Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Linus Torvalds vydal Linux 4.6

čtyři tučňáci - linux logo
Nový kernel, nová várka skvělých novinek, to je ve zkratce jádro 4.6, které Linus před několika desítkami hodin vydal.

Tož tedy, jednou z nejpodstatnějších novinek pro odpůrce uzavřeného softwaru je podpora hardwarové akcelerace pro Geforce GTX 900 („Maxwell 2.0“) v otevřeném ovladači nouveau. Samozřejmě je použit podepsaný firmware grafik od Nvidie, nicméně díky němu lze konečně s aktuálně posledními GeForce využívat 3D akceleraci (výkon ve srovnání s uzavřeným ovladačem GeForce je samozřejmě jiná otázka). Nadále ale chybí podpora reclockingu, tedy řízení provozních parametrů karet.

Integrované grafiky Intelu mohou nově využívat dvě novinky, a sice kompresi frame-bufferu a Panel Self Refresh, na GPU, která to podporují. AMDGPU chystá velké novinky pro kernel 4.7, ale do začleňovacího okna a tedy i kernelu 4.6 to stihla podpora resetu grafiky, tedy schopnost obnovit chod v případě nějakého vytuhnutí grafické části.

Pro GPU v Raspberry Pi je zde vylepšený ovladač s vyšším výkonem. Jinak obecně přináší kernel 4.6 podporu 13 nových platforem s ARM Soc, konkrétně: Axis Artpec-6, TI Keystone-k2g, Mediatek MT7623, Allwinner A83T, NXP i.MX6QP, ST Microelectronics stm32f469, Annapurna Labs Alpine v2, Marvell Armada 3700, Marvell Armada 7000/8000, Amlogic S905, Qualcomm Snapdragon 820, Socionext UniPhier, ARM Juno Development Platform, Allwinner A64 a Broadcom Vulcan. Celé produkty zahrnují nově Buffalo Linkstation LS-QVL/LS-GL, Cubietruck Plus, D-Link DIR-885L, Google Nexus 7, Homlet v2, Lamono R1, Itead Ibox, LG Optimus Black či Raspberry Pi Model A. Dále se pokročilo na podpoře 64bit ARM architektury, resp. kódu AArch64.

Kernel dále dostal přepracované řízení chodu CPU, konkrétně přepracovaný CPUFreq a využití P-stavů, což umožňuje kernelovému scheduleru lépe komunikovat potřebné změny a škálovat frekvenci jednotlivých CPU jader. Je zde počáteční podpora otevřené CPU architektury POWER9 či podpora Intel Memory Protection Keys.

Novým souborovým systémem v jádře je OrangeFS, opět jsou zde aktualizace pro XFS, F2FS, Ext4 (škálovatelnost a výkon) či brtfs. Nový runtime pro AHCI správu napájení umožňuje lepší šetření energie s vypnutými pevnými disky. Notebooky Dell a Alienware dostávají lepší podporu , konkrétně je zmiňován laptop Dell XPS 13 se Skylake CPU. Mnoha notebooků se týká oprava chyby, která způsobovala, že CPU bylo trvale drženo pod sníženým výkonem s thermal throttlingem.

Dále pokročily práce na implementaci XHCI USB 3.1, výkonu síťové části, HID ovladače (nově umí bez chyb gamepad Logitech Dual Action či Logitech G920 atd.). Opraveny jsou chyby v audio podpoře platformy Skylake. Jsou zde vylepšení bezpečnosti EFI a další část kódu jádra byla přepsána z assembleru do C.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Linus Torvalds vydal Linux 4.6

Středa, 18 Květen 2016 - 15:42 | Mila Pila | Broadcom's Eric Anholt sent in the VC4 DRM...
Středa, 18 Květen 2016 - 15:41 | mixal 11 | 2ka bola uz velky pokrok. V 96 som tusim mal len...
Středa, 18 Květen 2016 - 15:13 | Tosuja | Linux uz nema moc kam prechazet, na zrychlene...
Středa, 18 Květen 2016 - 09:00 | RedMaX | Tak myslim, ze Linus dlouhodobe prokazuje, ze...
Středa, 18 Květen 2016 - 07:55 | Pjetro de | Zachvilu to toho chlapa prestane bavit a prejde...

Zobrazit diskusi