Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Knoppix 7.7.1 experimentuje s podporou UEFI Secure Boot

Klaus Knopper oprášil svoji klávesnici a připravil další novou verzi první významné LiveCD distribuce. Knoppix 7.7.1 přechází na výběr nového ze stabilní, testovací i experimentální větve Debianu.

Tak předně je zde kernel 4.7.9, což je co by kamenem dohodil k aktuální verzi 4.8. Dále je zde X.Org 7.7 / X Server 1.18.1. PAtche v jádru zahrnují cloop, aufs, BFQ a TCP Stealth. Na DVD je jak 32bitový kernel, tak 64bitový - ten startuje ve výchozím nastavení automaticky, pokud je detekováno 64bit CPU.

Jelikož Klaus má stále v oblibě standardního 3D správce Compiz, tak zde najdeme experimentální verzi 0.9.12.2. Výchozím desktopem je LXDE se správcem souborů PCManFM 1.2.4, na DVD se nachází i KDE 5.7.4 (boot volba desktop=kde) a GNOME 3.22 (boot volba desktop=gnome). Wine povýšilo na verzi 1.9.20 přímo z Gitu, Qemu-KVM na 2.6.

Tou výhledově nejvýznamnější novinkou ale možná bude experimentální podpora UEFI bootu včetně Secure Bootu, a to pro běh z USB flashek. Zkrátka Knoppix navzdory obrovské konkurenci spousty jiných live distribucí, které se za více než 10 let objevily, stále žije.

Tagy: 
Zdroje: 

Knoppix

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Knoppix 7.7.1 experimentuje s podporou UEFI Secure Boot

Žádné komentáře.