Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Oficiálně: Intel přes zimu vydá procesor s grafikou AMD [obrázek čipu]

Co skeptici dlouho považovali za nemožné, nyní oficiálně potvrdil Intel i AMD: Procesor Intelu s integrovanou grafikou od AMD bude. Nastupuje nová éra spolupráce obou výrobců…

O společném projektu AMD a Intelu, jehož výsledkem bude procesor navržený Intelem s integrovanou grafikou navrženou AMD, se debatuje již rok a půl. První zprávy byly dost obecného charakteru a souvisely s vypršením smlouvy, kterou měl Intel podepsanou s Nvidií. Další vlna přišla přesně před rokem, kdy kontroverzní, avšak mnohdy dobře informovaný šéfredaktor HardOCP Kyle Bennett, prohlásil následující:

„Licenční smlouva mezi AMD a Intelem je podepsána a uzavřena pro integraci grafických technologií AMD do integrovaných grafik Intelu.“

--- Kyle Bennett

Letos v květnu na tyto informace navázal šéf Fudzilly Fuad Abazovic, podle jehož informací byla již smlouva nejen podepsaná, ale došlo i finančním transakcím mezi oběma stranami. Spolupráci na integrované grafice odpovídaly i některé prezentace Intelu, například roadmapa s tzv. Kaby Lake-G, což (by) měl být Kaby Lake vybavený rozhraním použitelným pro připojení samostatného grafického jádra (to je u stávajících procesorů Intelu součástí jednoho kousku křemíku, společně s procesorovými jádry). Další indicií se stala prezentace nové technologie pouzdření využívající tzv. křemíkové můstky EMIB, které by umožnily nahradit větší (a tudíž i dražší) křemíkovou podložku (interposer).

Intel Heterogenous Mcm 03

Jenže po květnovém vyjádření Fuada Abazovice o podepsání smlouvy a transakcích vyšel obratem na webu Barron's článek, podle nějž [nejmenovaný] zástupce Intelu kontaktoval [nejmenovaného] redaktora webu Tech Trader Daily (ten patří Barron's) se sdělením, že informace o podepsání licenční smlouvy mezi Intelem a AMD nejsou pravdivé.

Už jen těžko zjistíme, zda údajné vyjádření zástupce Intelu pro Tech Trader Daily, který podle všeho nedostala žádná jiná redakce, bylo kachnou, nebo skutečně nějaký zástupce Intelu cosi této redakci sdělil. Pokud na zprávě Fudzilly bylo něco nepravdivého, mohl to být snad jen hypotetický fakt, že spolupráce obou firem není podložena licenční smlouvou, ale kupříkladu smlouvou se semi-custom divizí, což by byla z uživatelského pohledu spíše formální nepřesnost.

Nyní společnosti AMD i Intel společně potvrdily:

  • spolupráci na mobilním řešení, jehož procesorovou část dodá Intel a grafickou AMD
  • GPU je semi-custom řešení a bude vybavené pamětmi typu HBM druhé generace
  • cílem je lehčí a kompaktnější notebook o herním výkonu, jaký zatím jiné integr. řešení nenabídlo

Intel ani AMD se zatím nepochlubily, jak společné řešení pojmenují, takže použití tradičních jmen v nadpisu berte jako orientační. Čip vyjde jako produkt Intelu a jeho marketingové oddělení může přijít s něčím květnatějším.

Intel ilustroval, že díky kombinaci můstků EMIB (Embedded Multi-Die Interconnect Bridge) a grafického jádra od AMD s HBM2 pamětmi dojde jak k obrovské úspoře plochy na PCB, tak k možnosti snížení konstrukce notebooku oproti klasickému řešení samostatné grafiky na PCB doplněné GDDR(5) pamětmi. PCB se zmenší o 1900 mm².

