlo objevit i mimo mobilní sféru, ale předpokládáme, že pokud se tak stane, půjde spíš o profesionální řešení, jak prorokovaly zvěsti loňského léta.

Zdroje: 

VR-Zone

Diskuse ke článku První snímek Haswell GT3e s eDRAM Crystalwell

Pátek, 12 Duben 2013 - 12:32 | ptipi | Záleží na tom, co chceš počítat.
Pátek, 12 Duben 2013 - 12:11 | Michal Kalousek | A co rozdíl velikost vs použitá technologie? To...

Zobrazit diskusi