Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel staví marketing Meteor Lake na AI, ani v tom však nejspíš AMD nepřekoná

Marně přemýšlím kdy jsem o Intelu četl/slyšel něco pozitivního...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to škoda, pretože zdravá a výkonná konkurencia by sa hodila. Ostáva dúfať, že AMD nezačne zmrdovatieť ako Intel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Intel to už jednou zvládnul otočit v době Pentium 4 na Core. Snad za pár let bude další comeback :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byla bohužel jiná doba, jiní lidi jak v AMD, tak Intelu.
A nezapomeň, že Core přišlo z izraelských laboratoří Intelu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli náhodou nebude v polovin2 roku 2024 výkon AMD v AI > 3 x 16 a ne 3 x 10.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možné je všechno, ale na Advancing AI Lisa Su vysloveně řekla „compared to Ryzen 7040“.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkal už Cimrman více než před sto lety, někdo ty slepé cestičky prozkoumávat musí. Ovšem Pat se slepé "bigLittle" drží opravdu ze všech sil. Stejně se jednou pustí a zlomí mu to vaz. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V čem je integrované NPU bigLITTLE? Nebo "bigLittle", chcete - li? V čem vidíte tu podobnost, ne - li stejnost?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To s NPU vůbec nesouvisí. Já nejsem vývojář Intelu, abych ti přesně řekl, jak je NPU integrované, možná je to i někde zveřejněné a ještě jsem si to nedoplnil u sebe, ale po pravdě mě to moc nezajímá. :-)

Důležité je, že procesor jako takový je tvořen systémem dlaždic a dlaždice nesou nějaká jádra, některá dlaždice nese P i E core, některá nese jen E core a dokonce tam mají ještě nějaké "eee" core, oni to nazývají ještě nějak jinak, ale má to být super úsporné nic. :-)
Prostě dlaždice nese architekturu biglittle, což je prostě pro nemobilní zařízení stále připojené na zdroj energie vysloveně špatně a nikdy to nedorovná normální poctivá jádra jako má konkurence.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"To s NPU vůbec nesouvisí."
Proč to teda píšete? Váš komentář je přímou reakcí na článek, ten je o NPU. Smysl toho zbytku mám pak za pochybný. Třeba to, jak se hned na začátku vymlouváte, že nejste vývojář Intelu. Jejda, to jsem nečekal. Díky za objasnění.

"Prostě dlaždice nese architekturu biglittle"
To, že existuje nějaké integrované NPU, nic takového neimplikuje. Když se k Pentium II Celeron přidávala cache, taky tomu nikdo neříkal "architektura biglittle". Ani při mnoha jiných příležitostech, kdy se integrovaly více a více další a další jednotky. Smíchal jste naprosto nesouvisející věci. bigLITTLE je termín týkající se ARM, dokážu pochopit jeho hovorové diskuzní přenesení jako heterogenní výpočetní architekturu, ale prohlásit, že Intel si zlomí vaz. protože jeho dedikovaná výpočetní jednotka je vlastně podle vás "biglittle", to člověka zarazí. Ale tím přiznáním, že nejste vývojář Intelu, tím jste mě opravdu rozesmál. Ještě jste mohl přidat slovo "upřímně", to už nevím, jestli bych všechnu kávu udržel tam, kde má být :-D

Pokud byste chtěl zjistit přesněji, co že je to ten bigLITTLE:
https://en.wikipedia.org/wiki/ARM_big.LITTLE

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si budeme dávat odkazy na wikipedii, tak zde:

https://en.wikipedia.org/wiki/Alder_Lake

"Intel Alder Lake would use a hybrid architecture combining performance and efficiency cores, similar to ARM big.LITTLE."

Zde potom podrobněji v češtině:

https://diit.cz/clanek/intel-alder-lake-je-variaci-na-arm-biglittle

Zmíněný Meteor Lake přitom na Alder Lake stále staví, rozděluje pouze jádra do více dlaždic. Popravdě celý koncept je ještě mnohem složitější než ARM BigLittle a mimo jiné nepoužitelnost obojího naznačuje už to, že u obou konkurentů začínal koncept jako bigLittle - teda velké jádro, malé jádro, ale vyvinul se v tři druhy jader, kdy už ani prostřední jádro nestačí, protože mu musel být přidáván výkon a přestává to být úsporné, takže se musí udělat další ještě menší jádro, aby tam aspoň něco úsporného bylo.