Christopher Walker, vice-prezident Intelu, vysvětlil, že cílem projektu je vyřešit situaci, kdy herní notebooky (obvykle vybavené procesorem řady H a samostatnou grafikou) dosahují výšky 28mm a více, zatímco ostatní notebooky bez problémů zeštíhlily na 11-18 milimetrů. Procesor Core 8. generace s integrovaným grafickým jádrem AMD umožňuje snížit plochu PCB o více než 50 %. Lze tedy předpokládat, že výška notebooku nebude snížena pouze o to, o kolik bylo sníženo pouzdro GPU, ale roli bude hrát i prostor uvolněný menším PCB, který bude možné využít např. k chlazení.

Jaké technologie výsledek spolupráce nabídne? Pokud jde o procesorovou část, je vcelku jasno, 8. generace je potvrzena oficiálně. Jde-li o grafickou část, mnoho toho nevíme. Nasazení HBM pamětí druhé generace je více-méně podmíněno přinejmenším architekturou Vega. Oproti desktopové Vega 10 můžeme připustit i nějaké technologické změny. Ty mohou být teoreticky dvojího typu: Odstraněná nebo zredukovaná podpora technologií, které nejsou v tomto segmentu potřeba, nebo naopak nasazení novější revize architektury s prvky, kterými desktopová Vega není vybavena. To ale berte pouze jako výhled na možné odlišnosti ve specifikacích.

Více se dozvíme nejpozději v březnu, Intel přislíbil vydání v prvním kvartálu 2018, tedy v horizontu dvou až necelých pěti měsíců. Je ale možné, že nějaké informace vypustí dříve, třeba k příležitosti lednové CES (probíhat bude 9.-12. ledna).



Se slzou nostalgie se vrátím do roku 2011. Tehdy se redakce DIIT sešla se zástupcem Intelu a krom provozních záležitosti a případných zápůjček došla řeč i na firemní integrované grafiky, především s ohledem na sféru notebooků. Cílem Intelu - tehdy nejen na naší schůzce, ale vlastně celosvětově - bylo přesvědčit zákazníky o tom, že GPU Intelu už stačí i na některé méně náročné hry. Dozvěděli jsme se, že Intel není právě nadšený z tehdejšího mobilního tažení Nvidie (které zahrnovalo technologii Optimus vypínající GPU Nvidie při nečinnosti). Společnost to vnímala jako ukrojení z vlastních marží. Pokud si totiž zákazník koupí notebook za 15 tisíc s grafikou Nvidie, jde část z této sumy do kapsy částečného konkurenta, zatímco kdyby si koupil notebook za 15 tisíc bez grafiky Nvidie, půjde o model s lepším (dražším) procesorem, což by pro Intel znamenalo tučnější marže.

Ačkoli v tomto logickém konstruktu nebyla žádná chyba, jeden zádrhel to mělo. Intel zkrátka nedovedl nabídnout řešení, které by se alespoň řádově přiblížilo výkonu samostatného čipu Nvidie. Když potom propagační kampaň integrovaných grafik zahájil i na regionální úrovni a navíc způsobem, který uživateli nepřímo podsouval informaci, že integrovaná grafika Intelu je v podstatě tak dobrá, jako ty samostatné, poněkud nám to hnulo žlučí a bez ohledu na možné důsledky jsme vydali docela kritický článek na toto téma (důsledky nakonec nebyly nic oproti těm, které následovaly publikaci WIFTovy recenze Ivy Bridge a - především - jejího dovětku :-).

Proč se vracím k tak dávné minulosti? Inu proto, že tehdy se Intel snažil marketingovým tlakem přimět redaktory a prodejce k tomu, aby zákazníkovi řekli: „Vyberte si notebook bez samostatné grafiky, ta vás stojí peníze navíc, žere baterii, ale sama nic nepřináší, v procesoru už grafika integrovaná je a ta vám nabídne totéž.“ Co Intel neměl, se snažil přičarovat cestou PR.

Později už se odhodlal k zajímavějšímu kroku, zainvestoval trochu víc do vývoje a přišel s výkonnějšími grafikami Iris podpořenými EDRAM pamětí. Výkon se sice výrazně zvýšil, ale cena vzrostla ještě výrazněji. Intel dohnal výkon grafik integrovaných v low-endových APU od AMD, ale na samostatné grafiky to nestačilo a cena toto řešení stavěla do high-endu. Druhým problémem byly (a zůstaly) ovladače. Řada her prostě pro grafiku Intelu nebyla vyvíjená, Intel navíc nemá letitou praxi s optimalizacemi ovladačů pro herní nasazení, a tak se ani Iris nikdy nestala masovou záležitostí.

