Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Exkluzivně v Evropě: Huntkey FX500SE, kapitola druhá - rozborka

Zvenku
V prvním dílu jsme se podívali na platinový Huntkey FX500SE obecněji a z venku, dnes se na něj podíváme trochu blíže. A to dovnitř, na použité součástky a kvalitu provedení.

Kapitoly článků

2.  Větev +5 V SB, sekundární strana, kvalita provedení

Větev +5 V SB

Obvod +5 V SB využívá prvního ze své generace, kvazi-rezonantního PWM regulátoru s integrovaným tranzistorem, Infineon ICE2QR2280Z. Tato věc zvládne až jednotky ampér na integrovaném tranzistoru (připomínám, že při 350+ V), tudíž věřím, že pár wattů na +5 V to ani pořádně nezahřeje, toto zvládne stovky wattů. Dokonce bych se odvážil jít až tak daleko, že tu možná máme kandidáta na atak hranice 80% účinnosti větve +5 V SB. Čip má mimo další funkce integrovánu řadu vlastních ochran, včetně ochrany proti přetížení a přehřátí.

Na tomto místě je jediný špatný kondenzátor v tomto zdroji, AiShi 470 µF/35 V. Není to v pořádku a ihned jsem to reportoval, dostalo se mi odpovědi, že vhodné nebyly na skladě a tak bylo nutné použít tento. Předpokládám (a doufám), že se to časem napraví. Při rozumné úvaze by ovšem i tak měl vydržet dost dlouho. Je značně velký – na miniaturní odběr PWM čipu – a ten se navíc nebude moc zahřívat (alespoň si to myslím) a opékat ho. Schválně to extra prověřím, ale strhnul bych výjimečně jen půlbod.

Na sekundární straně je usměrňovací můstek STMicro STPS40L45CT (pouzdro TO-220) s oběma diodami zapojenými paralelně. Sice je bez chladiče, ale má takto stále nižší ztráty, než jediná dioda, tudíž pár desítek wattů (špičkově) by větev +5 V SB reálně mohla dát. A specifikovaný výkon může skutečně zvládnout s velmi vysokou účinností. Na výstupu už jsou kvalitní kondenzátory, Chemi-Cony KZH (2200 µF/10 V).

Sekundární strana

Huntkey FX500SE používá rezonantní topologii s jedinou větví, +12 V. O její aktivní usměrnění se stará dvojice tranzistorů Infineon IPP015N04N G, zvládnou 120 A dlouhodobě/400 A pulzně při napětí až 40 V. RDS(On) při tom činí pouze 1,5 mΩ (při 100 A a 25 °C). Reálně tedy zvládnou na větvi +12 V skoro jednotky kilowatt, zde zůstáváme bohatě předimenzováni.

Vystup

Filtraci obstárá podobně „hardcore“ sestava v podobě tří 2200µF Chemi-Conů KZH hned na výstupu. Za každou tlumivkou pro dvě větve +12 V je pak vždy ještě jeden kousek. Větev -12 V má jeden menší Chemi-Con a jeden Rubycon. Nižší napětí jsou tvořeny pomocí dvou DC-DC měničů, každý má na vstupu dva X-CONy ULR (470 µF/16 V), na výstupu pak dva 1500µF plus k tomu opět jeden NCC KZH. Řízení tranzistorů mají na starost synchronní PWM kontroléry APW7073N. Použity jsou vždy dva kousky Infineon IPD036N04L G (90/400 A, 40 V, max. 4,9 mΩ při 25 °C), tudíž tyto měniče reálně zvládnou co 90 W každý, klidně několik stovek wattů.

