Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel oficiálně ohlásil vydání grafické karty na rok 2020 [+výhled]

Vidim to sloziteji. Kdyby Intel predstavil v 2020 neco jako Vega grafiku, tak by to byl vyrazny uspech ac Vega od AMD je povazovana za vyrazny fail. Nutno dodat, ze fail od AMD je zrejme grafika. Podivame-li se na Vega jako na vypocetni kartu, tak to nahle fail vubec neni.
Takze tady je i trochu otazka, co to GPU od Intelu bude, protoze ten pojem se nam posledni dobou znacne rozsiril.
No a pokud dame vypocty stranou a bude to GPU vcetne nejakeho uvazovani nad hernim GPU, tak uz by pomalu museli mit to GPU hotove a zacit makat na ovladaci na softwaru, protoze vydat nejen herni GPU bez podpory her by byl akorat vysmech pro Intel. Mne se teda i 2020 zda hodne optimisticke, pokud by melo jit o opravdove GPU a ne jen o vypocetni kartu s funkci zobrazovadla navic.

Mimochodem ono se taky ukaze, jestli kdysi obdivovany Koduri po failu v AMD neco umi a skrtilo ho AMD nebo jestli zas takovej borec neni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tahle věta mě pobavila: "Plocha GPU je zpravidla výrazně větší než plocha běžných desktopových CPU, což klade mnohem vyšší požadavky na výtěžnost výroby."
Ono je to přesně naopak. U GPU jsou mnohem menší požadavky na výtěžnost výroby, protože když je nějaký bločík nefunkční, jednoduše se odstaví. A zatímco takových 10 vadných tranzistorů odstaví u GPU pár procent bloků, tak u CPU je takovýto čip nepoužitelný.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tady někdo neumí matematiku a statistiku. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je prakticky jisté, protože tu je víc než několik lidí, a každý jeden z nich má nízkou pravděpodobnost, že tyhle věci umí, takže tu téměř jistě je alespoň jeden takový. Není ovšem zřejmé, kdo to je.

Nicméně ta myšlenka, že malé redundantní funkční bloky zlepšují výtěžnost (za předpokladu, že jsem schopen prodat čip s některými bloky vypnutými), je rozhodně správná a určitě ne kontroverzní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě ano, nebudeme-li uvažovat takové přízemní věci jako ziskovost a zmetkovitost výroby, průměrný počet chyb na čtvereční centimetr a tak. :-) Prakticky ověřeno také je, že s rostoucí plochou rostou fatální chyby litografie nikoli lineárně.

Ve výsledku to pak většinou končívá tím, že se prodávají GPU téměř výhradně v ořezané formě a těch pár kousků, které se povedly na 100% výrobce prodává draho v profi sféře (takové chování tu bylo jak u Nvidie, tak AMD.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nebudeme-li uvažovat takové přízemní věci jako ziskovost a zmetkovitost výroby, průměrný počet chyb na čtvereční centimetr a tak"

S tím právě naopak uvažuji.

"Prakticky ověřeno také je, že s rostoucí plochou rostou fatální chyby litografie nikoli lineárně."

To je podle mě matematicky v rozporu s "[průměrným počtem] chyb na čtvereční centimetr". Buď existuje konečná střední hodnota počtu chyb na čtvereční centimetr na libovolné ploše, nebo počet chyb na celé ploše s plochou asymptoticky roste nelineárně, ale nemůže být pravda obojí zároveň.

Nebo mi ušlo něco zásadního z analýzy, což je ale také možné.

"Ve výsledku to pak většinou končívá tím, že se prodávají GPU téměř výhradně v ořezané formě a těch pár kousků, které se povedly na 100% výrobce prodává draho v profi sféře"

Aha, takže ve skutečnosti se mnou (a i Redmarxem) souhlasíte? Tak teď už v tom mám úplný zmatek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> A zatímco takových 10 vadných tranzistorů odstaví u GPU pár procent bloků, tak u
>CPU je takovýto čip nepoužitelný.

