Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Konec x86 procesorů VIA? Intel odkupuje její inženýry za $125 milionů

Tak ještě tu je DM&P co vyvíjí 32-bitové x86 SoC pro "legacy" nasazení. Poslední jejich výtvor je Vortex86DX3, což je 2-jádro na 1GHz s 512kB L2, DDR3 řadičem, PCIe2, 100Mbps ethernetem, ISA, USB2 a IDE resp. SATA. Ale pravda, konkurence to není no. To ale není ani VIA.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to je v podstatě 486@1Ghz. Reálně systém se spoustou limitů...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Svoje nasadenie si to urcite najde. Hned mi napada jeden hodne konzervativny trh. Mozno aj dva.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě to bude spíš "586"@1GHz, v seznamu podporovaných OS je i Windows 7, ten na 486 fakt nejede.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

VIA asi v serveroch ani desktopoch nikdy relevantna nebola. Skor v poslednej dobe (po r. 2000) asi cielila na embedded systemy a systemy typu kiosk, kde nebol najvyssi mozny vykon rozhodujuci, ale slo o spotrebu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tralalak nám to vysvětlí. Ten se v tomhle odvětví pohyboval.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tra la laaa, ša la laaa ... :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ten uz leta jede v applu, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teď je fanda bL Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spíše v perníku :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.lupa.cz/clanky/cinske-x86-procesory-na-intel-a-amd-nemaji-pr...

Licenci na tradiční procesorovou architekturu x86 dlouhodobě drží Intel a AMD. Před několika lety se ale dostala i do Číny. Šanghajská vláda společně s firmou VIA Technologies vytvořila společný podnik Zhaoxin. Čína se tak snaží x86 rozvíjet a dělá v tom určité pokroky. Je ovšem otázkou, kolik se toho skutečně vyzkoumá v Číně a co pochází z USA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel po zkusenosti s AMD uz nechce dopustit aby se probrala dalsi konkurence? No chtelo by to vice informaci, takto to muze byt desive i nevinne ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel má momentálně větší obavy z Applu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Via se zaměřovala na zařízení s nízkou spotřebou. Zkušenosti z této oblasti by se Intelu mohli hodit. Ta spotřeba i novinek je otřesená.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli není hlavním účelem zamezení legálního používání x86-64 Žluťáky v jejich vlastních procesorech, kam to proniklo přes společný podnik s VIA Technologies.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi ne, protože podle všech informací x86 licence pořád zůstává u VIA (resp Centaur Technology). Spekuluje se že že se likviduje tým u VIA a zůstane jenom čínský tým u Zhaoxin

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Licenci má Centaur Technology, která patří VIA (tohle ještě chápu). Ale CPU/SoC se vyvíjí v Zhaoxin. To už nějak nezvládám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to obchádzanie sankcií ako v prípade server čipov na architektúre Zen v Číne?

Vše začalo v roce 2014, kdy americký vládní úřad (Department of Commerce) vydal dokument, který Intelu zakázal vývoz procesorů Xeon a Xeon Phi do Číny bez vládní licenc

Důsledkem toho bylo, že zhruba po roce se Čína dohodla s AMD na licencování x86 architektury Zen. Princip je na bázi společného podniku mezi AMD a investiční společností čínské akademie věd, Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co., Ltd neboli THATIC. AMD s THATIC provozují dvě firmy. První je HMC (Haiguang Microelectronics Co. Ltd.), kterou vlastní AMD z 51 %, čímž si v procesu drží kontrolu a THATIC ze 49 %. HMC má přístup k x86 licenci AMD a tu poskytuje společnosti Hygon, která je druhou ze jmenovaných. Hygon vlastní ze 30 % AMD a ze 70 % THATIC.

Hygon na základě licence připraví návrh produktu a ten předá (prodá) HMC, která jej (s využitím libovolných továren) zrealizuje. Poté hotové čipy prodá (zpět) Hygonu. Hygon pošle procesory na trh pod označením Dhyana. Tato škatulata jsou potřebná pro zajištění kompatibility s licenčními vztahy kolem x86 architektury a zároveň pro zachování kontroly AMD na celém procesu, která prostřednictvím HMC zajišťuje licenci i výrobu.
https://diit.cz/clanek/amd-neplanuje-rozsirovat-licencni-smlouvu-s-cinou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je velká škoda, že VIA coby třetí hráč na x86 trhu nikdy nedokázala nabídnout opravdovou alternativu k AMD a Intelu. Představa, že by byl na trhu třetí hráč s podobným výkonem a ne pouze duopol AMD/Intel zní lákavě. O to to smutnější je, že z těch všech akvizicí Cyrix/Centaur nevzešlo nic co by opravdu stálo za řeč. Teprve když se do toho zapojil čínský Zhaoxin, tak se začalo něco dít (najednou to šlo, ejhle), ale jestli to už není jak se říká "s křížkem po funuse" ? Dá se říct, že VIA ten potenciál a příležitost naprosto promrhala, stejně jako se jí manažersky podařilo naprosto pohřbít firmu S3 Graphic a také svoji další dceřinnou firmu, kdysi velice populární divizi chytrých mobilů HTC. Jestli to není důkaz totální manažerské neschopnosti, tak pak už nevím co jím je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to byl účel solidně schopné věci "zabít"...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu bych se nedivil. U nas v CZ je takovych firem dost, co jim hodny strycek Sam pomohl ke dnu napr.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nezabila VIA taky Rise Technologies a ten jejich mP6 resp. mP6-II? Naštěstí jsou i dobré akvizice, AMD se v podstatě na poslední chvíli zachránilo díky NexGen a jejich Nx686 (kterou přepracovali) a za dva(?) roky uvedli jako K6

