Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení a závěr

Stolní DVD+R/RW rekordér SiGMATek PVR-1210
Tentokráte se nám do rukou dostal stolní DVD rekordér PVR-1210 od francouzské firmy SiGMATek, umožňující záznam na DVD+R/RW média a mimo jiné přehrávání MPEG4 včetně titulků ve formátu .srt a .smi (zatím bez české diakritiky) a výstupu na 6kanálovou (5.1) audio soustavu. Zajímavá je u něj zejména cena (necelých 6 700 Kč), která se již přibližuje ceně slušného VHS rekordéru. Proto byla tentokráte recenze pojata trochu jinak, než jste možná od nás z dřívějška zvyklí. Nečekejte „netopýří“ testy zvuku či odhalování chybiček při zobrazování na kvalitním projektoru. Tato recenze se bude snažit zjistit, zda se vyplatí skoncovat s VHS rekordéry a přejít za vcelku přijatelný příplatek na rekordér DVD. Dost mu však bude házet klacky pod nohy fakt, že jsem osobně zvyklý na VHS videorekordér Panasonic NV-HV60, který na jedné fotografii také letmo zahlédnete (ten není žádné ořezávátko a má spoustu šikovných funkcí).

Přiznám se, že hodnotit rekordér SiGMATek PVR-1210 není zrovna příjemná záležitost. Přístroj má ve stavu, v jakém je, mnoho much, z nichž některé vypadají jako dosti tučné masařky. Přitom kdyby se všechen tento hmyz vychytal, jednalo by se vskutku o hodně zajímavý produkt ve své cenové kategorii. Možná si vývojáři u SiGMATeku vzali příliš velké sousto. V každém případě zamrzí absence češtiny, zde se však dá očekávat změna k lepšímu. Absence češtiny je o to horší, že přehrávač pro MPEG4 soubory podporuje titulky, přičemž ty české jsou tím pádem postiženy. Titulky jsou v naších končinách a ve stavu, v jakém jejich podporu předvádí PVR-1210, prakticky nepoužitelné (to, že se necentrují, už je jen posledním hřebíčkem do pomyslné titulkové rakve).

Kritiku si zaslouží vedle titulků i další věci, jako „zvláštní podpora“ VPS/PDC, neschopnost přečíst JPEG/AVI/MP3 soubory na disku se souborovým formátem pouze UDF, nepodpora chráněných Audio CD a vůbec na můj vkus příliš časté zasekávání. V této souvislosti musím ocenit přítomnost síťového vypínače, hodil se opravdu mnohokrát.

Ale abych neoceňoval jen ironicky, tak určitě musím vyzdvihnout poměrně nízkou cenu a snahu mechaniky vypalovat kvalitně. Dále určitě přijde vhod přehrávání různých MPEG4 formátů, i když i to by mohlo být pro některé případy vylepšeno. Určitě patří mezi pozitiva analogový 5.1 audio výstup, komponentní a RGB video výstupy a v neposlední řadě celková hlučnost, kdy rekordér např. během časovaného nahrávání probudí opravdu jenom princezny (když neprobudil ani mou manželku, je to opravdu tichý stroj). Nemá ani žádný ventilátor, v podstatě jej ani nepotřebuje. Za „pochodu“ se nejvíce hřeje zdroj, dá-li se ovšem o nějakém teple hovořit. V zimě by vás opravdu nezahřál. Svědčí o tom i průměrná spotřeba při provozu kolem 17 W

