Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel představil Atomovou mikroarchitekturu Silvermont

Intel Atom ilustrační
Atomy se od svého uvedení co do procesorové architektury výrazněji nezměnily. Právě Silvermont umožní nástup nové generace Atomů, která v kombinaci s 22nm procesem umožní lepší konkurenceschopnost.

Předem je třeba zdůraznit, že tento týden uvádí Intel procesorovou mikroarchitekturu Silvermont, nikoli architekturu čipů na ní postavené (např. Bay Trail) nebo konkrétní modely či produkty s těmito čipy. Ty nás teprve čekají.

Intel Atom Silvermont timeline

Architektura Silvermont přináší oproti dosavadním generacím Atomů několik klíčových změn. Jednou z hlavních je out-of-order zpracování instrukcí, jejíž absence v případě původních Atomů fungovala tak trochu jako zatažená ruční brzda. Naopak zmizí podpora pro HT (alespoň v případě první generace této architektury), což je na druhou stranu kompenzováno zmíněnou podporou pro out-of-order a vlastně i vícejádrovou konfigurací.

Intel Silvermont OOOE

V tomto ohledu se Atom konceptuálně trochu přiblíží Bobcatu (případně Jaguaru) od AMD. Vlastně nejen v tomto, podobně jako ony i Silvermont nabídne dvojportové FPU/INT jednotky. Pokud bychom hledali další stránky, ve kterých se mikroarchitektura AMD a Intel do jisté míry sblížily, dostaneme se k instrukčním sadám. Podobně jako Jaguar nabídne i Silvermont podporu pro SSE 4.1, SSE 4.2 a konečně i AES; konkrétně Intelí AES-NI, pokud bychom měli být zcela přesní. Oproti Jaguaru však bude chybět AVX (spíše než o výkon však půjde o kompatibilitu)

O grafickém jádru jako takovém zatím Intel příliš nemluvil - tedy krom toho, že nejvyšší konfigurace nabídne grafiku známou z Ivy Bridge / HD Graphics 4000, ovšem maximálně se čtyřmi výpočetními bloky (EU) oproti až šestnácti právě na Ivy Bridge. Neznáme taktovací frekvence, takže nelze ani zhruba odhadovat, jakým způsobem se grafický výkon Atomu posune. Věříme však, že sjednocení architektur posune kompatibilitu (tím narážíme na situaci přelomu roku 2011 a 2012, kdy Intel nebyl schopný k licencované grafické architektuře připravit ovladače, které by ji dokázaly plně využít a tím omezil potenciál hardwaru na podpoře DirectX 9 a 32bit operačních systémů).

Intel Silvermont diagram

Co však grafickému výkonu může pomoci, je architektura paměťového subsystému. Integrovaný řadič již nebude propojen přes FSB, ale IDI (přímé spojení jako u větších jader). Nemůžeme říct, že by použití FSB starší Atomy brzdilo, ale v případě nové konfigurace se čtyřmi jádry a lepší integrovanou grafikou by již mohlo mít negativní vliv, takže tuto změnu velmi vítáme.

S výkonem grafického jádra (ale vlastně i procesorové části) souvisí efektivnější implementace energetického řízení, což není nic jiného, než technologie marketingově nazývaná turbo či boost. Silvermont bude oproti starším Atomům při nastavení frekvence grafické části brát ohled na TDP procesorové a opačně. Čip se tak může lépe přizpůsobit situacím, kdy jedna část je vytížená minimálně, zatímco na druhou jsou ze strany aplikace kladeny vyšší nároky. U větších jader toto Intel již podporuje, AMD podobnou technologii nabízí od generace Trinity (efektivněji pak na Richlandu) a tak v případě Atomu bylo její doplnění logickým evolučním krokem.

Mikroarchitekturu Silvermont najdete v následujících 22nm čipech:

  • Bay Trail - tablety, „netbooky 2.0“
  • Merrifield - telefony
  • Avoton - mikroservery
  • Rangeley - komunikační čipy

Tabletové varianty Bay Trail bychom se měli dočkat jako první, v doprovodu Windows 8 (Blue?) a Androidu půjde na trh na konci letošního roku - měla by mj. umožnit nástup dotykových laptopů za $200. Následovat bude telefonní verze Merrifield v roce 2014.

Diskuse ke článku Intel představil Atomovou mikroarchitekturu Silvermont

Žádné komentáře.