Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel potvrzuje: Broadwell bude široce dostupný v příštím roce

Intel potvrdil neoficiální zvěsti, které přišly v polovině července z Číny. Tedy že Broadwell letos vyjde, ale širší dostupnost máme čekat v roce 2015, jinými slovy - další odklady již nebudou.

Intel chce tímto krokem ujistit především investory a finanční analytiky - po řadě odkladů by totiž jakékoli další spekulace mohly situaci malovat černější, než ve skutečnosti je. Podle výrobce už nic nebrání vydání, 14nm proces je ve skvělém stavu a dosahuje výborných výsledků.

Jako příklad uvádí oficiální tisková zpráva snížení TDP na polovinu (díky kombinaci 14nm procesu s novou architekturou a to při zachování srovnatelného výkonu. Tím je mimo jiné vysvětleno, proč dostalo přednost vydání ultramobilní řady procesorů „Y“ (nově označované jako „M“), což jsou čipy s nejnižším TDP určené pro ultramobilní zařízení jako high-end tablety nebo různé skládací systémy.

Intel tvrdí, že jeho 14nm proces dosáhl masové výroby vůbec jako první a procesory Core-M se stanou prvními 14nm produkty na světě. Formálně je toto tvrzení samozřejmě v pořádku - může ale vykouzlit mírný úsměv na tváři těm uživatelům, kteří si vybaví šachování s označením procesu v roce 2011. Již delší dobu totiž „nm“ údaj označující jednotlivé procesy neodráží žádný konkrétní rozměr (hradlo nebo half-pitch), ale je bezrozměrnou veličinou, kterou si výrobce volí podle toho, jak sám uzná za vhodné. Intel původně označoval proces P1272 (t.j. ten, o němž hovoříme) jako 16nm, ale pak se rozhodl toto označení změnit a od poloviny roku 2011 jej prezentuje jako 14nm. Technologie ale podle nezávislých analytiků zůstala totožná. Pokud by k přejmenování nedošlo, nemohl by Intel dnes tvrdit, že jeho 16nm proces je první - 16nm výroba totiž běží u Micronu (první SSD s 16nm čipy ohlásil Crucial), 16nm výroba běží i u TSMC. 14 nanometrů má ale Intel skutečně jako první - alespoň nevíme o žádném 14nm produktu, který by duo GlobalFoundries-Samsung stihlo vyrobit tak, aby k jeho vydání mohlo dojít dříve než v případě Broadwellu. Přejmenování se vyplatilo.

Nechme ironie, i přes přejmenování a roční zpoždění přinese 14nm výroba Intelu extrémní výhodu v podobě nízkých hodnot TDP, které budou na nějaký čas pro veškerou konkurenci nedosažitelné (mluvíme-li o produktech srovnatelného výkonu, samozřejmě). V ultramobilním segmentu, kde Intel bojuje především s ARM, ještě nějaký čas budou tím nejlepším 20nm SoC, v případě klasických procesorů to má společnost ještě snazší - AMD v příštím roce nebude mít nic lepšího než 28nm proces, který využívá např. APU Kaveri. V rámci mobilních grafik, kde se daří záškodničit a k procesorům Intelu doplňovat vlastní grafická jádra Nvidia, pak 14nm výroba Intelu (integrovaná GPU) bude ještě nějaký čas stát proti 28nm výrobě TSMC. Pokud ovšem Intel nezmění cenovou politiku nejvýkonnějších modelů s integrovanou pamětí, nemá se Nvidia čeho obávat, snadno nabídne lepší poměr cena/výkon.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel potvrzuje: Broadwell bude široce dostupný v příštím roce

Žádné komentáře.