Nakonec bych měl asi vyřknout verdikt nad tím, zda se vyplatí přejít s tímto přístrojem na záznam na DVD a skoncovat se záznamem na VHS. Pokud by přístroj opravdu korektně zvládal vše, co zvládat má, a měl by navíc ještě pár maličkostí, jako možnost zadat VPS nebo ShowView kód pro časované nahrávání, pak bych jej jako náhradu za VHS doporučit mohl. Jednak jsou ceny DVD médií na slušné úrovni a v kvalitě ne sice DVD, ale znatelně lepší než VHS, se na jeden disk vejde lehce přes 240 minut. Při používání jsem pak přišel na chuť jednomu faktu, a to sice tomu, že DVD+R nelze smazat. Na jednu stranu se to oproti VHS kazetě může jevit nevýhodné, na druhou stranu to uživatele nutí k tomu, dobře si vybrat, co a jak na disk nahraje. Nepotřebné věci se pak dají „vystříhat“, tedy přesněji řečeno nastavit, aby byly při přehrávání vynechány. To je oproti VHS v dnešní době, kdy „vedle reklamy občas vidíte i nějaký film“, docela hezká výhoda. Přehrávání DVD, MP3, audio CD, obrázků JPEG či DivX filmů a teoretická stálost kvality záznamu už jsou pak v podstatě bonusy, které dostanete za přidanou cenu oproti VHS rekordéru. Ano, v tomto smyslu bych asi do tohoto DVD rekordéru šel. Avšak za stávajícího stavu, kdy se rekordér jeví s odpuštěním jako polotovar, bych zřejmě vyčkal, až jak se věci vyvinou. Útěchou budiž fakt, že jde o poměrně čerstvou novinku. A ač by se to asi stávat nemělo, bývá nejen u nás v některých případech zvykem, že až koncoví zákazníci jsou těmi skutečnými betatestery. Tento „zlozvyk“ v sobě skrývá v případě novinky jednu naději: že se to skutečně v nějaké rozumné dohledné době vylepší.

Klady Zápory
+ Podpora MPEG4 (DivX, XviD) včetně speciálních „DivX Pro“ funkcí – Není v češtině
+ Analogový 5.1 výstup – Prozatím mizerná podpora titulků k MPEG4 AVI
+ Komponentní video výstup – Nepřehraje kaktusová audio CD
+ IEEE1394 (i-Link) digitální vstup – Prakticky nepodporuje DVD±R DL
+ Rychlé srozumitelné převíjení MP3 vpřed – Ne zcela úplná podpora (S)VCD
+ Editace záznamu na DVD+R – Nebere datum čas z teletextu stanice (jen ručně)
+ Celkem slušná mechanika – Ne zrovna intuitivní ovládání
+ Tichý – Okamžité přizpůsobení prázdného DVD+R bez optání při vložení
+ Nehřeje se – Zasekávání při některých činnostech
+ Síťový vypínač – Nedořešená podpora VPS/PDC
+ Očekávaná podpora od výrobce formou nových firmwarů – Nemožnost nastavit časované nahrávání ShowView či VPS kódem
+ Přítomnost Dolby Digital a DTS prostorových audio dekodérů – Pravděpodobně chybička v záměně Stereo za Mono
+ Cena

Rekordér k testu zapůjčila firma Acomp

Koncová cena: 6 690,- Kč (vč. DPH)

Média pro měření nám dodávají firmy Bell Technology a Diskus.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Stolní DVD+R/RW rekordér SiGMATek PVR-1210

Neděle, 12 Prosinec 2010 - 11:26 | Land | Zdravím všechny a žádám o radu. Vlastním dvd...
Pondělí, 9 Leden 2006 - 09:07 | Anonym | Moje poznámka se netýká testovaného rekordéru,...
Sobota, 19 Listopad 2005 - 18:28 | bukii | Zdravím všechny a žádám o radu. Vlastním dvd...
Pátek, 11 Listopad 2005 - 09:38 | Anonym | Moze to byt sposobene spatnym rusenim z TV. Mne...
Pátek, 23 Září 2005 - 17:04 | Martin Bartoň | enti: No tak to reklamuj, ne?
Čtvrtek, 22 Září 2005 - 18:02 | Anonym | Chcel by som poprosit o radu. Kupil som si DVD...
Pondělí, 19 Září 2005 - 10:44 | RaStr | peca) Zrejme jsi si to necetl, myslim ten link....
Pondělí, 19 Září 2005 - 09:38 | WIFT | >> rejdi: Zkoušel jsem s výměnou...
Pondělí, 19 Září 2005 - 08:55 | Anonym | RASTR: no, to chapes imho spatne. jestlize se...
Pondělí, 19 Září 2005 - 08:50 | Anonym | V Electroworldu je LG (nahrává na PLUS) za 4444,...

Zobrazit diskusi