Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel prozradil výrobní procesy dlaždic Meteor Lake

Intel 4, TSMC 5nm, TSMC 6nm, ale také „Intel 16“, který není ničím jiným než přejmenovaným 22nm procesem z doby Ivy Bridge a Haswellu…

Po Ponte Vecchio se Intel na HotChips pochlubil přespříští generací procesorů nazvanou Meteor Lake. Tedy onou řadou, kterou po svém nástupu prezentoval CEO společnosti Pat Gelsinger jako tu, která přinese podstatné změny po všech stránkách. Meteor Lake bude složený z dlaždic, jak Intel říká svým čipletům, a ty vzniknou na různých procesech. Právě na jejich odhalení došlo:

Intel Meteor Lake-P

Pro lepší názornost jsem procesy vepsal přímo do snímku zveřejněného Intelem. Na něm vidíme Meteor Lake-P, tedy výkonnější mobilní verzi s 6 velkými a 8 malými jádry umístěnými v „CPU Tile“ vyráběné na procesoru Intel 4, který Intel původně označoval jako 7nm. Níže vykukuje kousek křemíkové podložky (Foveros Interposer), na které všechny dlaždice leží. Tato podložka je vyráběna procesem Intel 16 (přejmenovaný 22nm proces). Je docela překvapivé, že Intel sáhl po podložce, když léta prezentoval můstky jako jednoznačně výhodnější řešení. Vlevo dole spočívá užší 6nm IOE Tile, přičemž IOE = Input / Output Element. Tedy dlaždice vybavená rozhraními pro komunikaci. Nad dvojicí IOE / CPU Tile sedí největší dlaždice, SoC, tedy křemík zastávající funkci čipsetu, který je rovněž vyroben na 6nm procesu TSMC. Na obrázku nahoře pak leží grafické jádro vyráběné 5nm procesem TSMC.

Právě k němu měl pracovník Intelu poznámku uvádějící, že výrobní proces grafické dlaždice se nezměnil. Naráží tím na zprávy o tom, že Intel změnil proces GPU dlaždice z 3nm TSMC na 5nm TSMC, což se má stát jednak důvodem snížení grafického výkonu a jednak důvodem zpoždění. Intel se zde zjevně snaží tyto zprávy nepřímo dementovat, ale jedna věc tu nesedí, a tak jde možná spíš jen o slovíčkaření. Vysvětlení následuje, ale pro jeho pochopení je potřeba širší kontext.

Intel Meteor Lake, stejně jako většina předchozích procesorů Intelu, existuje v několika variantách. Meteor Lake-U (2+8 jader) pro cca 15-28W segment (Ultrabooky, tablety ap.), Meteor Lake-P (6+8 jader, na popsaném snímku výše) pro cca 35-45W segment (herní notebooky) a Meteor Lake-S (8+16 jader pro desktop, zatím se o něm oficiálně nemluvilo).

Intel již několik generací zcela standardně umisťuje nejvýkonnější integrovanou grafiku na řadu „U“, protože zde se neočekává osazení samostatného GPU a vše bude na integrovaném. Naopak procesorově výkonnější řada „P“ mívá grafiku podstatně slabší, protože většina herních notebooků bývá osazena samostatnou výkonnou grafikou a ta integrovaná má pouze roli zobrazovadla pro 2D (akceleraci videa a podobně).

Intel Meteor Lake-U (jak byl prezentovaný loni a v první polovině letošního roku)

Nyní se ještě jednou podívejte nahoru na popsaný barevný obrázek Meteor Lake-P a všimněte si, že grafické jádro („Graphics Tile“) zaobírá plochu odpovídající asi polovině SoC dlaždice („SoC Tile“). Teď se podívejte na obrázek hned nad tímto odstavcem, tedy starší fotografii Meteor Lake-U a všimněte si, že jeho grafické jádro (vpravo) zaobírá plochu odpovídající ani ne čtvrtině SoC dlaždice. Pokud bychom předpokládali, že jsou obě GPU vyráběná na stejném procesu, pak ani ne poloviční grafické jádro Meteor Lake-U by znamenalo podstatně nižší grafický výkon než u Meteor Lake-P. Což nedává smysl jak s ohledem na dosavadní konfigurace, kdy řada „U“ dostávala podstatně lepší grafiky než řada „P“, tak s ohledem na prostou logiku věci, že „P“ je výkonnější grafika k ničemu, zatímco u „U“ by slabší grafika byla brzdou.

Druhá věc, která stojí za povšimnutí, je fakt, že až dosud představitelé Intelu u všech možných příležitostí mávali vzorky Meteor Lake-U, kdežto nyní, když představitel Intelu de facto tvrdí, že grafická dlaždice je od počátku 5nm a k žádné změně nedošlo, ukazuje Meteor Lake-P.

Třetí věc: Již začátkem srpna vyšlo najevo, že Intel u různých verzí Meteor Lake plánoval různé konfigurace GPU vyráběného různými procesy (např. desktopová verze byla od počátku plánována jako 5nm).

Při zohlednění všech těchto faktů si troufám tvrdit, že Meteor Lake-P, který Intel tentokrát prezentoval, měl skutečně od počátku mít 5nm grafickou dlaždici jako desktopový Meteor Lake-S. Ale Meteor Lake-U, který Intel předváděl na předchozích prezentacích a který měl vyjít v první polovině roku 2023 a jehož grafické jádro je proporcemi křemíku podstatně menší, není menší proto, že by mělo být slabší, ale bylo menší proto, že skutečně bylo vyrobeno menším 3nm procesem TSMC.

Jeví se proto jako vysoce pravděpodobné, že Intel (aby mohl dementovat zprávy o odkladu v důsledku přechodu 3nm->5nm) a přitom vysloveně nelhal, použil při současné prezentaci takový model Meteor Lake, který skutečně od počátku stavěl na 5nm grafické dlaždici a který sám o sobě zpožděný není, protože ho změna procesu neovlivnila. Ta se podle všeho týká ultramobilního Meteor Lake-U, který měl vyjít v prvním pololetí 2023, ale který podle dostupných zdrojů už před pololetím nedorazí.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel prozradil výrobní procesy dlaždic Meteor Lake

Čtvrtek, 29 Září 2022 - 14:21 | akriti | This is a very good post. https://www.nightangels...
Čtvrtek, 25 Srpen 2022 - 13:36 | ventYl | No, za inovatora by som ho uz dlhsiu dobu...
Čtvrtek, 25 Srpen 2022 - 08:50 | melkor | Chip(let)y na substrátu - Vega, MIxxx, něco od NV...
Středa, 24 Srpen 2022 - 21:33 | peliculiar | "Otázku spolehlivosti takového slepence asi...
Středa, 24 Srpen 2022 - 19:17 | WIFT | No, vrací se to postupně zase k čipsetu, akorát...
Středa, 24 Srpen 2022 - 13:21 | spidsta | Ono je to celkom vtipne, lebo vyzera, ze situacia...
Středa, 24 Srpen 2022 - 12:44 | peliculiar | Z Intelu cítím už dlouho velký špatný ... Z...
Středa, 24 Srpen 2022 - 11:57 | SudetChobot | Já přemýšlím co je větší shit jestli Geekbench...
Středa, 24 Srpen 2022 - 09:26 | hajčus | Dér švajnen hund, dý šajsé kacé...
Středa, 24 Srpen 2022 - 08:51 | spidsta | Tie vysledky su vseliake, pri 50% viac jadier...

Zobrazit diskusi