To nie pravda. Už v časoch Pentium III a Celeronov sa vyrábali len najvyššie modely CPU nižžie vznikali testopvaním max frekvenecie a odpájaním častí napr. bloku cache, ak v ňom bola chyba. Najskôr sa to robilo fyzickým odpojením, apotom cez nahraný mikrokód resp. odpojením trazistorov v ceste, a dokonca sa degradovali aj dobré CPU, ak bol dopyt po lacnejších CPU. A potom tu bol pokus o monetarizáciu mikrokódu vyššieho modelu

Upgrade procesoru od Intelu? Stačí zakoupit kartičku, setřít kód…
20. 9. 2010

Představte si, že si koupíte počítač s procesorem Pentium s integrovanou grafikou. Po čase budete chtít ale procesor lepší,

Koupíte si kartičku s „upgradem“, setřete kód, zadáte jej do jisté aplikace (s příznačným názvem „Intel Upgrade Application“) a

Dlužno dodat, že se to svým způsobem nevyplatí. Kartička totiž stojí $50. Samotné Pentium G6950 (bez možnosti odemknutí) stojí u Intelu $87, Core i3 530 pak $113 (jsou to ceny velkoobchodní při odběru po tisíci kusech, ale i tak je mezi nimi rozptyl pouhých 26 dolarů).
https://diit.cz/clanek/upgrade-procesoru-od-intelu-staci-zakoupit-kartic...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako lze u GPU deaktivovat funkční bloky jako CU/SM, ROP a kanály paměťového řadiče, tak lze u CPU deaktivovat jádra, L3 cache a kanály paměťového řadiče. O to ale nakonec nejde. Podstatné je, že na 480mm² GPU se spotřebuje 4× více křemíku než na typické 120mm² CPU, takže bez ohledu na to, co lze nebo nelze deaktivovat, jsou náklady v základu 4× vyšší. Vzhledem k existenci defektů a prostému faktu, že 1 defekt na 480 mm² může při „vhodném“ umístění odstavit celý 480mm² čip, ale ze čtyř 120mm² zůstanou i v nejhorším možném případě tři funkční, je asi jasné, který z artiklů je z výrobního hlediska méně riskantní.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

o to viac, že tá chzbovsť nebude výrazne lepšia (ak vôbec bude lepšia) ako pri 14 nm Samsungu pred dvoma rokmi

Samsung snížil chybovost 14nm procesu na 0,2 defektu na cm², mluví o 10 a 7 nm
27. 4. 2016 |
https://diit.cz/clanek/samsung-snizil-chybovost-14nm-procesu

1 cm² =100 mm²

a pre GPU
a 4,8*0,2 = 0.96 chyby na čip (v streda waffera, kde je čipov menej je menšia chybovosť a na obvode, kde je čipov viac je chybovosť vyššia)

