Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Potvrzeno: Kaveri obsahuje čtyři kanály paměťového řadiče

Computex 2013 - AMD Kaveri
O čem se nejdříve šuškalo, poté spekulovalo a nakonec i čile diskutovalo, je nyní potvrzeno. Byť vydané modely APU Kaveri používají dva kanály paměťového řadiče, fyzicky nesou celkem čtyři.

Jak napovídal mikrosnímek jádra Kaveri, paměťové rozhraní nového čipu je zhruba 2× větší než by odpovídalo dvěma kanálům pro DDR3. Objevovaly se názory, že jádro ve skutečnosti integruje čtyři paměťové kanály, stejně tak ale řada skeptiků tyto teorie odmítala a snažila se přijít s jiným vysvětlením.

AMD Kaveri quad channel

Nakonec se ukázalo, že pravdu měla první skupina. Definitivním potvrzením je pro nás věta:

The processor includes two DRAM controllers (DCTs), named DCT0 and DCT3. Each DCT controls one 64-bit DDR3 DRAM channel as shown in the following table. Software must not attempt to configure “DCT1” or “DCT2”.

Ta pochází z oficiálního dokumentu [BIOS and Kernel Developer’s Guide (BKDG) for AMD Family 15h Models 30h-3Fh Processors] a v podstatě uvádí, že jádro obsahuje řadiče DCT0, DCT1, DCT2 a DCT3, ale ke dvojici DCT1 a DCT2 nesmí software přistupovat. Jinak řečeno dva kanály navíc tam jsou, ale není k nim nic připojeno.

AMD Kaveri die

Přesto stále není jasné, zda jsou nevyužité dva kanály identické s aktivní dvojicí (tedy pro DDR3), nebo se liší a podporují např. GDDR5(M). To je poměrně klíčová otázka. V prvním případě by tu byla možnost vydání výkonnější verze APU s čtyřkanálovým řadičem. Takové řešení by do jisté míry připomínalo čip herní konzole Xbox One, který právě 256bit DDR3 sběrnici využívá. Socket FM2+ nicméně podporuje pouze dva kanály, takže tudy cesta nevede. V úvahu by připadala buďto BGA verze, nebo možnost, že platforma FM3 přinese podporu čtyř kanálů a současně s ní vyjde i plně aktivní verze Kaveri. To ale moc pravděpodobně nezní.

AMD Kaveri diagram 2013-09-12 03

Druhá teorie staví na předpokladu, že neaktivní kanály jsou odlišné, tedy že podporují GDDR5(M). Tuto možnost podporuje další indicie v oficiálních materiálech a to, že nezvykle často zdůrazňují, že vydané procesory nejsou kompatibilní s GDDR5 pamětmi. To u předchozích generací uváděn nebylo a vlastně k tomu ani není důvod - pokud ovšem během příprav nepodávala AMD opačnou informaci. Což se ostatně dělo, některé starší materiály obsahovaly diagramy, kde k řadiči byly připojené GDDR5 čipy. To by korespondovalo i se spekulacemi kolem GDDR5M a zrušení jejich výroby.

Suma sumárum máme potvrzeno, že čipy A10-7850 a A10-7700 nenabízejí vše, čím je křemík vybaven, ale dosud nevíme, jak přesně vypadaly plány, které s dalšími dvěma bloky řadiče AMD měla nebo mít bude.

Diskuse ke článku Potvrzeno: Kaveri obsahuje čtyři kanály paměťového řadiče

Pátek, 17 Leden 2014 - 20:12 | a a | Presne tak, stavim sa, ze AMD si proste spocitalo...
Pátek, 17 Leden 2014 - 16:30 | HKMaly | Je zajimave, ze 0 a 3 jsou zapojene, 1 a 2 ne...
Pátek, 17 Leden 2014 - 13:32 | Kert | No a třeba je to nějaký pahýl po konzolovém...

Zobrazit diskusi