Ono samozřejmě, pokud nelze jednomu typu jader dostatečně efektivně měnit výkon a teda i spotřebu, tak v případě mobilních zařízení, které jsou závislé na omezeném zdroji energie, může toto provizorní řešení dávat smysl, v případě desktopu je to absolutně mimo.
Nicméně, abych nedával ARM a Intel do jednoho pytle, tak ARM se hodně specializuje na ty mobilní zařízení a navíc má do značné míry pod kontrolou i druhou stranu mince, teda operační systém. Na Androidu se podílí přímo a Apple si to sice vyrábí sám, ale tam je to úplně stejné architektura procesoru jde ruku v ruce s vývojem OS.
Intel žádnou takovou možnost nemá, na x86 dominuje Microsoft se svými Windows a Intel se do toho snaží bušit jen svou silou a samozřejmě neúspěšně.

Jak píšu, vůbec nejde o NPU, ale procesor je nedodělek jako takový a jeden jeho koprocesor na tom nic změnit nemůže. Přitom se klidně může stát, že v nějakých AI výpočtech bude Intel díky na ně vyvinutému koprocesoru výkonější, ale bude to zase jen nějaká omezená situace, kterou nám bude Intel cpát do hlav svým marketingem, reálné výhody pro ostatní situace (velmi pravděpodobně většinu) to mít nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jejda! Zdá se, že si stále pletete téma, a cpete heterogenní výpočetní architekturu k vyhrazeným výpočetním jednotkám. A už zase!

Můžeme se držet toho NPU, prosím? Tedy pokud jsem to dobře pochopil, jen k tomu odkazu a pak poslednímu odstavci. Na odkazu neshledávám nic relevantního, krom toho, že přiznáváte, že Intelí malá jádra jsou taky heterogenní výpočetní architektura jako bigLITTLE od ARMu. S tím posledním odstavcem souhlasím krom bodu, že procesor je nedodělek; k tomu nemám dost informací a vás v tomto nepovažuji za důvěryhodný informační zdroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, nakonec jestli Meteor Lake skutečně existuje a nebude to jen Intelovo papírové vydání, tak to třeba za pár dní nebo taky za rok vyjde, a třeba koupíš, zhodnotíš a řekneš, tak on se ten RedMax nemýlil. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To dost těžko, mně se tyhle věci ještě dlouho týkat nebudou. Toho bohdá nebude, aby na Linuxu bylo funkční univerzální otevřené všeobecně přijímané rozhraní pro NPU :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smutný příběh, když jim do hlavní a vlastně jediné marketingově využitelné vlastnosti nového produktu AMD takhle hodí vidle.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by to mohli stavět na výkonu GPU?

Overall, it would appear that Arc iGPU has surpassed Radeon 780M GPU in this test by 16% compared to 45W 7940HS. The gap narrows if we consider those 54W/65W TDP APU scores, but that would defeat the purpose of using similar TDP settings because during the Time Spy test Intel Meteor Lake CPU was showing 38W of power use,

https://videocardz.com/newz/intel-core-7-155h-arc-igpu-tested-in-3dmark-...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Benchmarky Intelu a jeho GPU dycky celkem sly. Realny vykon ve hrach, byl ale horsi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale v kontextu článku se bavíme o tom, na čem může stavět marketing, ne na čem můžu hrát.

Výsledky z her budou za dva dny nejpozději. Ale o nich tak nějak... nemluvím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To samozrejme muze, jestli najde dostatek her, ve kterych by to mohl ukazat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě by mu měl stačit ten benchmark. Grafík nezačne v 0 ale někde nahoře a hnedka to bude vypadat pěkně.

Co se výkonu ve hrách týče, nic nečekám a proto nemůžu být zklamaný.

