Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel u Core 11000 / 12000 odstranil podporu SGX, UHD Blu-ray si už nepřehrajete

hmm, ti dvaja ludia, co niekedy prehravali uhd blu ray na pc este vobec ziju?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a jak to dělají ripeři blu ray ripů?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bavime se o prehravani, kde je problem, ne vecteni disku.

Normalne vlozim ono ukaze, Makemkw udelam video do pocitace a kvalita nebeska oproti streamovacim sluzbam.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to je trošku podobné jako se ptát "Jak se dealeři dostanou ke kontrabandu, když je zakázaný?" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je trošku něco jiného, myslel jsem, že pokud nejde přehrát to blučko tak nejdou ani vyčíst ty data z něj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu tak, že je nelze přehrát skrze SGX v CPU od Intelu. To IMO nebrání obecnému čtení dat z BD a jejich dalšímu zpracování. Rovněž bych se divil, kdyby DB 4k nešlo přehrávat na PC s AMD (CPU, GPU, APU). Ale nevím pochopitelně jistě, DB nemám, nepotřebuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde to, tedy, "oficialni cestou" . Jedina PC-approved cesta vede skrz SGX a intel CPU a pouze jeho integrovanou GPU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

anydvd hd. a to i kdyz chces ten film jen prehrat a nemas sgx :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fyzicke nosice fimov su dost o nicom. Neprakticke na skladovanie.
Kvalitny 4K HEVC rip ma 20 GB a na dnesnom JEDNOM JEDINOM 20 TB disku je mozne mat 1000 (slovom TISIC filmov) v ultra vysokej kvalite 4K. Ako zalohu si mozme predstavit druhy disk a RAID1.

Tisic krabiciek od BR si ani nejdem predstavovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to byly klasické obaly ala knížka, tak ta má tloušťku 1.5 cm. 1000 BR by tedy mělo na výšku nějakých 15 metrů, tj. 7 a 1/2 dvoumetrových sloupců. Pravděpodobně by byly uložené naležato, aby se dal číst hřbet - výška jednoho futrálu je 19cm. Všechny sloupce by tedy pokryly stěnu ~2m x 1.5m.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kde bych vzal 1000 filmů, které má smysl vlastnit

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Babovřesky a všechny díly seriálu Tak jde čas.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

> Ako zalohu si mozme predstavit druhy disk a RAID1.

Ne, nemuzeme. RAID neni zaloha. To bych vam doporucil se naucit predtim nez prijdete o data.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je velmi diskutabilní přístup. Ač lze v zásadě souhlasit, tak lze namítnout, že je to právě záloha pro výpadek disku, což je asi primární důvod, proč si dnes lidé doma dělají zálohy, pokud je vůbec dělají. Není to záloha proti poškození (na souborovém systému), smazání, zcizení, zakryptování a bůhví čemu dalšímu ...
Pravdou je, že ve slovníčku ajtíka neznamená Fault Tolerance/Redundance to samé jako Backup.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale muzeme, pokial mame na mysli poistku pre pripad pokazenia disku, co predstavuje prve dve moznosti bodu 1), vid nizsie .... a prave takato poistka bola myslena

treba totiz rozlisovat:
1) Fault Tolerance/Redundance/High Availability/Bottle Neck
2) Bckup
3) Archive
kazdy z tych bodov je nieco uplne ine

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ludia sa delia na 2 skupiny:
1. Ti, ktori zalohuju
2. Ti ktori este o data neprisli

Vy patrite podla vsetkeho do tej 2. skupiny...

citujem vas:
"Ako zalohu si mozme predstavit druhy disk a RAID1."

ZALOHU - nie poistku..... ....ale mozete svoje slova vysvetlovat aj 1000 krat :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tož ano asi by bylo lepší napsat zalohu do druhého diskového pole, třeba raid1 na druhé nas. Osobně jsem řešil kam zazálohovat 100TB dat a bohužel nic jiného než druhá naska pro normální lidi nejni, tedy je ale za cenu baráku....

