Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Huawei už také vyvíjí vlastní mobilní OS, nechce být závislé na Androidu

Dominance Androidu je takřka absolutní, to víme. Ale významní výrobci smartphonů, kteří na Androidu vyrostli, stále častěji hledají vlastní alternativu, která by je činila na Googlu méně závislými. Vždyť není nic jednoduššího než být kompatibilní s Androidem.

…ale ve vlastní režii.

Nemohu samozřejmě s jistotou tvrdit, v co se kdy a jak vyvine Tizen OS od Samsungu, či jaké případně zvolí finální řešení Huawei. Ale to, co se logicky nabízí, je operační systém, který danému výrobci mobilních telefonů neodřízne stávající benefit v podobě 100% kompatibility s většinou zbytku světa, tedy s Androidem. Berme to tak, že Huawei vyvíjí vlastí fork Androidu, či vlastní variaci na Android, zkrátka další „smartphonovou linuxovou distribuci“, protože Android ve svém srdci není ničím jiným než linuxovým distrem.

V tuto chvíli Huawei stojí a padá s Googlem a jeho platformou Android. Podobně jako si Huawei nikdy nemůže být jista, s jakou hrozbou na ně přijde Microsoft kvůli Androidu, nemůže si být jista, s jakou hrozbou přijde Oracle ohledně Javy. Zatím jsou věci na dobré cestě, ale nikde není zaručeno, že se život Androidu či Googlu nějak nezkomplikuje a na obojím je Huawei do určité míry závislé. Přitom je firma natolik silná a movitá, že si může dovolit vlastní vývoj (jak s OS, tak podobně i s procesory, což poměrně zdatně prokazuje svojí řadou ARM SoC Kirin).

S vlastní platformou totiž přichází větší svoboda, osvobození sebe sama od manýrů Googlu (a přiznejme si, že hlavním tahounem vývoje Androidu je Google). Můžeme to přirovnat k dění v linuxovém světě, kdy jednoho dne přišel jistý Lennart Poettering a „vnutil“ všem svůj systemd. Mnoho lidí jej nemá rádo a v systému nechce, ale nemají schopnosti s tím cokoli udělat, Red Hat je prostě velký a je hlavním tahounem vývoje v linuxovém světě. Nikdo nikomu systemd nenutí, ale přesto jej nakonec postupně všichni přejímají, ač občas třeba neradi. Podobně tomu bylo s PulseAudio a podobně tomu bude i s Waylandem. A podobně nenásilně vládne Google platformě Android.

Huawei tedy jako další hledá svoji cestu, a to i za pomoci designérky Abigail Brody, která dříve pracovala pro Apple a která má novému systému od huawei vštípit výchozí design prostředí, který bude podobný iOS.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Huawei už také vyvíjí vlastní mobilní OS, nechce být závislé na Androidu

Středa, 29 Červen 2016 - 10:49 | peliculiar | Já jim fandím, ale nejvíc bych si přál, kdyby...
Pondělí, 27 Červen 2016 - 15:01 | HKMaly | Bavime se o programovacim jazyku. Samozrejme to...
Pátek, 24 Červen 2016 - 22:35 | Trebus | To, že aplikace budou na jiné platformě fugovat...
Pátek, 24 Červen 2016 - 16:53 | RedMaX | Nemusi to byt nutne nic noveho, nebo kolik na...
Pátek, 24 Červen 2016 - 15:02 | HKMaly | Nevidim duvod, proc by mel Canonical dopadnout s...
Pátek, 24 Červen 2016 - 10:31 | RedMaX | Prirovnani k linuxu je uplne mimo, Redhat...

Zobrazit diskusi