Edit: Ještě by to mohli udělat tak, že vezmou výkon v 3dmark děleno spotřeba oproti amd, ALE použijí svoje a jejich TDP v jednom, to by je mohlo dostat klidně na o 50% lepší výsledek. To že to budou taková pochybná čísla nevadí, bavíme se o marketingu Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ze intel ve 3dmarku pres dva roky cheatuje ti nevadi?? ((:

https://diit.cz/clanek/cheatovaci-ovladac-intelu-ukazuje-arc-v-o-dve-pri...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jenom potvrzuje co píšu, že by na tom mohl stavět intel svůj marketing. Kde vidíte rozpor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to tak, že u NPU více než kde jinde platí, že není OP jako OP? :-D
Ten Intelí čip byl docela schopný v rozpoznávání obrazu. 16 MIPI vstupů, něco jako 700Mpx/s. A teď mu zdesetinásobil výkon. Navíc, jak se zdá, narozdíl od těch dnešních integrovaných NPU byl ten čip i prakticky k něčemu dobrý (kolik vašich telefonů mělo NPU, a jak často ho využíváte...? A na počítači?...).

Překvapilo by mě, kdyby Intel zrovna v tomhle AMD překonal, ale porovnávat výkon dvou NPU podle papírových TOPS může být ještě mnohem více zavádějící než porovnávat megahertzy nebo TFLOPS.

Velmi dlouho platilo (a nevím, jestli platí dosud), že Intel měl jednoho z nejmenších nanometrů, ne - li vůbec nejmenšího nanometra z celé konkurence. Třeba bude mít obdobně největšího Teraopse.
(malý nanometr znamená, že při stejně velkém rozlišení litografie udával nejvíc nanometrů; stejně tak může mít mít málo TOPS a přitom hodně rozpoznaných instagramových příspěvků za sekundu)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD: TOPS = tera operations per second
Intel: TOPS = TickTock ovations per second

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

„Ten Intelí čip byl docela schopný v rozpoznávání obrazu. 16 MIPI vstupů, něco jako 700Mpx/s. A teď mu zdesetinásobil výkon.“

Tak to úplně není. Oni z toho čipu použili jednu část a té zdesetinásobili výkon. Myriad X obsahuje různé obvody o souhrnném výkonu 4 TOPS, z toho má AI procesor 1 TOPS. Použili pouze architekturu toho AI procesoru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

".. Třeba bude mít obdobně největšího Teraopse .."
Tak to bude muset hodně máknout.
Největšího teraopse mají "skládačky" nV nabízející výkon > 1000 Tera(Fl)opsů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jistý, jestli se vám to neplete. Třikrát jsem se nad tím zamyslel, než jsem to napsal.

nVidia a Intel postaví dům. Oba domy jsou stejně vysoké. Intel ale tvrdí, že ten jeho má 8 metrů, a nVidia tvrdí, že ten její má 12 metrů. Z toho vyplývá, že Intel má metra většího než nVidia.
(tahle situace je na trhu rozlišení litografie celou dobu, co si pamatuju; každá firma má jinak velkého nanometra)

A protože nVidia nabízí nejvíc teraopsů ze všech, nabízí se otázka, jestli právě ty její teraopsy nejsou poněkud menší než ty ostatní. Hodně teraopsů na stejný výkon. A nejspíš nejsou, protože co se týká praktického výkonu, kde se místo opsů počítají dolarsy, nVidia zcela očividně dominuje trhu s AI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K dobru Intelu je ale nutno podotknout, že narozdíl od konkurence je si v tomto případě vědom, že standardizovaná jednotka je vždy jen jedna a měří všem úplně stejně. Proto jeho dům má pouze 8 (bez jednotky). ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když prohráli ve vícejádrovém výkonu, tak switchnuli marketing na single core výkon. Když prohráli i zde, šlo najednou o herní výkon. Když prohráli i zde tak AI?
Kdyby raději zkusili v čem opravdu vedou, tj. spotřeba, potažmo odpadní teplo. Něco ve smyslu že hlavním účelem je topit + jakýsi ok výpočetní výkon k tomu jako bonus. Když jsou teď v kurzu ty menšinové sexuální orientace, navíc by bylo i děsně trendy udělat reklamu s pánem v duhovém svetru něco ve stylu že "má rád teplo", proto je Intel jeho jasná volba. A nakonec Intel logo v duhových barvách

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intel vedie pred AMD vo výrobných kapacitách. To im niekoľko rokov význame pomáhalo napr. v laptopoch. Takisto podľa všetkého veľmi významne pomáhali výrobcom pri integrovaní ich cpu do produktov. Obidve výhody však postupne vyprchajú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.