pre CPU
1,2*0,2= 0,24 chyby na čip, takže 3 zo štyroch budú priemerne bezchybné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby intelovo GPU bylo na hry na prd, tak si dovolím odhadovat že se vůbec nebude na tuto skupinu uživatelů minimálně ze začátku primárně zaměřovat, ale že to bude matematický koprocesor CPU, což AMD začalo propagovat už s jejich prvními APU ale vzhledem ke kvalitě ovladačů a jejich pozici na trhu se to moc neprosadilo. Intel, to je naopak zcela jiná váha a ovladače píše vynikající takže minimálně funkčností to bude někde jinde. Žádný velký výrobce softwaru si taky nedovolí jeho novinky moc ignorovat, protože v korporátu je to samý modrý vevnitř.
Tedy dovolím si tvrdit že tohle může být cesta jak urychlit výpočty a specifické úlohy, useknout profi prodeje nVidii i AMD a tak jim elegantně podvázat vývoj, mít malé TDP na CPU a zároveň nemuset vymyslet nový výrobní proces takové kvality aby opět konkurenci vyfoukl rybník, protože fyzika už Intelu říká poměrně jasné "tudy ne, pánové."
Osobně jsem velmi zvědavý jakým směrem se situace vyvine, opět se v šedi stojatých vod vývoje počítačů začíná něco dít :-).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podivej, kdyby chtel Intel matematicky koprocesor, ktery mimochodem uz ma, tak proc by kvuli tomu vyvijel GPU? Jestli jsem zakaznik primarne cilici na vypocty, tak fakt nemam problem jet nakonec klidne na integrovane grafice HD Graphics a mit k tomu v PC vypocetni kartu.
Jestlize teda Intel cili na GPU, tak jiste cili na GPU vcetne herni karty a ne na vypocty. Druha vec bude realita, kdy se nakonec muze ukazat, ze to Intel nedal a herni karta nebude a misto toho Intel vyrobi dalsi vypocetni kartu jako uz to nakonec udelal jednou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sakra kdyz to po sobe ctu, tak jsem to uplne nevystihnul. Proste jde o to, ze Intel by se mohl specializovat na vypocetni kartu, ale oznamil svetu grafiku, nedava smysl se domnivat, ze se chce orientovat jen na vypocty, to by oznamil vypocetni kartu. Je ale podle me nerealne si myslet, ze Intel do 2020 dokaze proniknout jinam nez do tech vypoctu, kde dneska ztraci na graficke firmy NVidii a AMD.
Takze plan Intelu je grafika, ale dost mozna z toho bude vypocetni karta, ktera zastane i funkci zobrazovadla a i to bude pro Intel uspech, pokud ta vypocetni karta dokaze NVidii a AMDecku konkurovat.
Co se tyka herni grafiky, tak tam si myslim, ze minimalne ten 2020 je jistej, ze dal bude pokracovat hegemonie NVidie a nikdo jiny se chytat nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Proste jde o to, ze Intel by se mohl specializovat na vypocetni kartu, ale oznamil svetu grafiku, nedava smysl se domnivat, ze se chce orientovat jen na vypocty, to by oznamil vypocetni kartu.“

Máš pravdu. Intel výslovně zmínil „client markets“, tedy řadové uživatele, kteří si jen těžko budou pořizovat výpočetní karty. Pro výpočetní segment má Xeon Phi, FPGA od Altery, v šuplíku mu leží Tera-Scale a pracuje i na ASIC, takže nemá důvod vyvíjet čip s grafickými bloky, aby ho pak používal jen na výpočty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tim Xeonem Phi jsem ale neco zaslechl, ze jsou v krizi, ze to na konkurenci (NVidia+AMD) taky nema, co se tyka tech vypoctu. Ja mam pocit, ze ac je Intel tak velka firma respektive mozna prave proto, ze se jim nedari snad vubec v nicem, akorat to nejakou dobu dokazou zastirat, proto mozna ten zoufalej pokus udelat grafiku a zaroven treba pomyslej, ze se dokazou dostat do hry i ve vypocetni sfere, nevim, ale co vlastne Intel za poslednich 5 let predvedl?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bych se ptal co v posledních 5 letech Intel MUSEL předvést, protože do vydání Zenu to nemuselo být od Sandy Bridge vůbec nic a pořád by měl velký výkonový náskok.
A v dobách konce Pentia 4 před nástupem Pentium M to taky vypadalo na neodvratný kolaps neschopného Intelu a jeho vystřídání konkurencí a kde je dneska Intel a kde je AMD :-). Hlavně že AMD je teď schopné rozehrát další kolo toho souboje trpaslíka s OBRem, právě my koncoví z toho profitujeme ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si upozornit na několik diskrepancí, kterými se dnešek odlišuje od dob P4:

1. Intel už nevedou "otcové zakladatelé" a zlý jazyk by mohl říct, že to je vidět.
2. Intel nemá technologickou nadvládu v litografii, jako měl v dobách P4, právě naopak, byl předstižen.
3. Intel nemá IP týkající se výkonných APU, protože toto (zatím) není součástí instrukčního setu x86 (což by následně mohl použít od AMD, a který si v rámci crosslicencování mohl převzít, pokud by tomu tak bylo; mimochodem, v minulosti jsem na toto téma spekuloval ohledně Kaby-G)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4. Intel má stále lepší a výkonnější architekturu než konkurence (což může změnit ZEN 2, ZEN 3).
5. Intel má bezpečnostní chyby v návrhu architektury.

