Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

APU pro embedded systémy a business sféru jsou také na světě

Amd Business Kaveri Diagram
V průběhu Computexu se kromě mobilní Kaveri objevilo i několik APU pro specifické trhy. Jednak ULV verze Kaveri pro business sféru a jednak SoC Steppe Eagle a CPU Crowned Eagle pro embedded systémy.

Kaveri Business-class

V první řadě se podívejme na produkty z řady „business-class“. Jak je u AMD zvykem, jde o čipy, u kterých výrobce garantuje několikaletou dostupnost na trhu, takže v případě odumření komponenty po záruce nehrozí, že by nebyla dostupná náhrada a bylo třeba vynakládat peníze za kompletní novou sestavu.

Tyto komponenty mají obvykle i snížené TDP pro zajištění nižšího zahřívání a delší životnosti. V případě Kaveri jde rovnou o ULV sféru s TDP 17-19 wattů.

Amd Business Kaveri

19W modely jsou čtyřjádrové doplněné grafickým jádrem s 384 stream-procesory. Parametrově odpovídají základním mobilním verzím - až na jednu výjimku. Business-class verze pomalejšího z obou 19W APU spadá do řady A8, kdežto klasická mobilní do řady A10. Co to znamená? Modely z řady A10 podporují hardwarovou akceleraci zvuku TrueAudio a Eyefinity (3+ obrazové výstupy). 17W model je dvoujádrový doplněný grafikou se 192 stream-procesory.

Embedded čipy: Steppe Eagle a Crowned Eagle

Obě řady mají jedno společné: Zakládají na jádru Beema / Mullins, tedy nové generaci energeticky nenáročných mobilních SoC. Nesou 2-4 jádra Puma+ (~Jaguar se sníženými energetickými nároky a podporou Turba) a grafické jádro GCN se 128 stream-procesory.

Amd Embedded Roadmap 2013 2014

Modely obou řad nabízejí TDP od 5 do 25 wattů a liší se jen tím, že Crowned Eagle nemá aktivní grafické jádro - uplatnění najde v souvislosti se síťovými prvky a v rámci dalších zařízení, kde je třeba pouze procesorového výkonu. Toho oba čipy nabízejí až o 60 % výše než minulá generace postavená na jádrech Jaguar při téměř dvojnásobné energetické efektivitě.

Zdroje: 

Diskuse ke článku APU pro embedded systémy a business sféru jsou také na světě

Neděle, 8 Červen 2014 - 17:56 | danieel | Muze mi nekdo vysvetlit proc vyrobce v tom dela...

Zobrazit diskusi