Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Linux kernel 3.16: APU Kaveri a Kabini se dočkají lepší správy napájení

Komplexní čipy kombinující v sobě x86 CPU a herní GPU jsou náročné i z hlediska implementace řízení spotřeby celého APU. Linux 3.16 konečně přinese podporu BAPM, která to pro poslední generaci AMD APU vylepšuje.

David Airlie, který je v linuxovém kernelu zodpovědný za subsystém DRM (Direct Rendering Manager) již odeslal Linusu Torvaldsovi příslušné patche. BAPM (Battery-Aware Power Management) tak bude implementován již v kernelu 3.16, a to vedle dřívějších generací APU také pro nejnovější Kaveri a Kabini. Obě jsme na našich stránkách testovali:

BAPM se stará o přidělování napájení jednotlivým částem čipu. V podstatě je zodpovědný za vyváženou distribuci energie mezi CPU a GPU. Kód už byl nějakou dobu předběžně součástí kernelového ovladače pro Radeony, ale ve výchozím nastavení deaktivovaný, jelikož bylo potřeba ještě dokončit pár věcí.

AMD Kaveri die

Kaveri i Kabini jsou velmi úsporné architektury, v případě Kabini bych se nebál použít až slovo extrémně. APU řady Kaveri jsou k dispozici v rozmezí TDP 17 až 95 W, Kabini v mobilním světě zaujímá rozmezí 9 až 25 W, vyšší hodnota je pak současně TDP pro všechny desktopové čipy Kabini.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Linux kernel 3.16: APU Kaveri a Kabini se dočkají lepší správy napájení

Žádné komentáře.