Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Integrovaná grafika Core Ultra 5 135H může být rychlejší než Core Ultra 7 155H

No prosim, mobilny CPU naj-sam-super-novsej generacie (super optimalizovany pre mobilny segment) a konkurencia ma 2x lepsi pomer vykon/spotreba (t.j. pri rovnakej spotrebe 2x vyssi vykon). No a u tej konkurencie to este k tomu S TOU ISTOU architekturou, ktora je vsade od 15W mobilneho CPU cez desktop az po 360 W serverovske desiatky-multi-jadrove CPU.

Kto si este v 2024 mysli ze Intel je technologicky lider (to neplati prenajmensom posl. 5 rokov), tak to nemoze mat v hlavicke celkom v poriadku.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Asi nikdo. Pořád ale vyrábí lepší čipy než AMD, protože ... vyrábí čipy. AMD nevyrábí. ZEISS dělá EUV zrcadla. ASML dělá EUV skenery, Cadence dělá designovací soft. TSMC s tím vším vyrábí.

TSML je lídr. AMD není nic.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hm... Argumentace v této rovině je ovšem velmi ošidná - aby z toho nevyplynulo, že ten kdo nemá pískovnu, nemůže vyrábět čipy. 😛
Tady si Davide pleteš tramielovskou vertikální integraci, která sice inherentně funguje v tomto segmentu už nějaké to půlstoletí, ale není zárukou vůbec ničeho (vyjma plné kontroly nad cenou a náklady), se schopností navrhnout a uvést na trh prémiový procesor. TSMC ti ho jako leader ve výrobních technologiích vyrobí. Ale silně pochybuju, že by ho byli schopni i sami navrhnout.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pointa je, že písek seženeš prakticky kdekoli na planetě. Stejně tak kafe, stejně tak rajčata, stejně tak vepře. Ale špičkový 5nm-4nm-3nm čipy jen na jediném místě na planetě, který je pár desítek km od Číny a ještě méně km od zemetřasu. To je nesporná výhoda Intelu. Holt mu možná teď TSMC nevyrábí ani jeden Arrow/Lunar, ale narozdíl od AMD si může dál šudlat svoje Raptory. A pro výrobce strojů lepší wafle Raptorů, než nic od AMDTSMC.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Omyl.

Písek vhodný pro zpracování na wafery opravdu není na každém pískovišti.
Na Ceylonu taky dříve byly plantáže kávovníku. Už nějaký ten pátek tam roste čajovník. A jsou i jiná místa, kde kávovník zašel na úbytě.
Podobně kakao.
Podobně banány.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když se Intelu konečně povede udělat iGPU schopný konkurovat iGPU AMD, tak to zabije žravým procesorem.
Někdo tomu říká změna paradigmy.
Nekdo tomu říká pokrok.

Fajn.
Ale ne za mé peníze.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

S "viac nez dvojnasobnym vykonom" by som sa na zaklade tychto grafov neponahlal. Graf totiz nezacina v 0, ale v 10. Ale hej, je to okolo 2x, v zavislosti od nastaveneho limitu napajania.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Formulaci jsem upravil, nicméně v grafech je jen horní část nastavitelného rozsahu (20-30 wattů), kdy v průměru 720p testu v tomto rozsahu dosahuje Ryzen 1,94× vyššího výkonu. Je zjevné, že v celém podporovaném rozsahu (9-30 wattů) by to pro Meteor Lake dopadlo hůř, protože už při 20 wattech je Ryzen 2,4× rychlejší.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jirko ale ono je to úplně jedno. Dyť se tu bavíme o tom, jak běží který iGPU třeba v Cyberpunku v 720p v ultralow nastavení. To NIKDO nepoužívá (jedině já jsem ten magor, co si občas dá Skyrim v takovém nastavení na iGPU).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná by sis měl taky pořídit Premium.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Toto je moj breaking point. Uz sa dalej nemienim orientovat v procesoroch od Intelu. Az do i9-14900KS som si CPU presne vedel zaradit, dokonca vedel pomenovat generaciu jazera a nanometre.

Koniec, znacka Intel sklamala na celej ciare a ako entuziasta sa o nu uz nebudem zaujimat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak aspoň pošli Patovi balík kapesníčků, jistě to vobrečí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.