Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kódování videa a zvuku

Intel Core 2 Extreme logo
V naší redakci jsme s otevřenou náručí přivítali první čtyřjádrový procesor od firmy Intel. Je jím desktopový Core 2 Extreme QX6700 (pochopitelně šlo o testovací vzorek, nikoli finální produkt určený k prodeji). Byli jsme velmi zvědaví, jaký výkon tento vskutku impozantní kousek hardwaru nabídne. Nyní to už víme a máme z toho takové rozporuplné pocity. Ne, že by byl „Kentsfield“, jak se tento procesor kódově nazýval, nějaký špatný, to rozhodně ne. Procesor je to vskutku dobrý, no na svou dobu asi až moc. Problém je spíše jeho výkon náležitě docenit či spíše využít, což zdaleka ne každá aplikace dovede. Proto bude dnešní recenze opět kapánek netradiční, berte ji spíše jako takový výlet do čtyřjádrové budoucnosti, přestože jsou tyto procesory již na trhu realitou.

Kódování videa

DivX 6.2.2

Kódování videa - DivX 6.22

Ptáte se, proč čtyřjádro nevyhrálo? Odpověď přináší pohled na zatížení procesoru:

DivX 6.22 - zatížení procesoru

Ani DivX neumí dost dobře pracovat s více než dvěma jádry, a to i přes volbu „Enhanced multithreading“ v nastavení enkodéru. Pro pořádek se ještě podívejme na práci s DivX 6.4, který však do testu zařazen není, to až někdy s dalšími procesory. Čistě pro informaci: dosáhl výsledku 1:51, tedy ještě méně než starší DivX 6.2.2.

DivX 6.4 - zatížení procesoru

Zatížení procesoru má však nemalý vliv na práci Enhanced Intel Speedstep Technology (EIST). Výsledek 1:51 odpovídá fungování této technologie, kdy nepříliš zatížený procesor zpomaluje svou frekvenci. Do zatížení se však počítají všechna jádra, přičemž tento způsob práce skutečně procesor přesvědčí, že nemusí běžet nějak zvlášť rychle. Pokud EIST vypneme, výsledek se změní a kódování je dokončeno za čas 1:37. Ano, je to o poznání lepší, ale půjdete kvůli tomu do BIOSu vypínat energii šetřící technologii? Lepší by jistě bylo, aby enkodér využíval procesor efektivněji, tím jej také donutí k rychlejšímu chodu a efektivita práce se dále zvýší. Toto je důvod, proč jsou testy tvořeny se zapnutou EIST.

ATI AVIVO Video Encoder

Kódování videa - ATI AVIVO Video Encoder

V tomto případě je o fous lepší výsledek spíše dílem náhody. Podívejte se, jak ATI AVIVO Video Encoder využívá čtyřjádrový procesor:

ATI AVIVO Video Encoder - zatížení procesoru

Ano, polovina procesoru si dává „cigáropauzu“. Stejný případ jako u Pentia Extreme Edition 955 s HyperThreadingem, kdy se procesor také tváří jako čtyři. Dvě jádra ještě AVIVO encoder využije, se čtyřmi už si neví rady. Dlužno však dodat, že stále testujeme snad s úplně prvním AVIVO Video Encoderem, který navíc lze nainstalovat na jakoukoli sestavu, nehledě na grafiku. Z testů jej tedy asi také brzy vyřadíme.

Kódování zvuku: Lame 3.97 Multi-threaded encoder

Multi-threaded encoder vypnutý

Kódování zvuku - Lame 3.97a MT Encoder vypnutý

Ačkoli čtyřjádrové Core 2 Extreme QX6700 moc neoslnilo, pozoruhodný je zejména rozdíl s Lame přeloženým Intel kompilátorem od Lame přeloženým Microsoft kompilátorem. V tomto případě je tu podezření, že Intel kompilátor nějak násilně nutí procesor, aby běhal na nejvyšší frekvenci. V obou případech totiž zatížení procesoru vypadá prakticky totožně:

Lame 3.97a MT Encoder vypnutý - zatížení procesoru

Jelikož není úloha paralelizována, pracuje jen čtvrtina čtyřjádrového procesoru (čili jedno jádro). Nyní se podíváme, jak to vypadá při pokusu o paralelizaci kódování.

Multi-threaded encoder zapnutý

Kódování zvuku - Lame 3.97a MT Encoder zapnutý

Zde už nejspíše zatěžuje procesor dostatečně i Lame přeložený Microsoft kompilátorem, neboť rozdíl není tak markantní. Jak si však můžete všimnout, zatíženo je asi tak jedno a půl jádra ze čtyř, což je tedy nic moc.

Lame 3.97a MT Encoder vypnutý - zatížení procesoru

Proto se výsledek Core 2 Duo E6700 prakticky neliší od Core 2 Extreme QX6700 (což je de-facto dvojité Core 2 Duo E6700).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test čtyřjádrového procesoru Intel Core 2 Extreme QX6700

Úterý, 24 Duben 2007 - 23:18 | Anonym | Na netu jsem se dopátral, že AMD bude socket AM2...
Úterý, 24 Duben 2007 - 23:15 | Anonym | Na netu jsem se dopátral, že AMD bude socket AM2...
Pondělí, 4 Prosinec 2006 - 09:43 | Anonym | overrabbit: ozvi se na myoperative@gmail.com
Sobota, 2 Prosinec 2006 - 19:31 | Anonym | Prosim vas kde by som mohol kupit taky ventilator...
Čtvrtek, 30 Listopad 2006 - 15:20 | Anonym | Pekny clanek. Jen jsem cekal u testovani videi ze...
Pondělí, 27 Listopad 2006 - 10:21 | Anonym | WIFT:Tusim ze xvid 1.2-127 ma pouzit SMP kod...
Pondělí, 27 Listopad 2006 - 08:50 | WIFT | >> jnz: Na čtyři jádra si holt...
Pondělí, 27 Listopad 2006 - 07:09 | Anonym | WIFT: díky za odkaz.
Pondělí, 27 Listopad 2006 - 03:09 | Anonym | WIFT: Omluva, ze jsem tak "vyjel&...
Pondělí, 27 Listopad 2006 - 01:44 | Anonym | WIFT: Co to povidas chlape? Ja s timhle XviDem...

Zobrazit diskusi