Intelu stačí příští rok spustit 10nm+ výrobu, postupně eleminovat bezpečnostní chyby v nadcházejících jádrech (Ice lake/Tiger lake?), vrátit se k IHS a plnotučnému substrátu Pcgh, uvést konkurenční CPU za rozumné ceny do všech segmentů a v klidu přežije do příchodu nové architektury (2022?).

Spíš by mě zajímalo, jak dlouho by praktikoval stávající tempo nevývoje, kdyby AMD nepřišla se ZENem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se taky asi nevyjádřil úplně přesně. Mě jde o to že když udělají slušné zobrazovadlo alespoň jako mainstream, tak konkurence svoje GPU neprodá a ceny půjdou dolů. A aby měli něco navíc, tak se už teď snaží svá GPU využít pro běh normálních programů v systému, ne jen na matematiku protože běžný uživatel má antivir ale ne výpočty molekulární dynamiky. A ano, je celkem velká šance že se jim to nepodaří protože vývoj je složitý, dlouhý a drahý protože vše je opatentováno. Na druhou stranu i peklo dovede zamrznout když se AMD GPU dostalo na Intelské CPU :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby kvůli ničemu tak aby se snížily prodeje GPU konkurenci. Proč prodávat jen čipset a CPU, když můžeš naráz prodat ještě i GPU a nikdo druhý si už v sestavě snadno neškrtne, páč kolik firemních sestav se významně upgraduje po sestavení? Minimum.

A první vlaštovky už Intel pomalu vydává - i jeho dnešní integrované GPU bude umět ve světě Mrkvochvostu akcelerovat antiviry. A když přidáš něco náročnějšího jako AES de/šifrování disků apod. to je přímo lahůdka pro GPU aby to běhalo rychle. Případně AVX instrukce bez snižování frekvence proti přehřívání CPU.

GPU stále ještě nejsou zdaleka tak flexibilní jako CPU a trendem dneška je spíš použít opět CPU než GPU na výpočty, protože s GPU máš hrozně práce aby to běhalo i na různých výrobcích jednoho výrobce natož na všech kartách na trhu. Naproti tomu CPU jsou stále ještě extrémně kompatibilnější a běhá to všude hned.

Prostě tam, kde CPU ztrácí dech mu takové GPU může dobře pomoct, nemusí to být čistě matematický jednoúčelový akcelerátor pro vědce. Naopak se Intel bude logicky snažit aby to používalo co nejvíc programů protože to se pak nejlépe dělá vendor lock-in, pár profi programů je na masové šíření málo.

A když na tom budou běhat hry jako na mainstreamu, tedy řádově líp než na jeho HD grafikách dnes, kdy starší hry se taky dají hrát, kolik lidí bude dávat 400 -1000 $ za řešení, které v podstatě nepotřebují.

