Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel Lake Crest, první velký ASIC Intelu pro AI, nese 32 GB HBM

Intel Lake Crest 02
Strojové učení, trénink neurálních sítí, umělá inteligence, to je segment, kterému věnují pozornost všichni výrobci velkých čipů. Ani Intel neponechává nic náhodě, nabídne zajímavé 28nm řešení s HBM…

Přestože Intel stále nabízí a bude nabízet procesory Xeon Phi, které vznikly jako vývojová větev odštěpená v době projektu Larrabee, pro segment umělé inteligence se v loňském roce rozhodl nabídnout trochu vhodnější, užším způsobem specializovaný hardware. Jak je u Intelu zvykem, přistoupil k řešení formou akvizice společnosti Nervana v srpnu 2016 (za více než $350 milionů). Získaný projekt, či spíše už produkt Intel přejmenoval na Lake Crest, aby zapadl do jeho řady jezerních produktů, a ujal se příprav k vydání.

Intel Lake Crest 03

Znalost pozadí vzniku Lake Crest velmi usnadňuje pochopit, proč produkt vypadá, tak jak vypadá - dalo by se říct neintelovsky. V první řadě jde v podstatě o ASIC. To je v rámci výkonných výpočetních procesorů Intelu novinka. Doposud stavěl na x86 jádrech (Core), konceptu Larrabee (nakonec prolnutém s x86 architekturou), pohltil Alteru jakožto výrobce FPGA, ale ASIC v podobě velkých čipů pro výpočetní sféru, to je novinka. Druhý prvek netypický pro Intel tkví v 28nm procesu. Společnost tradičně pro klíčové projekty používá vlastní nejpokročilejší technologie (nyní by šlo o 14- nebo 10nm proces). Důvodem je, že ještě samostatná Nervana navrhla čip pro 28nm výrobu a přepracování by znamenalo výrazný odklad. První generace proto zůstane na 28 nanometrech, další se přesune do továren Intelu.

Intel Lake Crest 01

Třetí technologií, se kterou jsme se u produktů vyvinutých doposud nesetkali, spočívá v použitých pamětech. Protože Nervana považovala za optimální volbu HBM, bude i Intel Lake Crest postavený na HBM. Konkrétně jde o kombinaci 4096bit sběrnice (tj. jako u Fiji / Radeonu Fury nebo Pascal GP100 / Tesla P100), ovšem s efektivně 2GHz čipy (tj. jako ponese Vega 10 od AMD). Výsledkem je přenosová rychlost 1 TB/s a kapacita 32 GB. Tím se, jen tak mimochodem, paměti HBM dostaly po AMD a Nvidii i do portfolia Intelu - na rozdíl od HMC a GDDR5X od Micronu, které zatím z těchto značek oslovily pouze po jedné. Pro úplnost je třeba dodat, že ač z produktů vyvinutých od začátku do konce pod křídly Intelu nedisponuje pamětmi HBM žádný, společnost Altera, kterou Intel koupil, také dala přednost HBM před HMC, což znamená jejich nasazení Intelem jak v odvětví FPGA, tak ASIC.

Intel plánuje zahájit testování Lake Crest v první polovině letošního roku a ve druhé pak poskytnout vzorky vybraným partnerům. Zdá se, že první (28nm) generace poslouží spíše jako vývojářská platforma a sonda, jaký zájem produkt probudí mezi zákazníky. Lze čekat, že v roce 2018 již bude hotová další generace, která nebude stírat podstatnou část náskoku oproti produktům postaveným na GPU nebo x86 CPU architekturách o 2-3 generace starším výrobním procesem. Zřejmě i s tím souvisí příslib Intelu, že do konce dekády dokáže pro segment umělé inteligence nabídnout systémy, které oproti současným zvýší výkon 100×.

Diskuse ke článku Intel Lake Crest, první velký ASIC Intelu pro AI, nese 32 GB HBM

Čtvrtek, 9 Únor 2017 - 13:04 | Spirit_pcf | Bitcoiny sa uz davno netazia cez GPU, ale cez...
Čtvrtek, 9 Únor 2017 - 10:20 | cheech chong | že někdy v létě.. urcite?? )) tvoje prispevky...
Středa, 8 Únor 2017 - 16:15 | Hrdina | Mě by jenom zajímalo, jestli kolem toho čipu bude...
Středa, 8 Únor 2017 - 11:50 | rman | FPGA, rychla pamet, hodne pameti....daly by se na...
Středa, 8 Únor 2017 - 09:58 | frr | O téhle oblasti si rád občas přečtu něco...

Zobrazit diskusi