Optická média o potřebné kapacitě ani omylem to umřelo před 20 lety kdy lidi "zálohovali" na dvd (a dnes to většinou ani nejde přečíst). Páskové jednotky mají nicmoc kapacitu a jsou drahé jak sviň. Dát to někam na net? Cože to ani nepřenesu a to nemluvím o tom že moje data nikomu svěřovat nechci..
Kde jsou ty doby kdy na amigu šel pořídit zálohovací systém na VHS kazety :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Korporátní šílení a totální neschopnost, to je fakt tristní - a takhle je to dneska pomalu se vším. Ti šašci udělají plejádu omezujících DRM a dalších kokotin, aby uzavřeli trh a udrželi si monopol, a pak to nejsou ani schopní implementovat, aby to fungovalo.

Když už se tedy zázračně povede 4K UHD Blue-ray nějak přehrávat, chtělo by to ještě obsah ve 4K, na který by se stálo za to dívat, což předem vylučuje Hollywood a většinu západní produkce. Tedy s výjimkou Američanů, kde jsou dospělí schopní sledovat komixy a jiné zhovadilosti, které se zdají stupidní i osmiletému postiženému dementovi. Na takový odpad, co se dnes točí, není fakt 4K potřeba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> dospělí schopní sledovat komixy

Nevim o nikom, kdo by sledoval komixy. Lide sleduji anime, komixy se ctou. To jen takova drobna napoveda, az priste budete komentovat veci o kterych vite prd, nebudete vypadat jako idiot.

Za druhe, existuji komixy i anime pro dospele, ktere opravdu stoji za to. Ano, je pravda ze 99% je odpad, ale to plati stejne i pro holywoodskou produkci. Radeji nez z tech 99% holywoodu si vyberu neco z toho 1% anime / komixu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme narazal na filmovu produkciu Marvelu a tych druhych, ktora vychadza z komixov beziacich niekedy v 80. a 90. rokoch :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, Marvel a DC. Odpad.

Japonské anime a z něj odvozene hrané či CGI filmy jsou z hlediska filmu to nejlepší co vzniká.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Snad si nemyslíš, že se ty sterilní a generický komixový filmy líbí jen amíkům a že na to u nás chodí jen děti. Tohle je prostě dnešní mainstream, stejně jako Netflix se svýma echt sračkama.

Filmovej průmysl, resp. značná část kultury na západě i u nás jde do kopru někde od roku 2010. Když si vyfiltruješ hodnocení filmů na CSFD, je to tam na statistice vidět i přes to, že ty nový zhovadilosti mají zdeformovaný hodnocení právě třeba od komixových diváků (skoro všechny komixový filmy mají >75%, protože to už dávno nikdo jinej nehodnotí).

Na druhou stranu existuje spousta skvělých starých filmů a je zábavný je objevovat. V Polsku teď točí dobrý filmy, i když to jsou většinou jen dramata.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale prostě se mi to silně nelíbí.
Souhlas, polské filmy jsou v poslední době snad to nejlepší z Evropy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, domoct se, ze je nejakej soft nebo nova technologie zavisly na moji proprietarni ficure, a pak to pohrbit, to nikdo neumi tak brilantne jak intel.. no i kdyz nVidie se uci rychle, treba physx se ji onehda poved.. (:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

physx bola mrtva vetva, vykon tych samostatnych kariet bol extremne nizky uz v tej dobe, presun na GPU bolo jedine logicke riesenie
Skor znova intel, kupil havok a nechal ho skapat, odvtedy nebola ziadna nova verzia ani nic

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo má na to si kupovat br disky tak má asi i na to vlastnit přehrávač, v PC je to opravdu nanic, většina dnešních ani nemá tu díru kam se to strká.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"..stane se z jeho sbírky filmů kolekce elegantních podšálků."
.. to se stalo z mou sbirkou HD DVD...nasrat korporace ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Achjo. Takže: Ano, UHD Blu-ray neuspěl. Přišel pozdě a byl drahý. Je drahý dodnes. Jo, některé filmy jsou za pár drobných, jiné ale stále drží vysokou cenovku, klidně ~800Kč za běžné balení (ne steelbook či sběratelskou edici). Hlavně taky na začátku přišly filmy, který byly totální sra*ky. Protože ono hodit na UHD BD rychlokvašku, co se točila v 6k či 4k a do kin se před pár měsíci masterovala právě ve 4k, je otázka kliknutí na jedno tlačítko. Ale hodit na UHD BD film, co se točil v 50. letech na 65mm negativ Kodak, to je otázka 1rok+ běžícího procesu restaurování obrazu i zvuku. A právě na tyhle poklady je UHD BD ten nejlepší formát, protože proto, že má nejvyšší datový tok. Jasně, jednoho dne to Netflix s AV1 možná dorovná (minimálně do úrovně, kdy ani já a podobně postižení neuvidíme na 2m 4k TV rozdíl), ale o tom se nebavíme, UHD BD je tu s námi už mnoho let (specifikace byla dokončena 2010).