Samozřejmě je to jen můj odhad budoucího vývoje a vše může být jinak a proto je to zajímavé. Nuda posledních 8 let s tick-tock je konečně za námi :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim s tim, ze taky vitam rozsireni konkurence. Pokud ale dneska mainstream grafika je nejaka GTX1050Ti az GTX1060, tak ve 2020 to muze byt neco, co vykonem bude nekde mezi dnesni GTX1070-GTX1080.
Ja si nedokazu predstavit, ze Intel se z 0 dokaze za dva roky dostat do mainstreamu. Jsem v tom pesimista.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to s těmi "kvalitními ovladači" intelu byl moc pěkný fór.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska linuxu můžu zcela bez uzardění prohlásit, že oproti AMD GPU jsou intelovy a nvidiácké ovladače ne kvalitní, ale extrémně kvalitní a často je to ve stylu ovladače jsou a fungují / ovladače vůbec nejsou a to došlo díky opensource ovladačům v posledních letech u AMD k výraznému zlepšení.
Na rozdíl od AMD u nich totiž nečekáte třeba taky rok od vydání architektury aby vyšel vůbec nějaký ovladač či několik měsíců po vydání velké distribuce a oficiálně i pro profesionální karty pořád nic... Používám všechny tři výrobce tak to můžu posuzovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja AMD uz dlouho nic, takze to nevim, ale Intelovi ovladace iGPU na Windows jsou naprosto tragicke.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tudíž jsme se už posunuli od obecného prohlášení ke speciálnímu případu minoritního desktopového operačního systému.
Osobně jsem rozbíhal na linuxovém desktopu DP MST. Intel se nechytal, AMD fungovalo s defaultními opensource drivery. Ano, grafika byla nějaké laciné FirePro s mizivým výkonem, ale to co jsem po tom chtěl, to fungovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na linuxu jedu roky. Zkušenost mám s AMD i nVidii a ani s jednou jsem neměl problém.
Nadruhou stranu - když vidím jaké problémy máme v práci s integrovaným intelem na W10 - telka musí jet přes VGA, protože hdmi ani dp spolehlivě nejedou (jednou jo, 10x ne), tak si nedokážu představit, čím chce Intel své potenciální budoucí herní grafiky pohánět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zhodou okolností tu mám 3 počítače

Na jednom musí byť nVidia 340.xx a to začala s Ubuntu 18.04 byť hrôza, padavé... Nouveau ani nenabehne Wayland ani X11

Na druhom je platforma Intel Centrino a openSUSE Tumbleeweed nabehne ištalátor, ale ani nezačne inštaláciu lebo spadne

A na treťom s Radeon RX550 a s AMGPU no problém

"Na rozdíl od AMD u nich totiž nečekáte třeba taky rok od vydání architektury aby vyšel vůbec nějaký ovladač"

A navyše v 4.18 bude podpora pre VEGA20
kalendár

Linux 4.17 Kernel Released With Big Updates For AMDGPU, CPU Power-Savings
on 3 June 2018
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-4.17-Released

medzi vydaním final jadra a rc1 ďalšieho je 7 alebo 14 dní. (14.6. ešte 4.18rc1 nebola)

4.18rc1 -17.6.2018
4.18rc2 -24.6.2018
4.18rc3 -1.7.2018
4.18rc4 -8.7.2018
4.18rc5 -15.7.2018
4.18rc6 -22.7.2018
4.18rc7 -29.7.2019
4.18 alebo 4.18rc8 -5.8.2019
4.18 ak bude r8 -12.8.2019

The Big DRM Updates For Linux 4.18: Intel Icelake, Vega M, Vega 20 & V3D
Written by Michael Larabel in Linux Kernel on 6 June 2018
Support in AMDGPU for the yet-to-be-launched Vega 20 GPU.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-4.18-DRM-Features

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-4.18-AMDGPU-Fe...
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMDGPU-Firmware-May-...
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Look-Ahead-Linux-4.18

Chcete azda povedať, že Vega 20 bola vydaná pred 12.8.2017? Lebo vtedyň by set čakali rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě nemusíš přesvědčovat že AMD se poslední dobou snaží. Já to coby AMD fanoušek sleduju neméně pečlivě. Ale v grafikách je AMD jako Intel - chcete aby to fungovalo? Kupte si poslední generaci a pak možná. Už to jak odstřihli vše pod HD7000 mě dost nas..nepotěšilo a pak to pokračuje tím, že třeba není v Linuxu podpora Bonnaire čili 7790, nebo je problém 7870XT což je osekané Tahiti, které asi jako výsměch podporované jsou a obě ty karty mám na poličce. Když k tomu přidám, že jejich "profesionální" ovladače podporují oficiálně jen 3 - 4 distribuce s poměrně starými jádry, tak to není žádná sláva. Je tu opensource AMDGPU ovladač, ale ten dosahuje o cca 25% menší výkon v opencl což je možná dobré když ho nepoužíváš ale špatné když ano...