Resonantni_transformator

Řízení celého zdroje obstarává rezonantní kontrolér Infineon ICE2SH01G. Oproti častému umístění na sekundární straně je zde na straně primární (ale píšu o něm tady, protože předchozí strana je už zaplácaná dost ;-)), se sekundární stranou je spojen rezonantním transformátorem a ještě jedním pomocným transformátorem. Jelikož si přímo hlídá přetížení a na nižších větvích si jej hlídají kontroléry v DC-DC měničích, sekundární monitor Weltrend WT7510 kontroluje jen základní funkce (podpětí, přepětí, zkrat) a vyrábí signál power-good, když je to vše v pořádku. Drobný kondenzátor u něj mi dal zabrat, ale je to Rubycon, tudíž zde je vše v pořádku.

Shora

Jelikož monitor je pouze osmipinový, většinu místa tak na dceřinné desce (vedle chladiče usměrňovacích tranzistorů) zabírá klasický čtyřcestný komparátor LM339, který je na vstupu krmen termistorem na chladiči a dále také přibližnou hodnotou výstupního výkonu, podle čehož na výstupu řídí ventilátor. Semi-pasivní chod se tak zdá být skutečně podchycen. Za celkové předimenzování i sekundární strany přidávám další bod.

Kvalita provedení

Výtky k jednotlivým součástkám jsou jako již tradičně zmíněny dříve, zde se zaměřím spíše na celkové provedení a elektrickou bezpečnost. Kvalita provedení je v úhrnu dobrá, je použita velmi kvalitní deska ze skleněných vláken, cesty jsou velmi silně lakované, za což půlbod přidám. Oddělení primární a sekundární strany je dobré, nachází se tu i nějaké to vrtání (pod transformátorem pro +5 V SB a spínacími tranzistory na primární straně). Elektrická izolace by určitě chtěla poladit u cívky PFC, jak jsem už zmínil, za to bych strhnul bod. 

Deska

Kvalita pájení je dobrá, žádné špatné spoje jsem neobjevil, ačkoli to zesílení vodivé cesty +12 V vypadá jak pěst na oko… Nabízí se také otázka, zda nešlo lépe to rozvrhnout namísto tahání výkonu pásovými spojkami - ale funguje to, proč ne. Elektrody se sice nikde nemají tendence skoro dotýkat, ale přesto mohly být zkráceny více. Za čtyři kuličky pájky ovšem musím strhnout čtyři body, přičemž minimálně za jednu velkou kouli může prasácké zesílení cesty pro +12 V.

Celkem tedy za kvalitu provedení a elektrickou bezpečnost strhávám 4,5 bodu. Mohlo to být lepší, Huntkey má ještě na čem pracovat, v segmentu high-end to určitě chce lepší než „dobrou“ celkovou kvalitu. Lepší izolace a např. zuby pro vysokonapěťové výboje by tomu také pomohly.

Kapitoly článků
2.  Větev +5 V SB, sekundární strana, kvalita provedení

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Exkluzivně v Evropě: Huntkey FX500SE, kapitola druhá - rozborka

Neděle, 4 Srpen 2013 - 13:54 | Behemot | Úplně jsem zapomněl při psaní vložit snímek shora...
Pátek, 2 Srpen 2013 - 08:22 | zoki | No škoda sa s vami hádať. V ekonomike nie ste moc...
Pátek, 2 Srpen 2013 - 08:05 | zoki | Ale však to sa vám snažím povedať. Sú tu štáty a...
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 20:00 | Ray Ray | Seš opravdu čistej demagog. Zkus si projít celou...
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 15:55 | Behemot | On je totiž dost rozdíl myslet si jak jsi strašně...
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 11:31 | Behemot | Vzdálenost cívky od zeměného šroubu je asi...
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 11:22 | Heron | K té vstupní vydlici, jestli doma najdu zdroj,...
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 11:05 | Behemot | Nějak nerozumím - vyjmenované věci trápí 90 %...
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 10:57 | Ray Ray | Vedle :) Ale nebudem do dál rozvádět. R.
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 10:15 | Heron | Musím říct, že jsem zklamán. Možná je to tím, že...

Zobrazit diskusi