UHD BD přehrávač je otázka ~4 tisíc Kč. Pokud ho tedy s ohledem na současný stav tlumení výroby a nedostatku čipů seženeš. Tak dobře, řekněme ať klidně stojí 8k, 10k, 12k. Za 12k jsme kupovali první VHS video, 3hlavej Panasonic v roce 1992. Kolik tehdy byla průměrná mzda? Něco kolem 5 tisíc Kč mám pocit. Spíš míň.

To, že máš předplacenej 4k Netflix, neznamená, že ty filmy budeš mít k dispozici zítra - za týden - za rok - za 10 let. Když máš UHD BD přehrávač a plastové kotoučky, máš jistotu po dobu, než se kotoučky rozpadnou (jo, taky to není nekonečná životnost, to je jasné). Ale nerad bych dnes filosofoval o tom, jak rychle se formáty stávají "obsolete", vždyť třeba první digitální formát D1 (Sony a Bosch) je z roku 1986. První album na CD vyšlo v srpnu 1982 a kdo ví, kolika lidem tohle CD i dnes funguje. Je to lepená věc, podobně jako DVD, HDDVD a BD. To takové LP, ta vydrží věčně (jasně, šelak ne, ale vinyl jo, stačí dobrá přenoska a dobře nastavitelnej gramec). Já mám minimálně jedno orig lisované CD, se kterým bylo po celou dobu PERFEKTNĚ zacházeno a přesto se v jednom místě odlouplo cca 1mm kolečko odrazivé vrstvy (mimochodem lisováno bylo ve Švýcarsku roku 1991).

Že by Intel donutil mocného Microsofta, aby na Windows požadoval SGX pro přehrávání UHD BD? Inu, to už si fakt do detailu nepamatuji, ale budiž, nechť klidně Intel vládne takovou mocí na Microsoftem. Ale to jak to píšeš je něco zcela jiného než realita. Přehrávat UHD BD jde na PC v principu i jinak než za použití Windows (ač ten vývoj byl krkolomný).

Mimochodem zase a znovu se motáš kolem toho, co ti píšu už asi podesáté: oba sakra dobře víme, že Intel od uvedení Core 2 Quad, případně Sandy Bridge chrápal na vavřínech. Ono už v tom Core 2 toho podělal dost, viz děravost HT, na kterou upozorňoval už v roce 2007 Theo de Raadt. To není nic nového. Že je SGX prů...švih, víme dáááno a víme, že to má spočítané. Že je Microsoft takovej debil a navázal na to funkčnost UHD BD přehrávání, je nyní na něm aby řešil (buď sám, nebo v součinnosti s Hollywoodem, pokud je to smluvně podmíněno). Děravost SGX je problém Intelu, nefunkčnost přehrávání UHD BD na Windows je problém Microsoftu. Microsoft klidně mohl všechny tyhle aktualizace firmwarů a ovladačů doplnit o dialog, který vše uživateli vysvětlí a nabídne mu, jestli chce SGX kvůli UHD BD zachovat, nebo ne. Opět: Intel se zachoval ZCELA SPRÁVNĚ. Jeho technologie je děravá, nedaří se ji opravit softwarově a tak, protože to má velký bezpečnostní přesah, je nucen ji vypnout. Microsoft je ten, kdo se zachoval nekorektně. To OpenBSD se s tím nemazlí, jednoho dne prostě HT vypnuli, tečka.

Jinak kdyby tě problematika kolem děr v procesorech zajímala podrobněji, tak na Rootu o tom píšeme pravidelně a detailně. Já spíš ne, to převážně kluci, co tomu rozumí, případně tým CESNET CERTS ve svém seriálu. O SGX jsme toho napsali za poslední roky už celkem dost.

