Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Paměti z vyhořelé továrny Hynixu jsou vadné, výrobci je nechtějí

Hynix mobile dram
Po záříjovém požáru továrny na paměti ve Wuxi předpokládali odborníci, že kompletní zprovoznění bude trvat půl roku. Hynix jej nakonec zvládl za 4 měsíce, jenže… práce kvapná, málo platná.

Prakticky naráz se sešly dvě zprávy z různých zdrojů. Jedna lepší, jedna horší. Začněme tou lepší, je velmi stručná: Továrna Hynixu ve Wuxi opět jede naplno, nabídka roste a smluvní ceny DDR3 pamětí začaly klesat - v případě 4GB modulů ze $35 na $34. To není mnoho, ale už je to větší rozdíl, než záchvěvy na úrovni desítek centů pozorovatelné na konci roku. Slevy by měly pokračovat, OEM výrobci tlačí na výrobce pamětí, chtějí ceny dostat mezi $32-33. Takový požadavek zřejmě nebude úplně mimo realitu, podle analytiků by se v dohledné době měly smluvní ceny ustálit na zhruba $33.

Méně optimistické zvěsti přinesl DigiTimes. Podle jeho zdrojů se nedostatkovost pamětí v roce 2014 nijak výrazně nezlepší a to hned ze dvou důvodů. Jednak na to nestačí ani plně obnovená výrobní kapacita vyhořelé továrny a druhak jsou čísla uváděná Hynixem spíš papírovou záležitostí. Problém je totiž v tom, že sanace výrobních linek a prostor nebyla zřejmě tak kvalitní, aby zajistila stejnou výtěžnost jako před požárem. Co to znamená? Vysokou zmetkovost výroby.

Problém číslo dvě je v tom, že se podle odběratelů dostávají zmetkové paměti do prodeje, takže mnozí z nich už odmítají paměti pocházející z vyhořelé továrny od Hynixu odebírat. I když tedy Hynix vyrobí stejný počet čipů jako před požárem, reálná nabídka (použitelných pamětí) zdaleka nedosahuje původní úrovně.

Zdroje: 

TrendForce (e-mail), DigiTimes

Diskuse ke článku Paměti z vyhořelé továrny Hynixu jsou vadné, výrobci je nechtějí

Pátek, 17 Leden 2014 - 20:32 | Fotobob | Docela smutný v dnešní módě letovat paměti přímo...
Pátek, 17 Leden 2014 - 19:28 | JVc | Takze ti co kupujou netestovane, tak tem tam...
Pátek, 17 Leden 2014 - 14:56 | x x | Noo, existuje zopar noname vyrobcov, ponukajucich...
Pátek, 17 Leden 2014 - 13:55 | Libor Míšek | Hmmm a to je jako Hnix netestuje než je pošle dál...

Zobrazit diskusi