Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel SoFIA umožní výrobu $50 smartphonů

SoFIA, levnější Atom pro smartphony s integrovaným 3G, se pomalu blíží vydání, a tak se Intel trochu rozpovídal o pozadí jejího vývoje i segmentu, který chce se její pomocí pokrýt…

Když jsme se poprvé na SoC Sofia podívali, shrnuli jsme si, že jde z velké části o produkt, který získal Intel akvizicí mobilní divize Infineonu. Jen s tím rozdílem, že původní varianta byla postavená kolem ARM jader, která pod novým majitelem nahradila dvojice jader architektury Atom Silvermont. Ta prý zvládají slušně konkurovat levnějším čtyřjádrovým ARM procesorům a jako bonus nabízejí kompatibilitu se širším spektrem operačních systémů.

Loh Thiam Wah z divize vývoje a výzkumu bezdrátových technologií Intelu prozradil, že vývoj SoFIA probíhal prakticky po celém světě. Hlavní středisko sice funguje v Singapuru, ale dílčí úkony se odehrávaly na východním i západním pobřeží USA i v Německu. Celý koncept byl dokončen v malé plážové destinaci mimo Singapur, která díky absenci ruchu velkoměsta umožnila projekt dokončit ve velmi těsném časovém limitu.

Intel také potvrdil, že SoC bude vyráběný u TSMC - možná trochu překvapivě na 28nm procesu. Důvodem je opět snaha dostat jej co nejrychleji na trh. To si samozřejmě nemůžeme vykládat tím způsobem, že by přípravy pro 28nm proces TSMC byly časově méně náročné než přípravy pro 22nm proces Intelu, případně že by TSMC vyráběla rychleji - důvodem bude fakt, že návrh čipu vznikal u Infineonu, který počítal právě s 28 nanometry u TSMC a tomu jej přizpůsobil. Výraznější změny by Intel stály čas, který nechce promarnit.

SoFIA 3G ale nebude na trhu v této podobě příliš dlouho. Už nyní se pracuje na čtyřjádrové verzi, doplnění integrovaného LTE a přechodu na 14nm proces Intelu. Všechny tyto úpravy by se do finálních produktů měly promítnout v příštím roce, jen není jasné, jestli přijdou postupně nebo najednou - o něco větší smysl by ale dávala druhá varianta. V té době by měl 14nm ARM SoC pro nižší cenovou relaci nabízet Samsung - naproti tomu Qualcomm zřejmě zůstane zaměřený spíše na střední a vyšší cenové příčky a většina jeho portfolia zůstane na 20 nanometrech.

28nm dvoujádrová SoFIA 3G se na trh dostane ještě letos. Cílit bude především na rozvojové země a rostoucí trhy - primárním cílem je Indonesie. Jestli se SoC v nějaké podobě vůbec objeví v Evropě, se teprve uvidí.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel SoFIA umožní výrobu $50 smartphonů

Čtvrtek, 31 Červenec 2014 - 16:17 | JoHnY3 | Taky koukam. Nedavno to poradne umel jen Qualcomm...
Čtvrtek, 31 Červenec 2014 - 13:46 | super master | jakoze to bude mit digilani integrovane radio pro...
Čtvrtek, 31 Červenec 2014 - 13:39 | Peter Fodrek | V celku slusne Ale mame tu asi reviziu, ktora ide...
Čtvrtek, 31 Červenec 2014 - 12:05 | De | To ano, ale v Česku to už bude jiná cena :D

Zobrazit diskusi