Spolupráci s AMD vnímám jako třetí novodobý pokus, jak přesvědčit hráče, že řešení od Intelu může být vhodné i pro hry. Opravdu nepředpokládám, že Intel s touto konfigurací zamíří do cenového low-endu. Technologie EMIB a HBM2 nejsou prvky, které by dokázala kdejaká továrna v Číně střílet jako Baťa cvičky. Čekat výprodejovou cenu by bylo mimo realitu. Jisté ovšem je, že takto koncipované řešení při své ceně nedopadne tak, jako dosavadní Iris Pro, které nabídlo high-endové pořizovací náklady při grafickém výkonu low-endového APU vyráběného o generaci až dvě starším výrobním procesem.

Zde půjde o bezpochyby nejvýkonnější integrovanou grafiku ve světě notebooků, tedy nad dosavadními Iris Pro, nad dosavadními APU AMD a to jak nad Carrizo a Bristol Ridge, tak zcela jistě i nad novou 14nm Raven Ridge. Štoček HBM2 pak zajišťuje výkonovou stabilitu nezávislou na tom, jak se právě vyspal manager ve firmě vyrábějící notebooky. Použití pomalých DDR4 nebo jednokanálové zapojení (populární u některých výrobců) zkrátka výkon GPU napojeného na vlastní HBM2 už nemůže tak drasticky ovlivnit. Teoreticky může být pro snížení nákladů využita i technologie HBCC a osazeny pouze 2 GB paměti, které - jak odprezentovala AMD na ukázce s Vegou 10 - mohou při stránkovaném využití nabídnout výkonnostní potenciál jako 4-8 GB s klasickým řadičem.

Lisa Su, Raja Koduri

Nový čip, či přesněji řečeno multičip, nelze vnímat pouze jako nový produkt. Jde o první projekt Intelu a AMD svého druhu. Na úspěchu či neúspěchu velmi pravděpodobně bude záviset další potenciální spolupráce, případně její rozšíření. Ze strany AMD jako první přišel s myšlenkou prosazení integrace grafických technologií AMD do procesorů Intelu Raja Koduri, šéf Radeon Technology Group. Bez ohledu na to, jakým se finální řešení ukáže být v praxi, je prosazení této myšlenky a její dotažení do konce velkým úspěchem pro téměř všechny strany: Intel, AMD i zákazníky.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Oficiálně: Intel přes zimu vydá procesor s grafikou AMD [obrázek čipu]

Pátek, 10 Listopad 2017 - 16:39 | del42sa | a co nějaký Intel NUC ? https://hexus.net/tech/...
Středa, 8 Listopad 2017 - 20:24 | Bedrich | Me je to vite kde. Ale tady se to chvali do nebe...
Středa, 8 Listopad 2017 - 15:22 | ovadisko | AMD Inside - The Beginning of the End for Nvidia...
Středa, 8 Listopad 2017 - 15:12 | Tom M. | Mi stačí v notebooku Atom s Intel HD Graphics....
Středa, 8 Listopad 2017 - 12:28 | ica sk | ano napisal si to dobre, ale nepochopil tu NV z...
Středa, 8 Listopad 2017 - 10:27 | no-X | To usuzují na základě toho, že geekbench hlásí IP...
Středa, 8 Listopad 2017 - 08:44 | tombomino | ad2/ monopolni urady neresi NV ve vztahu k...
Středa, 8 Listopad 2017 - 08:38 | tombomino | Clovece opravdu Vam tak vadi, ze Intel '...
Středa, 8 Listopad 2017 - 08:09 | ica sk | je tu este jedna vec. Intel potrebuje AMD kvoli...
Středa, 8 Listopad 2017 - 07:55 | del42sa | https://hexus.net/tech/news/graphics/111926-...

Zobrazit diskusi