Dále to, že na Windows přestává fungovat přehrávání UHD BD, !!! V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEZNAMENÁ !!!, že z těch filmů jsou podšálky. Ale to je zkrátka ten tón, který se ti vleče celým článkem. Další rejpnutí do Intelu.

Též musím dodat: těch filmových fajnšmekrů, co si vychutnávají UHD BD filmy na PC dle mého soudu zas tak moc není. Na tu kvalitu (obecný čtenáři) potřebuješ prostě velkou úhlopříčku (ideálně plátno, aspoň 3 metry, ale dobře, i 2m TV může být jako nouzovka). Pouštět to na 4k LCD, ať už 65", 43", 32" či 27" je okrádání se o filmový zážitek. Film točený na velké políčko chystaný pro velké plátno sice můžeš pouštět na PC na běžném monitoru, ale nevychutnáš si ho. Jasně, pokud jen přepínáš Netflix a švenkuješ jeden film za druhým, tak seš ztracenej případ. Takhle se na KVALITNÍ filmy v KVALITNÍM technickém formátu prostě nekouká. To je jako poslouchat Beethovena přes špuntový sluchátka připojený modrým zubem.

Zkrátka si zase napsal článek, kterej sice správě uvádí nová fakta, ale komentuje je zavádějícím způsobem. Ale titulek se ti povedl, to imprese nabere.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli má někdo blu-ray v PC, je to člověk, kterej ho má obýváku a tam asi před monitorem nesedí.

Lidi mají nejspíše TV někde do 15 000 Kč a to jsou ty největší šunty. Cena TV co se týče úhlopříčky zásadně poklesla, ale na úkor kvality. Monitor za +- poloviční cenu, nějaký Eizo třeba, mají daleko lepší obraz a vztah vzdálenost/úhlopříčka asi nemá smysl zmiňovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neviem ci za nutnost mat SGX moze Microsoft. Mam pocit, ze tuto poziadavku mal CyberLink PowerDVD (https://www.cyberlink.com/products/powerdvd-ultra/spec_en_EU.html). MS Windows tusim 4k UHD Bluray defaultne (cez Windows Media Playeri) neprehrava.

Tato poziadavka tam bola kvoli ukrytiu pamate procesu prehravaca kde su desifrovacie kluce a mozno dekodovany stream. Mala to byt hw ochrana pred rippermi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako sorry, ale za to, ze Intel tolko (aj BEZPECNOSTNYCH) features vypina, lebo su derave, si ine, ako kopanie nezasluzi.
Keby to bolo par vynimiek, povedzme, ale Intel na to sral dlhe roky. A ako potencionalneho zakaznika ma zaujima, co mozem od takej firmy cakat. Nie kazdy ma cas chodit na Root a citat si o kazdej bezpecnostnej chybe.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ve výčtu neúspěchů chybí vypnutí DX12.
https://diit.cz/clanek/intel-vypnul-directx-12-na-integrovanych-grafikac...

A v mém případě jsem vypnul HT kvůli bezpečnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Super diskuse.. Taková evropská. Je vidět, že Vám dávno dali náhubky a nesmíte o softwaru, který ty disky ripne a zbaví Vás klíčů nesmíte ani pípnout.. Na svém laserovém projektoru bych tedy fakt z kotoučku film nepřehrával. Když už tak ho ripnul na svůj server a pouštěl to z Plexu nebo Emby. HTPC na x86 jsou mrtvý. Definitivně. Místo toho se přehrává na multimediálních ARM kombajnech s Dolby Vision a atd. Nebo rovnou z chytrýho projektoru. Jo samotný ARM player stojí 500-1300USD.. A? Přehrává tiše a kvalitně 90Mbit 4K HDR jen to sviští..
To nic nemění na tom, že to Intel a Sony zabili.. i s tím Cyberlinkem..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji autorovi článku, že jsem si opět doplnil vzdělání o českých skladatelích. O skladateli Juliu Fučíkovi jsem nevěděl.
Dost mě zarazilo to jméno, ale skladatel a vojenský kapelník Julius Ernest Wilhelm Fučík byl strýc Julia Fučíka, komunistického mučedníka, kterého nám lili do hlav celou školní docházku (až do roku 1989), a tím de facto pošpinili skladatelovo jméno.

Pro lenivé: https://cs.wikipedia.org/wiki/Julius_Fu%C4%8D%C3%ADk_%28skladatel%29

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.