Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel koupí společnost eASIC, která vyrábí hybridy ASIC / FPGA

Intel usoudil, že pro jeho budoucí vývoj bude vhodné získat společnost eASIC, jejíž technologie mu umožní mimo jiné řešit energetickou efektivitu bezdrátových technologií…

Pokud jde o historii Intelu a ASIC či FPGA, není dlouhá. V obou případech se navíc neodvíjela z vlastního vývoje, ale došlo k ní akvizicí jiných firem. V případě ASIC se datuje srpnem 2016, kdy Intel pohltil společnost Nervana. Prvním produktem se pochlubil počátkem roku 2017, fotografií reálného hardwaru koncem téhož roku.

Historie FPGA je delší, ale ne o mnoho. Intel sice FPGA využíval již dříve, vybavit se vám může kupříkladu Atom Stellarton z roku 2010, jenže to ještě nešlo ani o vlastní technologii, ani o integraci licencované technologie do vlastního křemíku, ale o slepení Atomu a čipu od Altery. O vlastní historii FPGA Intelu lze hovořit od poloviny roku 2015, kdy:

Intel zřejmě vidí v ASIC a FPGA velký potenciál, neboť ohlásil akvizici další společnosti, konkrétně eASIC. O možnosti akvizice této firmy se hovořilo již v květnu 2015, kdy Altera zkoušela dělat Zagorku, aby z Intelu dostala o nějakou tu miliardu navíc (desetimiliardovou nabídku odmítla) a Intel, aby jí ukázal, že o ní nestojí za jakoukoli cenu, ohlásil spolupráci s eASIC. Ta se soustředila mimo jiné na logické obvody, které (podle slov této společnosti) nabízejí programovatelný potenciál FPGA v kombinaci s výkonem a flexibilitou ASIC při energetických nárocích dosahujících jen zlomku spotřeby FPGA. Intel tehdy oznámil, že budoucí generace Xeonů rozšíří právě o tuto logiku.

Nakonec se situace vyvinula tak, že ve třetím kvartálu letošního roku (tzn. do 2,5 měsíce) dokončí Intel akvizici eASIC. Ta vyvíjí nástroje pro návrh FPGA-blízkých řešení, se kterými vyvíjí produkty, které označuje jako strukturované ASICs. Výsledkem má být hybrid obou konceptů, který umožňuje urychlit vývoj a snížit náklady na výrobu.

Intel hodlá eASIC zařadit do své divize Programmable Solutions Group. Ve střednědobém horizontu budou cílem řešení zaměřená na výkon v situacích limitovaných spotřebou, například bezdrátové technologie 4G, 5G, síťová řešení a IoT. Intel může také zajistit automatizovaný konverzní proces z FPGA na strukturované ASIC. V delším časovém období by mělo dojít ke spojování FPGA Intelu a strukturovaných ASIC prostřednictvím křemíkových můstků EMIB.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel koupí společnost eASIC, která vyrábí hybridy ASIC / FPGA

Úterý, 17 Červenec 2018 - 01:54 | pc2005 | Jednomu se chce až udělat vtip o tom, že Intel...
Pondělí, 16 Červenec 2018 - 10:40 | Cotije Dotoho | všechnu potencionální konkurenci skoupit, než...
Pondělí, 16 Červenec 2018 - 10:24 | Ondar | Původní nabídka byla 10 mrd, to se Alteře zdálo...
Pondělí, 16 Červenec 2018 - 10:02 | Jack FX | Nepochopil sem zmínku o zagorce, vždyť Intel...

Zobrazit diskusi