Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyhořelá továrna Hynixu obnoví výrobu do měsíce

Hynix in fire
4. září 2013 vyhořela jedna z továren na výrobu pamětí v čínském Wuxi. První zveřejněné snímky haly v oblacích černého dýmu vyvolaly paniku vedoucí k neúměrnému zdražení, nyní se vše vrací do normálu…

První záříjovou středu vše začalo. Jedna ze dvou továren společnosti Hynix ležící ve Wuxi, začala hořet. Počáteční panika vyvolala rychlé zdražení operačních pamětí, které tvořily 80 % produkce (zbytek byly NAND flash). Třetinový nárůst cen na velkoobchodní úrovni se ale po zprávách upřesňujících, že zničena byla pouze vzduchotechnika, stabilizoval a dosáhl jen necelých 20 % navíc oproti letním cenám.

Zhruba deset dní po požáru dokončil Hynix komplexní analýzu situace a sanační plány, na jejichž základě odhadovali odborníci z branže půlroční odstávku továrny, která se na celosvětové produkci DDR pamětí podílí zhruba 10 %.

Požár u Hynixu 2013 - Obrázek 1
4. září 2013 nad továrnou ve Wuxi

Nyní se ukazuje, že realita byla mnohem optimističtější než odhady: Již v říjnu továrna dodávala 30 tisíc waferů, v listopadu vzrostla produkce na 70 tisíc, za prosinec by mělo být dosaženo 100 tisíc a v polovině ledna již bude vše v původním stavu, což odpovídá kapacitě 130 tisíc waferů za měsíc. Kompletní obnovení výroby tak nastane přibližně 4 měsíce a 10 dní po požáru.

Ještě v průběhu léta předpokládaly projekce pro podzim letošního roku mírný pokles cen DDR3. K tomu v důsledku výše popsaných událostí nedošlo - první (a spíše symbolické) známky zlevnění na velkoobchodní úrovni s objevily teprve začátkem prosince. Českou republiku nepostihly, protože je vykompenzovala intervence České národní banky. S kompletní obnovení činnosti všech výrobních linek a plným pokrytím poptávky je však možné očekávat další pokles (~březen), který se s trochou štěstí promítne i do tuzemských ceníků.

Tagy: 
Zdroje: 

TrendForce (e-mail)

Diskuse ke článku Vyhořelá továrna Hynixu obnoví výrobu do měsíce

Žádné komentáře.