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ten tým NexGen-u sídli v Austine,TX, kde má AMD vývojovú centrálu a kde vyvíjala aj VIA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží kolik peněz na vývoj v porovnání s AMD měli, o srovnání s Intelem ani neuvažuji. Pokud Čína dodala hlavně peníze, je jasné, proč to pak začalo jít.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

souhlasím, ale VIA rozhodně neni a ani nebyla nějaká chudá firma, ktera by musela přepočítávat každou korunu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je smutna zprava. Drzel jsem VIA palce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

VIA byla již dlouhou dobu jen papírová značka. Odkup jinou společností s aktivním vývojem X86 architektury vnímám více méně jako pojistku, proti "jiným" hráčům z ASIE.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takto to čítam ja.

VIA Technologies Inc. (VIA) resp. Centaur Technology Inc. (ďalej len "Centaur") v podstate zaistila desiatkám x86 inžinierom Centauru odísť so cťou a dohodla sa s "veľkým bratom", ktorý ich za odplatu preberie a implementuje ich do svojich R&D teamov.

VIA (Centaur) nepredávajú svoje IP tj. ani patenty a rozhodne sa nezbavuje licencie. Proste ekonomická realita a zrejme aj politická realita ruku v ruke so sekundárnym x86 inžinierskym teamom v pevninskej Číne v join venture Zhaoxin po dodaní potrebného IP do Zhaoxinu v roku 2020 v súvislosti s microarchitektúrou Centaur CNS a jej následným rozvíjaním - evolúciou v Zhaoxine bude klásť oveľa nižšie nároky na pracovnú silu v Centaure v americkom Austine Texas kým resp. ak sa nezabezpečia na ďalší postupný rozvoj aj ďalšie projekty...

Join venture Zhaoxin pilne pokračuje na implementácii Centaur CNS microarchitektúry do svojich pripravovaných serverových x86 SoC procesorov Kaisheng KH-40000 Series a desktopových Kaixian KX-7000 Series.
link: http://tiebapic.baidu.com/forum/w%3D580/sign=f1be791de2efce1bea2bc8c29f5...
VIAc o join venture som si pokecal z Honzom Sedlákem tu: https://www.lupa.cz/clanky/cinske-x86-procesory-na-intel-a-amd-nemaji-pr...

Veľký brat bude teda poslinený o jednych z najkvalitnejší x86 inžinierov na svete byť si mnohí môžte myslieť o produktoch Centaur voči konkurencii svoje tak jedno je isté x86 inžinierov nenájdete len tak na ulici alebo v statupoch a pod...

Veľký brat to tiež nerobí samoúčelne a toto posilnenie "mozgov" mu napomôže rozvíjať jeho ďalšie generácie big.LITTLE a pod. nakoľko inžinieri z Centaur zvládli tak návrhy malých ako aj veľkých jadier a hlavne nový vietor dozaista napomôže v kvalite R&D veľkého brata.

Záverom len toľko, že kiež by všetky spoločnosti pre svojich zamestnancov vyrokovali takto štedré "zlaté padáky" resp. ich ďalší možný rozvoj a uplatnenie sa čo súvisí aj s pracovnou kultúrou v samotnom Centaure, ktorú veľmi zaujímavo zobrazili v dokumentárnom filme "Rise of the Centaur"
link: https://www.youtube.com/watch?v=1ILqwOySIao

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

INTEL CHCE CENTAURA PRE HYBRIDIZÁCIU
That is what Intel is interested in; an HPC coprocessor which can be added to their existing products. Specifically, it is Ponte Vecchio, Intel’s multi-tile hybrid design which will blend a mélange of cores inside a single CPU which could benefit from Centaur’s work. Intel has in the past stated that some of the cores included in Ponte Vecchio will not be designed by Intel, so integrating an HPC coprocessor built on non-Intel architecture would be well within scope.
zdroj: https://pcper.com/2021/11/intel-wants-centaur-for-hybridization/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„v podstate zaistila desiatkám x86 inžinierom Centauru odísť so cťou“

Moc nevěřím tomu, že by lidi na těchhle místech potřebovali nějak zachraňovat.

Možná spíš vzhledem k situaci by většinu z nich stejně dlouhodobě neudrželi, takže bylo lepší za ně dostat zaplaceno než aby utekli sami.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, číňan už opět přešel do fáze 2 ovládnutí zahraniční technologie ( 1 fáze vy budete navrhovat a my pro vás levně vyrábět, 2 fáze levná výroba už jen u nás, co takhle i levný vývoj u nás. A pak už jen fáze 3 krach resp. plné ovládnutí již prázdné skořápky/značky dané společnosti čínským politickým systémem a závislost na číně). A protože už evidentně nutně nepotřebuje vývoj v USA, tak se ho celkem kulantně zbaví když je ta možnost, protože proč si kazit charisma...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.