Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IBM pravděpodobně nabídne otevřenější POWER servery

Stejně jako by před několika lety málokdo tipoval, že Microsoft otevře zdrojové kódy (některých) svých produktů, ani sázkový kurz na otevřenější POWER servery od IBM by nebyl příliš příznivý. Časy se ale mění.

IBM, hlavní tahoun vývoje v rámci skupiny OpenPower, se dosud specializovalo zejména na hi-end servery a stroje v nižší části spektra nechávalo ostatním výrobcům, jako je Tyan či Wistron. Servery byly dodávány jako ucelená uzavřená řešení a hardwarový design celé platformy byl držen víceméně pod pokličkou. Podle náznaků z konce června se tohle ale může brzy změnit, IBM se totiž pravděpodobně připojí k OpenCompute.

OpenCompute (přesněji Open Compute Project) je iniciativa velkých provozovatelů datacenter, jako je Facebook, Apple, Cisco, Google, Intel či Microsoft, kteří se v roce 2011 rozhodli otevřeně sdílet hardwarové návrhy serverů a síťové infrastruktury. Samotný hardware podle těchto návrhů vyrábí například Foxconn nebo již zmiňovaný Wistron a dodávají je přímo provozovatelům, což ve výsledku vyjde levněji, než kupovat hotové uzavřené značkové systémy.

Servery v OpenCompute jsou prozatím dominantně ve znamení procesorů od Intelu, IBM ale pochopitelně chce tuto hegemonii alespoň trochu narušit. Procesory POWER do OpenCompute už v minulosti částečně pronikly, návrh serverů založených na POWER8 už v minulosti poskytl Google ve spolupráci s Rackspace, na nové generaci osazené POWER9 se momentálně pracuje. Douglas Balog, šéf divize POWER Systems, připouští, že se brzy zapojí i samotné IBM, protože poptávka po kombinaci POWER+OpenCompute mezi zákazníky roste.

Krok je to logický, IBM si i nadále ponechá stroje s cenovkou nad šest tisíc dolarů, jen je bude vyrábět podle sdíleného návrhu (ani ne nezbytně vlastního) a dodávat přímo do datacenter. Wistron je jak členem OpenPower tak OpenCompute, tedy nebude nic bránit tomu, aby i nadále vyráběl levnější alternativy. A zákazníci budou mít širší možnost výběru, což není nikdy k zahození.

Tagy: 
Zdroje: 

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku IBM pravděpodobně nabídne otevřenější POWER servery

Čtvrtek, 21 Červenec 2016 - 15:21 | kvolaa | A copak jsou na volném trhu zakázkové servery...
Čtvrtek, 21 Červenec 2016 - 08:35 | franzzz | "na volný trh to samozřejmě nepůjde"...
Čtvrtek, 21 Červenec 2016 - 01:02 | JoHnY3 | Open Compute je takova klasika typu velci jeste...
Středa, 20 Červenec 2016 - 21:44 | kvolaa | Vždycky když se korporát, žijící z uzavřenosti -...
Středa, 20 Červenec 2016 - 19:47 | Amater | Otevrenosti neni nikdy dost. Vic hlav vic vi...
Středa, 20 Červenec 2016 - 15:51 | BTJ | Ono to dava smysl, kdyz budou otevrenejsi, budou...

Zobrazit diskusi