Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel slíbil, že Granite Rapids zpřehlední značení Xeonů, bude „Xeon 6“

Zdroj: Shutterstock

Xeony Emerald Rapids rozdělil Intel do šesti řad, některé z nich do dvou variant, a nezávisle na nich ještě do skupin Platinum, Gold, Silver a Bronze. Půjde to ale asi i jednodušeji…

Intel s posledními generacemi Xeonů vytvořil tak složitý system brandingu, že se v něm vyzná málokdo. Jen řada Emerald Rapids neboli oficiálně „Fifth-Gen Xeon Scalable“ rozdělovala 32 základních modelů do sedmi skupin (General Purpose, Liquid Cooled, Single Socket, Cloud, 5G / Networking, Storage, Long Life). Přitom skupina General Purpose se dále dělila na „Performance“ a „Mainline“, kdy se modely těchto řad lišily až kosmeticky (48jádrový „Performance“ měl o 200 MHz vyšší základní takt oproti verzi „Mainline“, ale maximální boost byl totožný. Každá tato skupina se pak nezávisle dělila na úrovně Platinum, Gold, Silver a Bronze, přičemž ne všechny byly v každé skupině zastoupené.

 

Intel uznal, že nejde o zrovna ideální řešení a ohlásil, že s následující generací přinese řešení. To naznačuje už její název: Xeony Granite Rapids (s velkými jádry) i Xeony Sierra Forest (s malými jádry) budou uvedeny jako „Xeon 6“. Už to je podstatný posun oproti „5th Generation Intel Xeon Scalable Processors“. Zpřehlednit by se mělo ale i značení a dělení jednotlivých modelů, takže by se jmény jako „Intel® Xeon® Gold 6538Y+ Processor“ mohl být konec.

Opět bylo potvrzeno, že atomové Xeony Sierra Forest budou vydané v tomto kvartálu, takže přesnější údaje budou známé za pár měsíců. Xeony Granite Rapids by měly (podle starších oficiálních informací) následovat „krátce po nich“, snad někdy začátkem léta (koncem léta totiž dorazí Epyc Turin s jádry Zen 5 a s ohledem na generační rozdíl v IPC je v zájmu Intelu vydat Granite Rapids před konkurenčním Turinem).

Jak Sierra Forest tak Granite Rapids vzniknou na bázi 3nm procesu Intelu (ten je vylepšením 4nm, na němž je postaven Meteor Lake, s tím ostatně sdílí i architekturu velkých jader) doplněného vlastními 7nm dlaždicemi pro komunikaci a rozhraní.

Diskuse ke článku Intel slíbil, že Granite Rapids zpřehlední značení Xeonů, bude „Xeon 6“

Pátek, 12 Duben 2024 - 18:47 | hajčus | Zlatý časy, když to všechno bylo Pentium... :)
Čtvrtek, 11 Duben 2024 - 09:55 | PKoz | To já taky ne. U serverů se naštěstí v...
Čtvrtek, 11 Duben 2024 - 09:25 | Gaunter | Až doteraz som v tom nemal jasno.
Středa, 10 Duben 2024 - 18:01 | Kojot | Není to Ultra, takže asi nic moc.
Středa, 10 Duben 2024 - 16:04 | Ondar | Když nemáš výkon, tak aspoň dlouhý jména 😁

Zobrazit diskusi