Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel Atom „Clover Trail“ bude mít integrovanou paměť

Tablet s Intel Atom Clover Trail - referenční design
Minulý týden jsme řešili integrované paměti v Intel procesorech a dnes můžeme říci, že jedním z prvních bude právě Atom Clover Trail pro tablety s Windows 8. Paměť ale nebude integrovat Intel…

Připomínáme: Intel chystá integrovat paměť do procesoru (14. 9. 2012)

O Atomu Clover Trail jsme dnes již jednou hovořili v souvislosti s nepodporou Linuxu, nyní si povíme něco úplně jiného. Intel na IDF o tomto procesor prezentoval mimo jiné i fyzické provedení a tam jsme narazili na sekci pojednávající o referenčním návrhu tabletu tímto procesorem osazeného. Celý tablet by mělo (mohl) vměstnat do tloušťky 8,7 mm.

Tablet s Intel Atom Clover Trail - referenční návrh - tloušťka
Tablet s Intel Atom Clover Trail - referenční návrh - tloušťka

Pojďme se podívat na samotný procesor. Ten má plošné rozměry 14 × 14 [mm] a pouze 220 kuliček pro kontakt se základní deskou. To je určitě dost málo na to, nač jsme zvyklí dnes u procesorů, které integrují úplně všechno, paměťovým řadičem počínaje a veškerou konektivitou okolo konče. Nemálo kontaktů obvykle zabírá paměťový řadič – a právě zde to Intel vyřešil integrací paměti. Nikoli přímo na úrovni křemíku, ale na úrovni „package“ (česky se tomu obvykle říká „pouzdro“, ale ono to zpravidla není pouzdro v pravém slova smyslu, prostě procesor jako hotový kus se vším všudy).

Intel Atom Clover Trail - package
Intel Atom Clover Trail - package

Kontakty pro paměť jsou jednoduše na vrchní straně (Intel tomu říká Co-pop memory integration). Kolem samotného křemíku představující procesor jako celek, tedy SoC, je interposer, přesněji „Memory interposer“, zkrátka další destička, která je určena k tomu, aby se na ni připájely paměťové čipy. Ty už tam nebude dávat Intel, ty si může zvolit výrobce koncového zařízení sám, přičemž by mělo jít o LP-DDR2, a to do kapacity nejvýše 2 GB (víc tento procesor nepodporuje).

Intel Atom Clover Trail - package - detail
Intel Atom Clover Trail - package - detail

Z nákresu to vypadá, že vrstva pamětí bude zakrývat samotný křemík, zda to tak opravdu bude, toť samozřejmě otázkou, protože i ten procesor vygeneruje nějaké teplo, které bude potřeba odvést (že by se Intelu povedlo udělat ten procesor natolik úsporný, že v jakémkoli momentě nejen nebude jádro potřeba chladit, ale ještě může být odděleno od přístupu vzduchu zakrytím paměťmi, to se nám moc nechce věřit, nehledě na potenciální přehřívání samotných pamětí, kterým bude pod zadkem kouřit procesor…).

Zkrátka to berte jako jednu z prvních inkarnací integrace paměti na procesor, přičemž jde o takovou, která rozhodně smysl dává. V tabletech opravdu neupgradujete paměť tak často, aby vám mělo toto omezení nějak vadit ;-). Otázkou je, jak moc bude vadit tabletu s Windows 8, že má nad sebou nejvýše 2 GB RAM (a ještě něco tak pomalého jako Atom (byť dvoujádrový/čtyřvláknový) + DDR2).

Zdroje: 

Oficiální materiály z IDF 2012

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel Atom „Clover Trail“ bude mít integrovanou paměť

Pondělí, 17 Září 2012 - 18:36 | Kiki Lopez | Ale jak tu již bylo poznamenáno předemnou, je to...
Pondělí, 17 Září 2012 - 15:13 | Kopri | Třeba mu budou na chlazení stačit prokovky do...
Pondělí, 17 Září 2012 - 15:03 | TomK | U ARM procesorů se toto řešení používá již dlouho...
Pondělí, 17 Září 2012 - 15:01 | HKMaly | ... a nebo se to uchladi tim, ze to ten novy...
Pondělí, 17 Září 2012 - 13:06 | tslany | Řady kuliček naskládané na sobě navíc, procesor...
Pondělí, 17 Září 2012 - 13:05 | kapa | Alebo pamet bude mat dobre teplotne vodivosti a...
Pondělí, 17 Září 2012 - 13:02 | xvasek | Třeba se to bude chladit zespodu. :-)

Zobrazit diskusi