Taky mám WX7100 a na ni ještě pro LTS Ubuntu 18.04 profi ovladač pořádně není, jen beta co se dá sice používat na počítání ale ne na 3D aplikace a samo AMD píše na webu že se nehodí pro produkční použití. AMDGPU v distru s tou grafikou je schopné fungovat jen přes wayland, xorg nepremává. Tohle LTS Ubuntu je s námi od 28. dubna, dle canonicalu je AMD oficiálně podporuje, no realita je jiná než bych si přál...

K nVidii můžu napsat že jsem neměl problém v Ubuntu 18.04 přes defaultní nouveau nainstalovat Geforce GTX 650 Ti z roku 2012, ten změnit na celkem nový ovladač 390.48 a pak tu kartu jen fyzicky vyměnit za 1080Ti z roku 2017 a vše funguje, včetně OpenCL, 3D aplikace... Napiš mi schválně jaký model nvidie a jakou distribuci používáš ;-).

Tomu já říkám bezproblémová podpora v ovladačích, ne jako AMDGPU-PRO kde člověk má doslova svázané ruce co může a na jakém systému (ne)použít. Když máš na linuxu AMD EPYC CPU, tak máš paradoxně veliký problém když k němu máš i modernější profi AMD GPU, protože v AMD tato kombinace asi nikoho nenapadla a profi ovladače neposkytují.

Takže ano, chceš podporu? Kup si za 40 Vegu a až se nám to už nebude hodit, tak si koupíš něco jiného protože ti přestane fungovat i kdyby třeba hardware běží. Parádní uživatelská podpora, jen co je pravda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

grafika nevidieť je Geforcw 310M a Ubuntu 18.04LTS vzniknutá postupnými polročnými upgradami z 13.10, na ktorý nešiel postupný upgrade z 10.04 a tak sa mysel robiť reinštal z média bez partíciovania

a čo tým openGL robíte?
Lyxnaek?
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amdgpu-1740-rocm&num=2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, když už autor článku tak sáhodlouze spekuluje, neměla by mezi spekulacemi být i možnost, že si Intel jeho GPU nechá vyrábět u někoho jiného a jeho vlastní 10nm výrobu si ponechá na slušně naceněná CPU? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příspěvek pouze pro Crhuv funklub (ostatní to nepochopí, takže si s tím nelamte hlavu) : Všimněte si jak je v článku šikovně použita fotka Koduriho bez límečku !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co by Intel mohl uvest je dedikovany interface a la NVLINK, cimz by obesel limity pro PCIe, a tim by sprahnul svoje CPU a svoje GPU, AMD by nejak prezilo a nvidia by se certila :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že je to jen snaha se zviditelnit, odvést pozornost od stagnace ve vývoji CPU a zahýbat s cenou akcií i ostatních výrobců čipů. Intel na grafiky nemá a nikdy neměl ani kdyby tam naběhlo 20 takových hnědáků. Ten si z AMD mohl odnést jen to, co mu zůstalo v hlavě a tam toho moc nebude. Vše podstatné je ve vývojových centrech výrobců GPU. Je to rodinné stříbro a jako takové je přísně střeženo. Intel si může koupit hotové GPU a disassemblovat kompletní zapojení celého čipu do schémat. Ale k ničemu to nebude, protože v okamžiku, kdy to použije, bude mít na krku právníky. On může vyrobit jen to, co sám vymyslí a to ještě v tom případě, že už někdo něco podobného nevymyslel před ním a nebo si koupí práva od jejich majitelů. S náskokem, jaký AMD a nVidia mají už nemá šanci. Už bude vždy pozadu. Navíc s cenovou politikou Intelu, kdy si dnes za čipset na MB klidně vezme 50,- US$ si nedovedu představit, kolik by ty jeho grafiky stály, aby se výrobcům vyplatilo se tím zabývat. Ale Intel může překvapit, jeho nekalé praktiky si ještě dobře pamatuji. Mohlo by to probíhat stejně jako kdysi. Cituji "Odeberete od nás X našich základních desek Intel a my vám prodáme X našich skvělých Core2Duo CPU". Nebo "Pokud chcete nabízet naše produkty, nesmíte nabízet produkty konkurenčního výrobce (AMD)). To byl tehdy pěkný hnus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.